G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Vatandaştan sonra kamu da dolarize oluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine, 2000’li yıllarla birlikte terk edilen iç borçlanma yöntemine geri döndü. Yurtiçi piyasalardan döviz ve altın cinsi borçlanmanın hızla artması ‘kamunun da vatandaş gibi dolarize olduğu’ değerlendirmelerini beraberinde getirdi.

Türkiye Hazinesi görülmemiş bir hızda borçlanıyor. Üstelik yurtdışı piyasalardan olduğu gibi yurtiçi piyasalardan da döviz ve altın cinsi borçlanmayı hızla artırıyor. Hem dış hem de iç borçlanma sonucu merkezi yönetim borçlarının döviz oranı yüzde 53.1’e ulaştı.

Hazine yurtiçi piyasalardan döviz ve altın cinsi borçlanmayı 2000’li yıllarda bırakmıştı. Mali disiplin sağlamak amacıyla 2012 yılı itibarıyla iç piyasalardan sadece TL borçlanıldı. 2017 yılına gelindiğinde bu strateji terk edildi. 2019’da ise yurtiçi piyasalardan döviz ve altın cinsi borçlanmayı hızlandıran Hazine’nin 2020 Nisan sonu itibarıyla iç borç stokunun 139.5 milyar liralık kısmı (20 milyar dolar) döviz ve altın cinsi borçlardan oluşuyor.

2001 KRİZİ DÜZEYİNDE

Döviz cinsi iç borçlanmanın literatürde “ilk veya orijinal günah” olarak tanımlandığını ifade eden Hazine ve bankacılık uzmanı Kerim Rota, hem güven eksikliği hem de yabancı yatırımcının hızlı çıkışıyla ekonominin dolarize olduğunu söyledi. Rota, “Vatandaş ve şirketler daha fazla döviz aldı. MB rezervlerini kaybetti. Türk Lirası’na ilgi düşünce döviz ve altın geri döndü. İlla yapmaları gereken bir şey değildi ama yapmaya tercih ettiler” dedi.

Merkezi hükümetin borçlarının döviz oranının 2001 krizi düzeyine çıktığına dikkat çeken Ekonomist Dr. Murat Kubilay ise, “Görüyoruz ki hükümet de vatandaşın birikimlerini döviz cinsi tutmasına şaşırmamış, içeriden döviz borçlanmaya başlamış. Bu durum vatandaştan sonra hükümetin de dolarizasyona uğraması olarak nitelenebilir” yorumunu yaptı.

BRÜT BORÇ STOKU 1.5 TRİLYONU AŞTI

Hazine istatistiklerine göre, 2018 sonunda yurtiçi piyasalardan 5.8 milyar lira tutarında (1.1 milyar dolar) döviz ve altın cinsi borçlanıldı. İçerden dövizle borçlanma 2019’da çok hızlı arttı ve yılsonunda 86.5 milyar liraya (14.5 milyar dolar) çıktı. Hazine’nin nisanda yaptığı ihalelerle, döviz cinsi iç borç stoku 139.5 milyar liraya (20 milyar dolar) çıktı. Merkezi Yönetim’in brüt borç stoku nisanda 1 trilyon 575 milyar lira oldu. 739.5 milyar lirası TL, 836.1 milyar lirası ise döviz cinsi borçlardan oluşuyor.

Vatandaştan sonra kamu da dolarize oluyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!