G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,95
GBP40,97
BIST9.089,10
GR. ALTIN2.325,47
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Uzman Diyetisyen Sena Karahan merak edilen soruları yanıtladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzman Diyetisyen Sena Karahan merak edilen soruları yanıtladı / Haberin Peşinde Urfa

Diyetisyen Sena Karahan, Yasemin.com okurlarının sağlıklı zayıflama, hamilelikte alınan kilolar ve daha birçok soruların yanıtını sizler için cevapladı.

Diyetisyen Sena Karahan, Yasemin.com okurlarının sağlıklı zayıflama, hamilelikte alınan kilolar ve daha birçok soruların yanıtını sizler için cevapladı.

Birçoğumuz hayatının bir döneminde mutlaka diyet yapmıştır. Çabucak, hızla kilo vermek için kulaktan duyduğumuz programları denemiş, belki kilo vermiş ama sonrasında daha fazlasını almıştır. Çoğu zaman hızlı kilo verme isteğiyle yanlış diyetleri uygulayabilirsiniz. Ya da diyete sadık olmasına rağmen yeterince hızlı kilo vermediğinizi hissedebilirsiniz. Ne kadar sağlıklı beslendiğiniz ya da ne sıklıkla egzersiz yaptığınıza bakılmaksızın birçok insan diyet konusunda aynı hataları yapar. İşte tam da bu noktada imdadınıza uzmanımız Diyetisyen Sena Karahan yetişiyor. 
 

SORU? Sena Hanım, merhaba sizden bir tavsiye istiyorum acaba nasıl kilo verebilirim?

Cevap: Merhaba, sizi tanımadan ve değerlendirme yapmadan bu soruya yanıt vermek mümkün değil. Öncelikle kilo problemine neden olan sebepleri bulup çözümlemek gerekli. Uzun zamandır fazla kiloluysanız ve diyet yapıp sonuç alamadıysanız dahiliye uzmanı ve diyetisyenden destek alabilirsiniz.

SORU: Sanırım kilom seksen küsürlerde tartilmadim bilmiyorum .sadece göbek ve bel boşluğu kilo sorunum var .boyum 1.59 .nasıl kilo verebilirim . (Cocuklarimdan dolayı spor yapamıyorum birazda tembellik var)spor yapmadan nasıl kilo verebilirim. (Sizinde onereceginiz reçetesiz iştah kesici ilaçlar onerebilmeniz mumkunmu) tsk ederim

Cevap: Merhaba,

İştah kontrolü sağlayamıyorsanız insülin direncine baktırmanızda fayda var, dahiliye ya da aile hekiminize başvurup kan tahlillerinize baktırın. Vücut kütle inseksiniz obezite aralığında ve bel çevrenizdeki yağlanmadan şikayet etmeniz metabolik sendrom belirtileri veriyor. Dışarıdan alacağınız ilaçlar doğal içerikli olsa dahi hormon dengenizi değiştireceğinden durumunuzu daha da kritik hale getirebilir lütfen kendi başınıza ilaçlara başvurmayın. Hiçbir ilaç, besin, diyet tek başına mucize değildir. Tahlillerinizi yaptırıp sonuçları paylaşırsanız yaptığım öneriler sizin için daha sağlıklı olacaktır. Sevgiler… 

SORU? Sena hocam merhaba, yumurtanın sadece beyaz kısımlarını mı yemeliyiz…? 

Cevap: Merhaba, Yumurta, sarısı ve beyazıyla beraber bütün haliyle kaliteli bir protein kaynağıdır. Bununla beraber yumurta sarısının yüksek miktarda kolesterol içerdiğini unutmamak gerekli. Herhangi bir hastalığınız yoksa günlük bir tam yumurta tüketebilirsiniz. Pişirirken sarı kısmının renginin yeşile dönmemesine ve tavada yakmadan pişirmeye dikkat edin.

SORU? Sena hanım benim sorum 50 yaş, 55cm boy 75kgyim. Hastalıklarım fmf, romatizma, guatr ben nasıl zayıflayabilirm? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.

