G-CV0ZL47F6D
USD32,33
EURO35,04
GBP40,87
BIST8.979,98
GR. ALTIN2.283,53
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Virüs korkusuyla bu hastalıkları unutmayın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Virüs korkusuyla bu hastalıkları unutmayın / Haberin Peşinde Urfa

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alihan Oral anlattı: Pandemi sürecinde pek çok kişinin sağlığını ihmal ettiğine dikkat çeken Dr. Oral, ‘Kalp, şeker gibi hastalığı olanlar kontrollerini aksatmamalı’ dedi… 

Corona virüsü salgınının başladığı günden bu yana insanlar virüs kapma korkusuyla hastaneye gitmiyor. Bu durum özellikle kronik hastalıkları olanların sağlığını olumsuz etkiliyor. Peki, pandemide kontrolleri ötelenmemesi gereken hastalıklar nelerdir? Ne zaman hastaneye gidilmesi gerekir? İşte Uzman Dr. Alihan Oral’ın yanıtları…

Dr. Alihan Oral

KİMLER KONTROLLERİNİ AKSATMAMALI?

Kalp ve damar hastalıkları: Özellikle koroner arter hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu tanısı olan hastaların rutin kontrollerine devam etmeleri gerekir. Kontroller aksatıldığında bu hastalıklar ilerleyebilir ve birçok komplikasyonla karşı karşıya kalınabilir. Kalp yetmezliği olanların bacaklarında şişlik artışı, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya çarpıntı olduğunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI)

Hastaların kan şekerlerinin kontrol altında tutulması çok önemlidir. Kan şekerinin seyrini gösteren tetkikler hekim kontrolünde hastanede yapılmalıdır. Kan şekerinin evde ölçülmesi sonucu çok yüksek veya çok düşük olduğu durumlarda vakit kaybedilmeden hastaneye başvurulmalıdır.

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ

Kronik böbrek yetmezliği olan hastaların hem tedavileri hem de takiplerinin aksatılmaması gerekir. Rutin tetkiklerle böbrek fonksiyonları görülmelidir. İdrar çıkışında azalma, yan ağrısı ve idrarda kan görülmesi gibi durumlarda hekime başvurulmalıdır.

KRONİK KARACİĞER VE BAĞIRSAK HASTALIKLARI

Kronik karaciğer hastalıklarından özellikle hepatitler ve siroz; bağırsak hastalıklarından da ülseratif kolit ve crohn hastalığı olanların rutin takibi gerekir. Siroz hastalarında ödem artışı, şuur bulanıklığı veya ateş olması durumunda, ülseratif kolit ve crohn hastalığında ise kanama, ciddi karın ağrısı veya ateş olması durumunda hekime başvurulmalıdır.

AKCİĞER HASTALIKLARI

Kronik Obstrüktif (tıkayıcı) Akciğer Hastalığı (KOAH) ciddi nefes darlığı ile seyreden bir hastalıktır. Yakın takip ve tedavi gerektirirken, bazen ciddi oksijen ihtiyacı da doğurabilir. KOAH hastalarının rutin kontrollerine gitmesi ve hekim kontrolünde solunum fonksiyon testi ile değerlendirilmesi gerekir. Geç kalındığında hastalığın şiddeti ve oksijen ihtiyacı artabilir. Nefes darlığı artışı, koyu renkli balgam, ateş ve şiddetli öksürük olması durumunda vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

KANSER VE ORGAN NAKLİ

Kanser hastaları özellikle kemoterapi veya radyoterapi alan hastaların rutin kontrollerine devam etmeleri gerekir. Kanser hastalarının hem tedavilerinin aksamaması hem kanserin yayılım yapıp yapmadığı ve aynı zamanda tedavinin etkinliği takip edilmelidir. Aynı şekilde organ nakli (böbrek, karaciğer vb.) olanlar da rutin kontrollerine devam etmelidir. Organ nakli hastalarının rutin kontrollerinde ilaçlar düzenlenir ve nakil organın son durumu gözden geçirilir.

Virüs korkusuyla bu hastalıkları unutmayın

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!