G-CV0ZL47F6D
USD32,53
EURO34,93
GBP40,79
BIST9.722,09
GR. ALTIN2.422,66
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Yeni gözde vitamin deposu: Arı ekmeği (Perga) nedir? Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni gözde vitamin deposu: Arı ekmeği (Perga) nedir? Arı ekmeğinin faydaları nelerdir? / Haberin Peşinde Urfa

Arıların polenlerden aldıkları ve ortaya çıkardıkları sadece bal değil aynı zamanda bir kaç çeşit daha besin kaynağı üretirler. Bunlardan biri de arı ekmeğidir. Arı ekmeği arıların bal yaptıkları peteklerde bal ve balmumu karşımı ile oluşur. Sizler için vücudu nerdeyse yenileyecek kadar güçlü olan bu besin kaynağı hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?

Arıların polenlerden aldıkları ve ortaya çıkardıkları sadece bal değil aynı zamanda bir kaç çeşit daha besin kaynağı üretirler. Bunlardan biri de arı ekmeğidir. Arı ekmeği arıların bal yaptıkları peteklerde bal ve balmumu karşımı ile oluşur. Sizler için vücudu nerdeyse yenileyecek kadar güçlü olan bu besin kaynağı hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?

Doğada insanoğluna en fazla besin kaynağı sağlayan arılar, depoladıkları polenleri sadece bal dönüştürmezler. Aynı zamanda bal yapımı için kurdukları pedeklerde kendilerininde beslenmeleri için besin kaynağı salgılar. Buraya salgıladıkları madde bal ve balmumu ile karıştığında karabiber taneleri büyüklüğünde yeni bir besin ortaya çıkar. Zamanla ortaya çıkan bu besin kaynağına ise arı ekmeği denir. Karışımı fermente olduktan sonra tüketilebilir hale gelir. Arı çiftçileri tarafından fark edilen bu yeni kayunak son yıllarda popüler olmaya başladı. Ancak aslında yüzyıllardır doğa ile iç içe olan birçok insan tarafından bu besin kaynağı bilinmekteydi. Hatta bazı alternatif tıp uzmanları özellikle hücreleri yenileyen arı ekmeğini kanser hastalıkları tedavilerinde doğal besin oalrak önermektedir. Bilim literatüsünde arı ekmeğine perga denir. Petek yuvalarında karışım fermente olduktan sonra kullanıma hazır hale gelir. Polenlerden elde edilmesine rağmen arı tarafından ezimlenerek yeniden salgılandığı için arı ekmeği yüksek miktarda vitamin ve minerallere sahiptir. Portein, lipid, karbonhidrat, laktik asit, pantotenik asit, sakkaroz, amilaz, fosfataz gibi mineralleri barındırı. Bunun yanı sıra C, B1, B2, E, H ve  K vitaminleri içerir.

ARI EKMEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

– Arılar peteklerin etrafına yaptıkları bu ekmeği aslında kendi kışlık enerji ihtiyaçları için depolar. Kışı nektar ya da polen bulamayan arılar bu besinle beslenerek yeniden bal üretir. Bu güçlü besin kaynağı insanoğlu tarafından ise sütle karıştırılarak tüketilebilir. Ya da su ile kaynatılarak içilir. Özellikle kışın tüketilen bu besin kaynağı mikropları ve virüsleri öldürür. Bağışıklığı güçlendirerek kış boyu tıpkı arılardaki gibi insan da enerji sağlar.

– Yapılan bazı araştırmalarda arı ekmeğinin özellikle karaciğerin yenilenmesinde fayda sağladığı ortaya çıkarılmıştır. Karaciğerin hızla yenilenemsini sağlayan bu besin kaynağı aynı zamanda cilt sağlığına ve diğer organların daha sağlıklı işlev görmesine de destek olur.

– Güçlü bir K vitamin kaynağı olan arı ekmeği zihinsel aktiviteye destek olur. Beyinsel fonksiyonları artıran arı ekmeği sinir sistemindeki deforme olan hücreleri de kısa sürede iyileştirir. Böylece sadece hafızaya değil aynı zamanda depresyon ve stres gibi ruhsal hastalıklarında yaşanmasını önler.

– Laktik asit barındıran arı ekmeği kas ve kemiklere de fayda sağlar. çocukluktan itibaren tüketildiğinde herhangi bir komplikasyon esnasında hızlı iyileşmeye destek olur. Ayrıca ileri yaşlarda görülen kas ve kemik sorunlarını da azaltır. 

– İçerdiği lif sayesinde meilimi koaly olan arı ekemği sindirim sistemine de olumlu katkılarda bulunur. Metabozlimayı güçlendirir. Sindirim sisteminin kişinin yaş ortalamasında daha hızlı çalışmasını sağlar. 

ARI EKEMĞİ NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Genellikle su, süt, yoğurt gibi besinlerle beraber tüketilir. Bunun yanı sıra bitki ya da siyah çayla beraberde tüketilebilir. Sabah kahvaltılarda tüketilmesi önerilir. Yetişkinler ortalama 8 -10 tane tüketebilirken 2 yaş ve üzeri çocukların 3-4 tane tüketmesi tavsiye edilir.

balın faydaları,SAĞLIK haberleri,Arı sütünün faydaları,arı zehrinin faydaları,arı ekmeği nedir,perga nedir

Yeni gözde vitamin deposu: Arı ekmeği (Perga) nedir? Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!