G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

“Vatandaş, gıdadan çok ambalajına para ödüyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Vatandaş, gıdadan çok ambalajına para ödüyor” / Haberin Peşinde Urfa

Pandemi sürecinde gıda dışı malzemelerdeki fiyat artışının yüz-de 100’e ulaştığını belirten CHP Niğde Milletvekili Gürer, maliyetin gıda fi-yatlarına etkisinin en aza indirilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda dışı malzemelerdeki fiyat artışının gıda fiyatlarına etkisinin belirlenmesi ve bu nedenle ortaya çıkan maliyet artışının en aza indirilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi. Gürer, TBMM Başkanlığı’na sunduğu Meclis araştırmasında, Türkiye’nin, tarım ve gıda sektöründeki zengin potansiyelini değerlendirmek için gıda ambalajı ve yan malzemelerle ilgili yerli sanayide de atılım yapması gerektiğine vurgu yaptı. Gürer, ekonomik sorunların neden olduğu gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiğini, pandemi sürecinde gelir kaybı yaşayan yurttaşın ise gıda alımında ciddi daralmaya gittiğini ifade etti.

FİYATLAR YÜZDE 100 ARTTI

Gıda fiyatlarındaki artışın en önemli nedenleri arasında ürüne konulan ambalaj, etiket; teneke, cam ve kavanoz kutuların bir kısmının ithal ediliyor olmasından kaynaklandığını anlatan Gürer, pandemi sürecinde gıda ürünlerindeki gıda dışı malzemelerin fiyatlarının yüzde 100’e varan oranlarda artığını vurguladı. Satın alınan ambalajlı gıdalarda sadece içindeki ürüne değil ambalajına, etiketine, içine konulan katkı maddelerine de bir ödeme yapıldığına işaret eden Gürer, bazen ödenen paranın yarısından fazlasının gıda dışı yardımcı malzemelere gittiğini belirtti.

KUR FARKI TETİKLEDİ 

Konserve teneke, teneke kapak, cam, plastik ambalaj, plastik kapak, etiket, koli, bant, palet, yapıştırıcı, kapak bandı gibi yardımcı malzemelerin çoğunluğunun ithal olduğuna vurgu yapan Gürer, pandemi ile birlikte bunların döviz bazlı fiyatlarında yüzde 30’a kadar varan artışın olduğunu ifade etti. Sorunun ivedilikle ve sürdürülebilir çözümü açısından bu yardımcı malzemelerin yerli alternatiflerinin talebe yetecek seviyede olması gerektiğini söyleyen Gürer, ülkemizin ihracatta rekabetçi gücünün azaldığını belirtti.

GIDA AMBALAJI SANAYİSİNDE ATILIM YAPMAMIZ ŞART

Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin, tarım ve gıda sektöründeki zengin potansiyelini değerlendirmek için gıda ambalajı ve yan malzemelerle ilgili yerli sanayide de atılım yapması gerektiğine vurgu yaparak, “Bu nedenle konunun detaylı olarak araştırılıp, üreteni, işleyeni ve tüketeni rahatlatacak, sorunu kapsamlı ele alıp maliyetleri de irdeleyerek çözüm bulunması ve önlemler alınması için Meclis araştırması ile süreç değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

“Vatandaş, gıdadan çok ambalajına para ödüyor”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!