G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Yabancı şirket azaldı ‘bıyıklılar’ arttı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Corona virüsü salgını Türkiye’de kurulan şirket sayısını da olumsuz etkiledi. Virüsün ilk etkilerinin görüldüğü ve toplumun büyük ölçüde evlerine kapanmaya başladığı mart ayında şubat ayına göre yeni kurulan şirket sayısı yüzde 6.4, yabancı ortaklı şirket sayısı ise yüzde 17.5 oranında düştü.

Geçen yılın ilk üç ayıyla karşılaştırıldığında, bu yılın ilk üç ayında yeni kurulan yabancı şirket sayısı azalırken, yabancı yatırımcı sayılan ve ülke dışında yaşayan Türk vatandaşların Türkiye’deki yabancı ortaklı şirket payları arttı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV)  çalışmasına göre, virüsün etkilerinin ilk görüldüğü mart ayında Türkiye’de kurulan yabancı ortak sermayeli şirket sayısı bu yılın ocak ayına göre yüzde 12.5, şubat ayına göre ise yüzde 17.5 oranında düşerek 942 şirkete geriledi. Yeni kurulan şirket ortaklarının büyük bölümü İran, Irak, Suriye gibi komşu ülke vatandaşlarından oluşuyor.

YURTDIŞINDAKİ TÜRKLER

Mart ayında kurulan yabancı ortak sermayeli 942 şirketten 540’ını yurtdışında ikamet eden ve ‘bıyıklı yabancı’ olarak da adlandırılan Türk vatandaşları kurdu. Türk vatandaşlarını 51 şirketle İran ve 32 şirketle Irak ve Suriye vatandaşları takip etti. Rapor, yabancı ortak sermayeli şirketlerin Türkiye’de üretim ve yatırımdan çok ticaret yapmak amacıyla kurulduklarını da ortaya koydu. Yeni kurulan 942 şirketten 289’u toptan ticaret faaliyeti göstermek amacıyla kuruldu.

170 ŞİRKET KAYIP
TOBB verileri üzerinden SÖZCÜ’nün yaptığı değerlendirmeye göre, bu yılın ilk 3 ayında kurulan yabancı ortak sermayeli şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 170 şirket birden azalarak 3 bin 330’dan 3 bin 160’a geriledi. Aynı dönemde bu şirketlerdeki yabancı sermaye oranı da yüzde 83.6’dan yüzde 76.3’e düştü. Gurbetçi Türklerin şirket sayıları içindeki oranı ise yüzde 52.9’dan yüzde 56’ya çıktı.

Yabancı şirket azaldı ‘bıyıklılar’ arttı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!