G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,65
GBP40,52
BIST10.180,57
GR. ALTIN2.388,63
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

ABD’den Çin’e karşı teknoloji hamlesi: Bu riski alamayız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’den Çin’e karşı teknoloji hamlesi: Bu riski alamayız / Haberin Peşinde Urfa

ABD Senatosu, “Çin’in teknoloji tehdidine karşı ABD teknolojisini teşvik etmek için” yasa tasarısı geçirdi. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, “Eğer bir şeyler yapmazsak, baskın süper güç olarak günlerimiz bitiyor olabilir” derken, ABD Başkanı Biden, “Geride kalma riskini alamayız” dedi.

ABD Senatosu, “ABD’nin teknoloji alanında Çin karşısındaki rekabet gücünü arttırmak için” hazırladığı yasa paketini 32’ye karşı 68 oyla geçirdi.

Teşvik paketi, ABD’nin teknoloji ve temel araştırmaları desteklemek için yaklaşık 190 milyar dolar kaynak ayrılmasına imkan veriyor ve ek olarak yarı iletken maddelere ve telekomünikasyon ekipmanlarına yönelik araştırma ve üretim süreçleri için 54 milyar dolarlık harcama yapılmasını karara bağlıyor.

Otomobil üreticilerinin son dönemde çip kıtlığından dolayı ciddi üretim kesintileri yapmaları nedeniyle çip üretimi için de 2 milyar dolar kaynak ayrılacak.

Teşvik paketinin yasalaşması için Temsilciler Meclisi’nden geçirilmesi ve sonrasında ABD Başkanı Joe Biden’ın bu tasarıyı imzalaması gerekecek.

TIKTOK YASAĞI DA PAKETTE

Tasarıda ayrıca, Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok’un hükümet c.zlarında indirilmesinin yasaklanması ve Çin hükümeti destekli şirketler tarafından üretilen ya da satılan drone’ların satın alınmasının engellenmesi da öngörülüyor.

ABD’ye dönük siber saldırılarla ve ABD’li firmalardan fikri mülkiyet hırsızlığıyla bağlantılı Çinli şirket ve kurumlara dönük yaptırımlar ile insan hakları ihlalleri bağlantılı ihracat kontrolleri de pakette yer alıyor.

‘GÖZ GÖRE GÖRE BİTMESİNİ İSTEMİYORUZ’

Tasarının destekçilerinden Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, “Eğer bir şeyler yapmazsak, baskın süper güç olarak günlerimiz bitiyor olabilir. O günlerin göz göre göre bitmesine izin vermek istemiyoruz. Amerika’nın bu yüzyılda orta halli bir ulus haline geldiğini görmek istemiyoruz.” dedi ve Çin’le yarışta geride kalınmasının vahim sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

BIDEN: RİSKİ ALAMAYIZ

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden tasarıyı överek “21. yüzyılı kazanmak için bir yarış içindeyiz ve başlangıç atışı yapıldı. Geride kalma riskini alamayız” dedi.

ABD’nin önde gelen firmalarından General Motors, tasarının, ABD’de otomotiv üretimini etkilemeye devam eden çip krizinin çözümünde önemli bir adım olduğunu söyledi.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, söz konusu tasarı sayesinde ABD’de 7 ile 10 arasında yeni çip fabrikası açılabileceğini söyledi.

ABD,Amerika,Çin,Dolar,drone,Ekonomi,Hükümet,KYK,otomobil,para,sigorta,sosyal medya,söz,Teknoloji

ABD’den Çin’e karşı teknoloji hamlesi: Bu riski alamayız

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!