G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO34,98
GBP40,93
BIST10.739,57
GR. ALTIN2.510,31
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Vatandaş doğalgaz faturasını nasıl iade alacak?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğalgaz faturaları yasal kesim süresini aşan vatandaşların faturaları EPDK kararı doğrultusunda iptal edilecek ve vatandaşlara yeni 30 günlük fatura gönderilecek. Peki, iptal edilen faturalarda süreç nasıl işleyebilir, faturasını ödeyenler için iade işlemi nasıl gerçekleşecek? Hukukçulara sorduk, işte cevabı…

İGDAŞ’ın Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararıyla 30 günlük süreyi aşan faturalarının iptal edilmesi bekleniyor. Henüz fatura iptallerinin nasıl olacağına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Hukukçular ise vatandaşların fatura iadelerini nasıl alabileceklerine yönelik muhtemel yollar hakkında açıklamalarda bulundu.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Yıldırım Keser, vatandaşların fazla ödediği paraların hesaplarına yatırılması gerektiğini söyledi.

Keser “Eğer ödeme yaptılarsa, aylık kullanım döneminden sonra perakende satış fiyatlarında değişiklik varsa fazla ödedikleri ücretin taraflarına iadesini isteyebilirler. Kullanıcılar eğer tüketici ise fazla ödedikleri ücretin iadesi için Tüketici Hakem Heyetlerine de başvurabilirler” diye konuştu.

Kullanımın çok az olmasının sayaç okumaya etkisi ile ilgili de konuşan Keser, dağıtım şirketlerinin 50 metreküpe ulaşmayan aylık tüketimleri o dönem için faturalandırmama hakkına sahip oldukları bilgisini de verdi.

MADDE 48’E DİKKAT

Konu ile ilgili Uzman Hukukçu Av. Emin Özkurt da değerlendirmelerde bulundu. Özkurt, “Tüketicilerden gelen bu şikayetler sonrasında EPDK’nın başlatmış olduğu bu soruşturma sürecinde ise söz konusu bu şikayetlerin İGDAŞ’ın “Doğal Gaz Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin” 48. Maddesine aykırılık oluşturacak sürelerde sayaç okuma yapmış olması sebebiyle ortaya çıktığını açıklandı” ifadelerini kullandı.

MADDE 50: FATURAYA İTİRAZ

Özkurt, “Doğal Gaz Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 50. maddesi kapsamında düzenlenen “Faturaya İtiraz” hakkı bulunuyor müşterilerin. Bu kapsamda tüketiciler, İstanbul ili özelinde dağıtım şirketi yetkisini elinde bulunduran İGDAŞ’a ilgili faturanın son ödeme tarihine kadar itiraz etme hakkına sahiptir. Bu durumda ise yapılacak itirazın İGDAŞ tarafından 15 gün içinde neticelendirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ ÖDEMESİNİ ALAMAZSA İHTARNAME ÇEKEBİLİR”

Avukat Dr. Rezan Epözdemir’de konu ile ilgili Sözcü’ye değerlendirmelerde bulundu. Epözdemir, “45 günü aşan fatura birincisi iptal edilebilir, ikincisi fazladan tahsil edilen tutarın gelecek faturada mahsubu söz konusu olabilir fakat bu yöntemler benimsenmezse, hukuka aykırılık giderilmezse vatandaşlar İGDAŞ’a bir ihtarname çekip fazla ödenen tutarın yasal faizi ile iadesini ya da sonraki faturadan düşürmelerini talep edebilirler. Bu gerçekleşmezse Tüketici Hakem Heyeti’ne ve Tüketici Mahkemesi’ne başvurabilir vatandaşlar” diye konuştu.

Vatandaş doğalgaz faturasını nasıl iade alacak?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!