G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Yerli yatırımcı dövizine yüksek faiz arıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yerli yatırımcı dövizine yüksek faiz arıyor / Haberin Peşinde Urfa

Dövizden vazgeçmeyen ancak mevduat faizini yetersiz bulan bireysel yatırımcı Eurobond’lara yöneliyor. 80.7 milyar dolarlık Eurobond portföyünde yerli payı % 41’e çıkarken, gerçek kişilere ait stok 2020 başından bu yana % 85 arttı.

Yüksek enflasyon ortamında TL’den dövize geçen Türk yatırımcısı, yabancı para mevduatından daha yüksek faiz veren dış borçlanma araçlarına (Eurobond) yöneliyor. Dövizde kalmak isteyen yatırımcı açısından bir alternatif olan Eurobond’a yerli ilgisi sürerken, yabancıların payı da azalıyor. 80.7 milyar dolarlık Eurobond portföyünün % 59’u yabancıların elinde, % 41 ise yurtiçi yerleşiklerde. Yerli yatırımcının 2020 başında % 34 olan payını % 41’e çıkarmasında gerçek kişilerin yani bireylerin de payı var.

Gerçek kişilerde 2020 başında 1.9 milyar dolar olan Eurobond stoku % 85 artışla 14 Mayıs 2021 itibarıyla 3.5 milyar dolara çıktı. Tüzel kişilerin Eurobond stoku ise % 32 artışla 7.3 milyar dolara yükseldi. Uzmanlar, Eurobond gibi sabit getirili menkul kıymetlerde faizler yüksek diye değil faizlerde düşüş bekleniyorsa yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bankaların dolar cinsi mevduatlara uyguladığı ağırlıklı ortalama faiz oranı % 1.06 seviyesinde iken; Türkiye’nin 5 yıl vadeli Eurobond faizi % 5.40 seviyesinden işlem görüyor.

CDS PRİMİNE DİKKAT

Yatırımcıların Eurobond faizini vadeli mevduat faizi gibi düşünmemesi gerektiği  uyarısında bulunan ekonomist Emrah Lafçı, özellikle vadesine uzun bir zaman olan Eurobond’u alan yatırımcının vadesinden önce satarsa düşük bir getiriyle karşılaşabileceğini söyledi. Lafçı, “Vade devam ederken ilgili Eurobond’un ikincil piyasasındaki faizinin artışı yatırımcının aleyhine olur. Hatta bu artış çok hızlı olursa ana para kaybı riski bile söz konusu olabilir” dedi. Lafçı, dolar cinsi Eurobond faiz artışının temelde iki sebebi olduğuna değinerek, “Bunlardan biri ABD tahvil faizlerindeki artış, diğeri de Türkiye CDS’indeki artış. Yatırımcı bu değişkenlerde bir düşüş beklentisi içindeyse ve dolar cinsinden bir enstrümana yatırım yapmak istiyorsa Eurobond iyi bir tercih olacaktır” diye konuştu.

Tuğberk Çitilci

Vadeden önce çıkış fiyat riski yaratıyor

Ekonomist Tuğberk Çitilci de, ABD Merkez Bankası’nın enflasyona karşı daha şahin kararlar alma beklentisinin tahvil faizlerinde yükselişe neden olduğuna, bunun da Eurobond yatırımcısı için risk yarattığına işaret ederek, “ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde %1.60-1.70 bandında yükseliş birinci risk. İkincisi ise 395-400 puan seviyelerinde olan ülke risk primimizde ani bir sıçrama” dedi. Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz ise Eurobond’ların getirisinin değişken olduğuna, dolayısıyla vadeden önce çıkış yapıldığında fiyat riski alındığına dikkat çekerek, “Getiriyi sabitlemenin tek yolu alınan Eurobond’un vadesine kadar tutulmasıdır” diye konuştu.

ABD,Dolar,enflasyon,faiz,Merkez Bankası,para,söz,Türkiye

Yerli yatırımcı dövizine yüksek faiz arıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!