G-CV0ZL47F6D
USD32,57
EURO34,99
GBP40,82
BIST9.755,28
GR. ALTIN2.430,86
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Vatandaştan tahsil etti devlete ödemedi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vatandaştan tahsil etti devlete ödemedi / Haberin Peşinde Urfa

Vatandaşa elektrik satan 44 şirketin elektrik faturasıyla tahsil ettikleri Enerji Fonu tutarlarını devlete ödemediği ortaya çıktı. Şirketlerin ismi halktan gizlendi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2019 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, konut ve işyerlerine elektrik satan 37 şirketin tüketicilerden tahsil ettikleri Elektrik Enerjisi Fonu’nu (EEF) devlete hiç yatırmadığı, 7 şirketin ise eksik yatırdığı tespitini yaptı. Özelleştirme ve serbestleştirme adı altında şirketlere devredilen elektrik tahsilatlarında yaşanan sıkıntının uzun süredir devam ettiği belirtilirken, devlete ödenmeyen EEF tutarının ne kadar olduğu ve ödemeleri yapmayan 44 şirketin kimlere ait olduğu konusunda bilgi verilmedi.

177 ŞİRKETTEN 44’Ü

Sayıştay raporunda, EEF’nin 2001 yılında kaldırıldığı, ancak aynı tutarın ‘sektör altyapı giderlerine katkı payı’ adı altında tahsil edilmeye devam edildiği bilgisi verildi. Raporda, nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi tüzel kişilerin tüketiciden yüzde 1 oranında tahsil ettikleri sektör altyapı giderlerine katkı payını tahakkuku takip eden ikinci ayın 20’sinde Enerji Bakanlığı’na yatırması gerektiği belirtildi. 2019 yılında toplam 831 milyon 308 bin 687 TL EEF ödemesi yapıldığına işaret edilen raporda, 2019 yılında tüketiciye 171 şirketin elektrik sattığı, bunlardan 37 şirketin devlete hiç fon ödemesi yapmadığı, 7 şirketin ise eksik ödeme yaptığı bildirildi.

İNCELEMEYE VERECEĞİZ

Sayıştay uzmanlarının tespitleriyle ilgili savunma yapan Enerji Bakanlığı, 2019 yılında ödeme yapmayan ya da eksik ödeyen 44 şirketi önümüzdeki günlerde Vergi Denetim Kurulu’na vereceklerini bildirdi.

Enerji Bakanlığı’na fon tutarlarını 2017 ve 2018 yıllarında ödemeyen 245 şirkete ait bilgiler VDK’ya gönderilmişti.

2017 VE 2018’DE DE ÖDEMEMİŞLER

Sayıştay raporunda, Enerji Bakanlığı’nın benzer sorunun 2017 ve 2018 yıllarında da yaşandığı, 2 yılda 245 şirketin tüketiciye elektrik sattığı, ancak bunlardan 83’ünün hiç fon ödemesi yapmadığı, eksik ödediği ya da zamanında ödemediği bilgilerini paylaştığı ifade edildi.

Raporda, konuyla ilgili Bakanlığın bilgisinin olmadığı tespiti yapılarak, “Bu nedenle Vergi Denetim Kurulu’nca yapılan işlemlerle ilgili bakanlığa bilgi verilmesine yönelik bir düzenleme yapılması uygun olacaktır” denildi.

Vatandaştan tahsil etti devlete ödemedi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!