G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,74
GBP40,65
BIST10.097,42
GR. ALTIN2.409,61
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Albayrak’tan kur ve rezerv açıklaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Albayrak’tan kur ve rezerv açıklaması / Haberin Peşinde Urfa

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Bloomberg’ün TL’deki değer kaybı, enflasyon, kredi faizlerindeki artış, Merkez Bankası rezervlerindeki erime ve Hazine’nin artan döviz borçalanması konusundaki sorularını yanıtladı. “Döviz kuru ve kredilerdeki gelişmeler enflasyon eğiliminde bir miktar yükselişe neden olmuştur” diyen Albayrak, rezervlerdeki erime ve kamu bankalarının kura müdahalelerinin nedeni olarak, pandemi döneminde ülkeden yoğun yabancı sermaye çıkışına işaret etti. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ekonomisine ilişkin Bloomberg’ün sorularını yanıtladı. TL’deki değer kaybı ve enflasyondaki artış, son dönemde faizlerdeki yükseliş, Merkez Bankası (TCMB) rezervlerindeki düşüş ve Hazine’nin artan döviz cinsi borçlanması, röportajda öne çıkan başlıklar oldu.

Merkez Bankası’nın fonlama faizinin artmasına paralel olarak kredi faizlerinin de artması ve bankaların krediler konusunda frene basmasına ilişkin soruya Albayrak, “Politikalardaki olağanüstü destekleyici duruşun kademeli şekilde normalleştirilmesi sürecinde kredi ve mevduat faizleri bir miktar yükselmiş ve kredi büyümesi daha ılımlı oranlarda seyretmeye başlamıştır” yanıtını verdi.

“KUR VE KREDİLER ENFLASYONU YÜKSELTTİ”

TL’de değer kaybı ve enflasyondaki artış konusunda “Salgına bağlı birim maliyet artışlarının yanı sıra son dönemde döviz kuru ve kredilerdeki gelişmeler enflasyon eğiliminde bir miktar yükselişe neden olmuştur” diyen Albayrak, “Kısa vadede enflasyon üzerinde etkili olan arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

100 MİLYAR DOLARLIK REZERV SORUSU

“Normal bir dönemden geçmiyoruz. COVİD-19 pandemisi sürecinde, küresel risk iştahındaki dalgalanmalar ve koronovirüs salgını sonrası dönemde artan ekonomik belirsizlikler gelişmekte olan ülkelerden yoğun sermaye çıkışları yaşanmasına neden oldu” diyen Albayrak, rezerv konusunda sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu dönemde Türkiye’de de yabancı yatırımcıların tahvil, hisse senedi ve benzer piyasalardaki varlıklarını azaltarak yoğun döviz talebi oluşturduğunu gözlemledik. Bu yoğun talep, benzer para birimleri üzerinde olduğu gibi TL üzerinde de değer kaybı baskısına nede oldu. Uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde piyasadaki döviz arzı ve talebi yakından takip edilerek döviz piyasasının sağlıklı işleyişinin sağlanması ve belirsizliklerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılabilmesi amacıyla gerekli likidite önlemleri alınmıştır. Bundan sonraki süreçte de, ekonomimizin üzerinde olumsuz sonuçları olacak tüm süreçlere karşı gerekli tüm adımları, elimizdeki tüm araçlarla atmaya devam edeceğiz.”

HAZİNE’NİN DÖVİZLE BORÇLANMAYI ARTIRMASININ NEDENİ…

“Hazine neden döviz borçlanmasını ciddi oranda arttırdı ve bunu neden uluslararası sermaye piyasaları yerine kısa vadelerle ve yerel yatırımcılar üzerinden yapmayı tercih ediyor? Bu, son 20 yılda uygulanan ve hükümetin döviz cinsi borç yükünü asgari düzeyde tutmaya yönelik stratejiden ciddi anlamda bir kayma gibi gözüküyor. Size göre bu durum vatandaşları dolar ve Euro cinsi varlıklardan uzaklaştırma talepleri ile çelişmiyor mu?” sorusuna da Albayrak şu yanıtı verdi:

“Pandemi etkilerinin sosyal hayat ve finansal koşullar üzerinde zirve yaptığı Mayıs ayından itibaren finansal sektörde önemli ölçüde bir yabancı para tasarruf talebiyle karşılaşıldı. Burada vatandaşların finansal sistemde kalarak tasarruf tercihlerinde döviz ve altına yöneldiği görüldü. Yabancı para cinsinden kredi talebinin de olmadığı bu dönemde, yoğunlaşan yabancı para birikim sonucunda bankaların artan döviz ve altın cinsinden fonları plase edecekleri kaynak ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda Hazine olarak görece düşük maliyetle finansal sisteme belirli vadeler için ürün sağlarken borçlanma maliyetlerimiz açısından da önemli tasarruflar elde edebilmekteyiz.”

Albayrak’tan kur ve rezerv açıklaması

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!