G-CV0ZL47F6D
USD32,39
EURO34,76
GBP40,90
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.402,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

ABD: İşgücüne katılım ve ücretler artarken, istihdam piyasası 315K iş eklemesi yaptı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD: İşgücüne katılım ve ücretler artarken, istihdam piyasası 315K iş eklemesi yaptı / Haberin Peşinde Urfa

Tarım dışı maaş istihdam Temmuz ayının revize edilen 526K artışının ardından Ağustos ayında 315K arttı.

Tarım dışı maaş istihdam Temmuz ayının revize edilen 526K artışının ardından Ağustos ayında 315K arttı. İşsizlik oranı, katılım oranının artmasıyla beklenmedik bir şekilde yüzde 3,7’ye yükseldi. Ekonomistlerin beklentisi istihdamda yaklaşık 300K artış ve yüzde 3,5 işsizlik oranı şeklindeydi. Ağustos ayının istihdam artışı daha yavaş, ancak yine sağlıklı bir oranda gerçekleşmiş görünüyor. İşgücü piyasası hala dayanıklı görüntü çizerken, Fed’in talebi ve bunun üzerinden enflasyonu yavaşlatma çabaları açısından işsizlik oranındaki artış test edici bir doğrultu çizmektedir. İşgücü piyasası pandemi kaynaklı durgunluğun iş kayıplarından toparlanmaya devam ederken, tarım dışı istihdam son 12 ayda 5,8 milyon arttı. Bu büyüme, toplam tarım dışı istihdamı Şubat 2020’deki pandemi öncesi seviyesinden 240K daha yüksek seviyeye getiriyor.

Alt kalemlere bakacak olursak; özel sektör istihdamı 300K beklentisinin üzerinde 308K olarak gelirken geniş anlamda işsizlik oranının ise yüzde 6,7’den yüzde 7’ye çıktığı görülmektedir. İşsizlik oranındaki artışın genel açıklayıcısı olan katılım oranı ise yüzde 62,1’den yüzde 62,4’e yükselerek işgücünün dışından havuz içine daha fazla giriş olduğunu gösteriyor. Bu oran artmasaydı, daha düşük istihdam artışına rağmen işsizlik oranının dipte kaldığını gözlemleyecektik. Diğer yandan, daha fazla kişinin iş arayışına çıkmış olması iyileşen istihdam koşullarına daha fazla güvenmenin de bir göstergesi olabilir. Eğilimin ne kadar realiteye döndüğünü ilerleyen verilerde istihdama dönüşüm üzerinden görmüş oluruz.

Profesyonel ve ticari hizmetlerde, sağlık hizmetlerinde ve perakende ticarette kayda değer iş kazanımları meydana geldi. Perakende ticaret, Ağustos ayında 44K ve son 12 ayda 422K iş ekledi. İmalat istihdamı Ağustos’ta (+22K) yükselmeye devam etti ve kazançlar dayanıklı mal sektörlerinde yoğunlaştı (+19K). Mali faaliyetlerde istihdam Ağustos’ta 17K ve yıl boyunca 200K arttı. Eğlence ve konaklama sektöründe istihdam, yılın ilk 7 ayında aylık ortalama 90K kazancın ardından Ağustos ayında (+31K) çok az değişti. Ağustos ayında istihdam, inşaat, ulaşım ve depolama, bilgi, diğer hizmetler ve hükümet dahil olmak üzere diğer büyük sektörlerde çok az değişiklik gösterdi. Tüm çalışanlar için ortalama çalışma saati de Ağustos ayında 0,1 saat azalarak 34,5 saate düştü.

Fed’in asıl baktığı detay olarak ücretler beklentilerin altında kalmış görünüyor. Ağustos ayında, tüm çalışanların ortalama saatlik kazançları yüzde 0,3 artarak 32,36 dolara yükseldi. Son 12 ayda ortalama saatlik kazançlar yüzde 5,2 arttı. Ağustos ayında, özel sektör üretim ve denetim dışı çalışanların ortalama saatlik kazançları yüzde 0,4 artarak 27,68 dolara yükseldi.

Fed açısından; ABD ekonomisi halen iyi standartta iş üretmeye devam ediyor ve bu geniş kapsamda halen güvenilecek bir ekonomik aktivite görüntüsü veriyor. Durgunluk işareti veren bir piyasa olmadığından, Fed’in Eylül ayındak 75 baz puanlık faiz artışından geri adım attıracak bir gerçekleşme görmemekteyiz. Diğer yandan, ücret artışlarının beklenti altında kalması enflasyon açısından daha soft görüntü işareti olabilir, bu elbette pek çok farklı değişkene de bağlı olacaktır. Ancak talep, enflasyonu yükseltmeme doğrultusuna girerse Fed’in gelecek adımlarının daha düşük faiz artırımları veya daha düşük maksimum faiz olarak şekillendirecektir. Verileri yumuşatan detay da bu olarak görünüyor.

Kaynak: Tera Yatırım- Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

ABD: İşgücüne katılım ve ücretler artarken, istihdam piyasası 315K iş eklemesi yaptı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!