G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Vatandaş ‘yarın bir gelirim olur mu’ endişesiyle yaşıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vatandaş ‘yarın bir gelirim olur mu’ endişesiyle yaşıyor / Haberin Peşinde Urfa

Prekarya, yeni bir toplumsal sınıf. Gelecek kaygısı olan kişilerin oluşturduğu bu yeni sınıf Türkiye’de hızla büyürken, milyonlarca kişi yarın bir geliri olup olmayacağının endişesi ile yaşıyor. Dr. Köylüoğlu, bu noktada Vatandaşlık Temel Geliri’nin bir çözüm olarak öne çıktığını anlattı.

Teknoloji ile birlikte tüm dünyayı saran bir kitlesel işsizlik ve işlevsizlik dalgası geliyor. Pandemi ile bu dalganın etkisinin daha da arttığını anlatan Dr. Ali Mutlu Köylüoğlu, kitlesel işsizliğin toplumsal krizlere yol açmaması için çözümün Vatandaşlık Temel Geliri (VTG) olduğunu anlattı. VTG ile ilgili çalışmalar yapan Köylüoğlu, geleceğini öngöremeyen (precarious) ve işçi sınıfı (proletarya) terimlerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkan “prekarya” kavramının altını çizdi. 15 Mayıs’ta Vatandaşlık Temel Geliri Türkiye 2’nci Kongresi’ni düzenleyen Köylüoğlu şunları anlattı:

NÜFUSUN YÜZDE 30’U

“Gelecek kaygısı yaşayan, aralıklı ve eksik istihdam da dahil iş güvencesi olmayan kesimler prekarya olarak adlandırılıyor. Türkiye’de nüfusun minimum yüzde 30’unun geleceğini öngöremeyen prekarya sınıfında olduğu tahmin ediliyor. Bu, insanların psikolojisini çökerten bir durum.  Pandemi öncesi bir bankacı prekarya olarak görülmüyordu ama teknoloji ile artık o da gelir endişesi taşır oldu. Gelir endişesi taşıyanlar evlilik kontratı, büyük çaplı alışveriş yapamıyor… Pandemi süreci şirketleri, merkez bankalarını hatta ülkeleri bile prekarya haline getirmiş durumda.”

PATRON DA ALACAK

Köylüoğlu demokrasiyi de güçlendireceğini vurguladığı Vatandaşlık Temel Geliri’nin bu yoğun gelecek kaygısını ortadan kaldıracağını vurguladı. Vatandaşlık Temel Geliri, devletin bir defaya mahsus bağış olarak değil, birey bazında belirli aralıklarla ve bir ömür boyu herhangi bir sınırlama ve şart olmaksızın tüm bireylere koşulsuz maaş ödenmesi anlamına geliyor. Bu modelde bir holding patronu da işsiz bir birey de aynı temel geliri baz gelir olarak alıyor. VTG Araştırma Geliştirme Kültür ve Yayma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Mutlu Köylüoğlu, temel gelirin vatandaşları özgürleştirerek muhtaçlıktan kurtardığını ve bunun yeni bir gelecek modeli olduğunu anlattı.

Gelir dağılımını yeniden tasarlıyor

Vatandaşlık Temel Geliri ile tüm gelir gruplarından bir miktar kesilip (2. şekil) tekrar dağıtılıyor ve hepsinin altında baz bir gelire (5. şekil) dönüşüyor. Yeni gelir dağılımında (6. şekil) en alt gelir grubu önemli bir gelir artışı elde ediyor, en üst gelir grubu gelir kaybına uğruyor. Ancak oluşacak talep artışı ile üst gelir grubunun kaybını hızla karşılayacağı hesaplanıyor.

“10 YIL İÇİNDE HAYATA GEÇECEK”

Dr. Köylüoğlu’na göre siyasiler temel geliri değil, sosyal yardımlarla belirli kesimleri kendilerine muhtaç bırakmayı tercih ediyor. Peki siyasi destek olmadan VTG nasıl hayata geçecek? Dr. Köylüoğlu, “Teknoloji ile Vatandaşlık Temel Geliri temelden kendine bir destek bulacaktır. Sosyal devletin güçlü olduğu ülkelerde VTG’nin hayata geçmesi daha zor ama Türkiye’de sorunlar tetikleyici olacak” diye konuştu. Köylüoğlu, Türkiye’nin Temel Gelir’in ilk uygulanacağı ülkelerden olacağını, 2030’a kadar pek çok ülkede hayata geçeceğini öngördü.

evlilik,Teknoloji,Türkiye

Vatandaş ‘yarın bir gelirim olur mu’ endişesiyle yaşıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!