G-CV0ZL47F6D
USD32,40
EURO34,61
GBP40,54
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.394,03
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

100 baz puan

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

100 baz puan / Haberin Peşinde Urfa

ABD tüketici fiyatları geçen ay yeniden canlandı ve yeni bir yavaşlama umutlarını boşa çıkardı sonuç ise Fed’den 100 baz puan faiz artırım beklentisinin %38’e çıkması oldu.

ABD tüketici fiyatları geçen ay yeniden canlandı ve yeni bir yavaşlama umutlarını boşa çıkardı sonuç ise Fed’den 100 baz puan faiz artırım beklentisinin %38’e çıkması oldu. Düşen benzin fiyatlarının kira ve gıda maliyetlerindeki artışlarla dengelenmesiyle birlikte ABD’de aylık tüketici fiyatları Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde yükseldi. TÜFE endeksinin %0.1 düşmesi beklenirken %0,1 artış kaydetti. İşsizlik yardımı için ilk kez başvurular üç ayın en düşük seviyesinde ve iş büyümesi sağlamlığını koruyor. Temmuz ayının son gününde her işsiz için iki iş ilanı vardı. Bu, güçlü ücret artışlarını destekliyor, hizmetler için daha yüksek fiyatlara katkıda bulunuyor ve temel enflasyonu yüksek tutuyor. TÜFE , Haziran ayında %9,1’i gördükten sonra, küresel tedarik zincirlerindeki darboğazların gevşemesi ve harcamaların hizmetlere geri dönmesi nedeniyle Temmuz ayında manşet enflasyonun %8,5’a Agustos ayında da %8.3’e gerilediğini gördük. Gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, TÜFE Temmuz ayındaki %0.3’lük artışın ardından Ağustos’ta %0.6 arttı. Çekirdek TÜFE, Temmuz ayında %5,9 yükseldikten sonra Ağustos ayına kadar 12 ayda %6,3 arttı. Bu da FED’den önümüzdeki Çarşamba günü 75bp artırımının %100 ihtimalle fiyatlanmasına , 100bp artırım ihtimali de %38’e çıkmasına neden oldu. Şimdi 2022 sonuna kadar %4,25’lik bir Fed faizi fiyatlanmakta ki bu da kalan üç toplantı için 75bps, 75bps, 25bps denk gelmekte. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %2.1 , emtia ağırlıklı Avustralya’da %2.7 , Hong Kong Hang Seng %2.4, Japonya’da Nikkei %2,3 değer kaybetti. Bir gecede yaşanan yoğun hisse senedi satışlarının ardından, hem S&P 500 vadeli işlemleri hem de Nasdaq vadeli işlemleri şimdi %0,3 yükselmiş durumda. Döviz piyasalarında ABD doları, şaşırtıcı derecede güçlü ABD enflasyon verisinden sonra %1.4 yükseldi ve 109.8’den işlem görmekte. Wall Street iki yılın en sert düşüşünü görünce , güvenli liman dolar 2020’nin başından beri en büyük sıçramasını yaptı. Tipik olarak faiz oranı beklentilerini yansıtan iki yıllık Hazine bonolarının getirisi, %3.804 ile 2007’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 10 yıllık getiriler %3.4312’de.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Semerkand’daki Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tahıl anlaşması konusunu ele alacağını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden enflasyonla mücadelede daha agresif adımlar atılacağı sinyalini verdi.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, ABD’nin Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımları baltalamak ve Moskova’nın yurtdışındaki etkisini sürdürmek için önümüzdeki aylarda giderek artan şekilde gizli siyasi finansmana yönelmesini beklediğini belirtti.

ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin Fed’in gelecek hafta agresif faiz artırımına gitmesi olasılığını güçlendirmesi Wall Street’i vurdu. Wall Street’te hisse senedi endeksleri son 2 yılın en kötü gününü yaşadılar.

ABD’de Ağustos ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesi uluslararası yatırım bankalarını Fed’den faiz artırımı beklentilerini yükseltmeye yönlendirdi. Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 8,3 seviyesinde gerçekleştiğinin açıklanması sonrası değerlendirmede bulunan Nomura analistleri, Fed’in 20-21 Eylül’de yapılacak FOMC toplantısında faizi 100 baz puan artıracağını öngördüler.

Japonya’nın döviz kurlarından sorumlu ismi olan Maliye Bakan Yardımcısı Masato Kanda, ABD enflasyon verisi sonrası yende yaşanan keskin zayıflamanın kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Japonya’da imalat sektörünün ekonomiye olan güveni Eylül’de maliyet baskılarındaki artışın etkisiyle 7 ayın en yüksek seviyesinden geri geldi. İmalat sektörünün ekonomiye güveni de 5 ayın en düşük seviyesine indi.

Nikkei gazetesinin isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberine göre Japonya Merkez Bankası, kurlara müdahale için hazırlık gibi görünen bir faiz kontrolü yaptı.

AB, enerji fiyatlarındaki yükselişleri frenlemek için alınmasını önerdiği tedbirleri bugün açıklayacak.

ABD, Tayvan’a karşı bir hareketi önlemek için Çin’e yaptırım uygulamayı değerlendiriyor.

ABD’de federal hükümetin bütçe açığı Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre arttı. Ağustos ayında federal bütçe açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artarak 220 milyar dolara yükseldi. Ancak açık 213,5 milyar dolar olan beklentilerin altında kaldı.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

100 baz puan

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!