G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,91
GBP40,78
BIST10.186,57
GR. ALTIN2.396,17
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

1 yılda 100 milyon dolar değerin üzerinde NFT çalındı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 yılda 100 milyon dolar değerin üzerinde NFT çalındı / Haberin Peşinde Urfa

Blokzinciri teknolojilerinin yaygınlaşması ve yatırımcıların NFT gibi yeni trendlere yoğun ilgi göstermesi, kötü niyetli kişilerin de dikkatinden kaçmadı. Bu durum dolandırıcılık ve para aklama gibi suçları beraberinde getirirken, Temm

İlk örneklerinin ortaya çıktığı günden bu yana sanat dünyasının ilgisini çeken ve kısa sürede büyük bir kitle tarafından benimsenen blokzinciri tabanlı NFT’lerin yaygınlaşması, dolandırıcılık ve para aklama gibi suç eylemlerini de beraberinde getirdi. Blokzinciri analitiği ve kripto uyum çözümleri odağında çalışan Elliptic tarafından yayımlanan NFT’ler ve Finansal Suç 2022 başlıklı raporda, NFT kaynaklı dolandırıcılığa ilişkin çarpıcı verilere yer verildi. Raporda, 2017’den bu yana en az 8 milyon dolar paranın NFT’ler aracılığıyla aklandığı belirtildi. Ayrıca Temmuz 2021 – Temmuz 2022 arasındaki bir yıllık dönemde en az 100 milyon dolar değere sahip NFT’nin çalındığına dikkat çekilen raporda, Temmuz 2022’nin 4.600 NFT ile en fazla hırsızlığın kaydedildiği ay olduğu belirtildi. NFT Warriors markasıyla YouTube ve Discord başta olmak üzere sosyal medyada NFT’lere dair nitelikli içerik üretimi konusunda çalışan Tarık Bilen, NFT dolandırıcılığında sık karşılaşılan yöntemlere dair değerlendirmelerini paylaştı.

Dolandırıcıların özellikle NFT piyasasına yeni giren kişilere odaklandıklarını vurgulayan NFT Warriors Kurucusu Tarık Bilen, “NFT satın alabilmek için bir NFT cüzdanına ihtiyaç vardır. Dolandırıcılar, NFT cüzdanına erişmeyi amaçlar ve özel cüzdan anahtarınızı vermeniz için kimlik avı taktiklerini kullanır. Dolandırıcılar hesabınıza eriştikten sonra siz fark etmeden cüzdanınızı boşaltabilir” dedi.

1,3 milyon dolarlık sahte projeler, kimlik avı saldırıları

Dolandırıcılık yöntemlerinin çeşitlendiğine dikkat çeken Tarık Bilen, “NFT dünyasında geri çekilme dolandırıcılığı olarak adlandırılan ‘rug-pull’ dolandırıcılığı, en yaygın yöntemlerden biri. Genelde kimliği belirsiz kişiler tarafından ortaya bir NFT projesi atılır. Sosyal medya hesaplarında projeye dair sahte bir ilgi yaratılır. Yatırımcılar yeni bir projeye erken yatırım yapmak isteyerek dahil olur. Sonraki adımda da proje sahipleri ortadan kaybolur. Örneğin, Ethan Nguyễn ve Andre Llacuna tarafından üretilen Frosties NFT projesi yatırımcıların 1,3 milyon dolarını kaybetmesine sebep olmuştu. Öte yandan son dönemde NFT ekosisteminde kimlik avı dolandırıcılıkları da yaygınlaşıyor. Dolandırıcılar, yatırımcıların cüzdan bilgilerine erişebilmek için sahte bağlantılar kullanıyor. E-posta, Twitter veya Discord gibi kanallardan iletilen bu cüzdanlara kimlik bilgilerini ve özel cüzdan anahtarlarını veren kullanıcıların hesabı çalınıyor. Dünyanın en popüler NFT pazaryeri sayılan OpenSea’yi hedef alan kimlik avı saldırılarında 4 milyon dolar NFT’nin ele geçirildiği tahmin ediliyor. Bu dolandırıcılar blokzinciri üzerinde oldukları için kimlikleri de takip edilemiyor” ifadelerini kullandı.

“Şüpheli bağlantılara tıklamayın, güvenilir topluluklara dahil olun”

Hediye NFT veya NFT satıcılarına yönelik teklif dolandırıcılığı gibi yöntemlerin de kötü niyetli kişiler tarafından kullanıldığını belirten NFT Warriors Kurucusu Tarık Bilen, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Bu yöntemlerin yanı sıra, ‘pompala ve boşalt’ olarak Türkçeleştirilebilecek ‘pump & dump’ yönteminin de sıkça görüldüğünü söyleyebiliriz. Bu yöntemde NFT kavramının heyecan verici yönünü kullanan dolandırıcılar, sahte bir NFT projesi üzerine oluşturdukları ilgiyi kendi ceplerinden yaptıkları NFT satın alımlarıyla destekliyor. Talep artınca fiyatı yükselen bu NFT’ler, gerçek yatırımcıların da ilgisini çekiyor ve bu pompalama durumu uzunca bir süre devam ediyor. Fiyat belirli bir seviyenin üzerine çıktığında ise dolandırıcılar, ellerindeki NFT’yi satarak fiyatların çakılmasına sebep oluyor ve böylece kâr ediyor. NFT dolandırıcılığından korunmanın en güçlü yolları arasında şüpheli bağlantılara tıklamamak ve güvenilir topluluklara dahil olmak yer alıyor. NFT Warriors olarak, YouTube ve Discord başta olmak üzere sosyal medya hesaplarımızda topluluğun NFT ekosistemini beraber öğrenmesi ve birbirine yardım etmesi için bir zemin oluşturuyoruz. Discord topluluğumuz 12 bin kişiyi geçti. Şimdiye dek katılımcılarımız 100 bin doların üzerinde tasarruf etti. NFT ve metaverse gibi kavramlar oldukça yeni konseptler olduğu için, bu kavramları bir topluluk yardımıyla keşfetmek riskleri en aza indirmeyi mümkün kılıyor.”

1 yılda 100 milyon dolar değerin üzerinde NFT çalındı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!