G-CV0ZL47F6D
USD32,29
EURO34,79
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.395,70
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Y ve Z kuşağı, işsizlikten ve gelir eşitsizliğinden şikayetçi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Y ve Z kuşağı, işsizlikten ve gelir eşitsizliğinden şikayetçi / Haberin Peşinde Urfa

Deloitte tarafından Y ve Z kuşağı arasında yapılan araştırmaya göre, bu kuşağa mensup gençlerin ortak kaygıları gelir eşitsizliği ve işsizlik oldu.

Deloitte, bu yıl 10’uncusunu yaptığı 2021 Y ve Z Kuşağı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı.

Türkiye dahil toplam 45 ülkede Y kuşağından 14 bin 655 ve Z kuşağından da 8 bin 273 kişi ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, Y ve Z kuşağının ortak kaygıları gelir eşitsizliği ve işsizlik oldu.

Y VE Z KUŞAĞINA GÖRE GELİR ADİL DAĞITILMIYOR

1983-1994 yılları arasında doğanları Y kuşağı, 1995-2003 yılları arasında doğanları ise Z kuşağı olarak tanımlayan araştırmaya göre, Türkiye’den Y kuşağı katılımcılarının yüzde 83’ü ve Z kuşağı katılımcılarının yüzde 76’sı gelirin toplum genelinde eşit olmayan bir şekilde dağıldığını düşünüyor.

Bu oran dünya çapındaki katılımcılarda Y kuşağında yüzde 69, Z kuşağında yüzde 66 seviyesinde.

Kaynak: Deloitte

Araştırmaya göre Türkiye’deki Y ve Z kuşakları, iş yerlerindeki gelir adaletsizliğini düzenleyecek bir yasaya, evrensel temel gelire ve zenginlerden daha fazla vergi alınması fikrine de sempati ile yaklaşıyor.

Türkiye’deki Z kuşağı mensuplarının yüzde 64’ü evrensel temel geliri savunurken Y kuşağında bu oran yüzde 66. Dünyada ise bu rakam her iki kuşakta yüzde 53 seviyesinde.

Türkiye’de Y kuşağı içinde “Daha varlıklı insanlar için daha yüksek vergiler uygulamak gerekir” diyenlerin oranı yüzde 65 olurken, Z kuşağının yüzde 57’si bu görüşü savunduğunu belirtti. Dünya çapında ise bu oran her iki kuşak için de yüzde 57-58 seviyelerinde.

Kaynak: Deloitte

Ayrıca Türkiye’de “bir işletmenin en yüksek ücret alan yöneticisi ile ortalama çalışanlar arasındaki ücret eşitsizliğini sınırlandıracak yasal düzenleme yapılmalıdır” diyen Y kuşağı mensuplarının oranı yüzde 71 olurken Z kuşağının ise yüzde 65’i bu düşüncede.

EKONOMİK GİDİŞAT İÇİN KARAMSARLAR

Y ve Z kuşağı mensupları ülkenin genel gidişatı için karamsar. Türkiye’de ankete katılan Y kuşağı mensuplarının yüzde 54’ü ülkedeki genel ekonomik durumun gelecek 12 ay içinde kötüleşeceğini söylerken Z kuşağının yüzde 47’si genel ekonomik gidişatın kötüleşeceği düşüncesinde.

Y kuşağının yüzde 20’si genel ekonomik gidişatın iyileşeceğini, yüzde 23’ü ise aynı kalacağını düşünürken Z kuşağı mensuplarının yalnızca yüzde 18’i ekonomik gidişata dair iyimserliğini korudu. Bu kuşağın yüzde 17’si ise ekonominin aynı kalacağını düşünüyor.

Kaynak: Deloitte

Dünyadaki Y kuşağının yüzde 27’si ülkesindeki ekonomik durumun iyileşeceğini, yüzde 23’ü aynı kalacağını, yüzde 43’ü ise kötüleşeceğini düşünürken Z kuşağının yüzde 27’si bu soruya “ekonomik durum iyileşecek” yanıtını verdi. Bu kuşağın yüzde 41’i “ekonomik durum kötüleşecek” öngörüsünde bulundu.

EN ÖNEMLİ SORUN İŞSİZLİK

Kaynak: Deloitte

Türkiye’deki Y ve Z kuşağı mensuplarının gördüğü en önemli sorunların başında işsizlik geliyor. Türkiye’de Y ve Z kuşağı mensuplarının yüzde 41’i ülkenin en önemli sorununun işsizlik olduğunu düşünüyor.

Y kuşağının yüzde 27’si en önemli sorunun gelir adaletsizliği olduğunu savunurken yüzde 26’sı en önemli sorunun iklim değişikliği olduğunu düşünüyor. Z kuşağında ise en önemli sorunlar sıralamasında ikinci sırada yüzde 32 ile cinsel taciz, üçüncü sırada yüzde 23’le gelir eşitsizliği geliyor.

Dünyada ise Y kuşağı temel sorun olarak yüzde 28’le sağlık hizmetini görürken bu kuşağın yüzde 27’si işsizliği, yüzde 26’sı ise iklim sorunlarını temel sorun olarak görüyor.

Dünyadaki Z kuşağına göre ise en önemli sorun iklim değişikliği. Bu kuşağın yüzde 26’sı iklim değişikliğinin, yüzde 25’i işsizliğin yüzde 21’i ise sağlık hizmetlerinin temel sorun olduğunu düşünüyor.

Y ve Z kuşağı, işsizlikten ve gelir eşitsizliğinden şikayetçi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!