G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Yeni nesil elektrikli motor üretildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni nesil elektrikli motor üretildi / Haberin Peşinde Urfa

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Garaj Kuluçka Merkezi’nde robotik, otomasyon ve yazılım üzerine faaliyet gösteren firma, yüzde 90’ın üstünde verim sağlayan, fırçasız doğru akımla (BLDC) çalışan elektrikli motor üretmeyi başardı.

Gibrin Robotik Otomasyon Yazılım Ltd. Şti. Kurucusu ve Genel Müdürü Berkant Erol, AA muhabirine, şirketin TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) Desteği ile 2019 yılında kurulduğunu söyledi.

Yaklaşık 3 yıldır doğrudan akımla çalışan elektrikli motorlar üzerine Ar-Ge çalışması yaptıklarını belirten Erol, bu motorları TOBB ETÜ Garaj Kuluçka Merkezi’nde yerli imkanla ürettiklerini kaydetti.

Erol, motorla ilgili projenin tamamlandığı ve gerekli tüm testlerin yapıldığı bilgisini paylaşarak, “Şu anda motorlar prototip aşamasında. Ayrıca ticarileşme ve patent süreci için de faaliyetlerimiz bulunmakta.” dedi.

Fırçasız doğru akımla çalışan elektrikli motorların geleceğin teknolojisi olacağını vurgulayan Erol, şöyle konuştu:

“Geleneksel motorlar alternatif akımla çalışıyorlar ve verimleri, doğru akımla çalışan fırçasız motorlara göre genelde daha düşük. Bu yeni nesil (doğru akımla çalışan) motorlar tamamen dijital, yazılımla kontrol edilebiliyor. Bu motorlar yüzde 90’ın üstünde verimle çalışabiliyor.”

Erol, motorların havalandırma ve iklimlendirme sistemleri, deniz teknolojisi, biyomedikal teknolojileri ve tarım başta olmak üzere klasik elektrikli motorların çalıştığı her alanda kullanılabileceğini anlattı.

JENERATÖR GÖREVİ DE GÖREBİLİYOR

Berkant Erol, motorun jeneratör görevi görebileceğini, gerektiğinde motorlardan elektrik de üretilebildiğini bildirdi.

Yenilebilir enerji kaynaklarının (güneş, rüzgar ve su enerjisi) motora bağlanabileceğine dikkati çeken Erol, motorun batarya takılarak da çalışabileceğini dile getirdi.

Erol, motorların kendine has bir sürücüsü olduğu bilgisini vererek, bu yazılımların şirket bünyesinde yerli imkanlarla yapıldığını kaydetti.

Yazılımlar sayesinde motorun tablet ve telefon üzerinden kontrol edilebildiğini belirten Erol, bu özelliği sayesinde motorların “Endüstri 4.0” için kullanılabileceğini söyledi.

HEDEFİMİZ İHRACAT YAPMAK

Patent ve gerekli süreçleri tamamladıktan sonra diğer desteklere de başvurmak istediklerini ifade eden Erol, “Ticarileşmeyle ilgili görüşmelerimiz var. Öncelikle hedefimiz yerli piyasaya, ardından da küresel piyasalara açılmak. En büyük hedeflerimizden biri ihracat yapabilmek.” değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA

motor, tübitak, EKONOMİ Haberleri

Yeni nesil elektrikli motor üretildi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!