Cevap: Merhaba,

Şuanda vücut kütle indeksiniz 1.derece obezitesınırında, kilo vermeniz genel sağlık durumunuz için çok önemli.

Size özel beslenme planı oluşturmak hem hastalıklarınızın semptomlarını hafifletecek hem de kilo vermenizi sağlayacaktır. Bu sebeple lütfen şok diyetlerden uzak durun. 

FMF,romatizma,guatr üçü de enflamasyon ve bağışıklık sistemi temelli hastalıklar yani diyetinizde yalnızca kilo vermek üzerine odaklanmak sağlıklı bir yaklaşım olmaz, fayda da sağlamaz. 
 

Bu gibi kompleks durumlarda kan tahlillerinizi ve sizi görmek, detaylı bir diyet planı oluşturmak gerekli.

Yine de yardımcı olabilmek için birkaç öneride bulunacağım, bunlara dikkat etmeniz fayda sağlayacaktır. 

Otoimmün hastalıklarda gluten intoleransınabakılmasında fayda var eğer böyle bir durum varsa glutensiz diyet planlanması uygun olacaktır.

Öncelikli hedef olarak beslenmenizden paketli, hazır, şeker ilaveli gıdaları çıkarın. 

Buğday, çavdar, yulaf, bulgur yerinebaklagilleri,pirinci ve nişastalı sebzeleri tercih edin.  

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yeterli miktarda protein, sağlıklı yağ, vitamin ve minarellerden zengin besinleri tercih edin.

D vitamini seviyenizi kontrol ettirin, eksiklik varsa takviye alın.

Yeşil yapraklı sebzelere kahvaltıda, öğünlerinizde salata olarak muhakkak yer verin.

Guatrınız yetersiz hormon salınımına neden oluyorsa takibini yapın ve doktorunuzla beraber tedavinizi düzenleyin. 

Sevgiler..

SORU? Sena hocam merhaba, çok fazla et tüketiyorum, sağlığım için sıkıntılı bir durum teşkil eder mi?

Cevap: Merhaba, hayvansal kaynaklar, protein ve kolesterolden zengin besinlerdir. Uzun süreli ve sürekli olarak fazla tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun yanında etin pişirme yöntemine bağlı olarak kanser hastalıklarına neden olabildiğini de biliyoruz. Ateşle yakın temas eden mangal, kızartma türü etleri olabildiğince az tüketin. Et yediğiniz öğünde yanında bol miktarda yeşillik ve sebze ekleyin.

SORU? Sanırım kilom seksen küsürlerde tartilmadim bilmiyorum .sadece göbek ve bel boşluğu kilo sorunum var .boyum 1.59 .nasıl kilo verebilirim . (Cocuklarimdan dolayı spor yapamıyorum birazda tembellik var)spor yapmadan nasıl kilo verebilirim. (Sizinde onereceginiz reçetesiz iştah kesici ilaçlar onerebilmeniz mumkunmu) tsk ederim

Cevap: Merhaba,

İştah kontrolü sağlayamıyorsanız insülin direncine baktırmanızda fayda var, dahiliye ya da aile hekiminize başvurup kan tahlillerinize baktırın. Vücut kütle inseksiniz obezite aralığında ve bel çevrenizdeki yağlanmadan şikayet etmeniz metabolik sendrom belirtileri veriyor. Dışarıdan alacağınız ilaçlar doğal içerikli olsa dahi hormon dengenizi değiştireceğinden durumunuzu daha da kritik hale getirebilir lütfen kendi başınıza ilaçlara başvurmayın. Hiçbir ilaç, besin, diyet tek başına mucize değildir. Tahlillerinizi yaptırıp sonuçları paylaşırsanız yaptığım öneriler sizin için daha sağlıklı olacaktır. Sevgiler… 

SORU? Merhaba, 185boy 85kgyum. Acaba sağlıklı bir vücuda sahip miyim?

Cevap: Merhaba,

Yalnızca boy ve kilo ile sağlık değerlendirmesi yapmak mümkün değil. Vücut kütle indeksiniz 24,8 ile sınırda, kilonuzu kontrol altında tutmaya özen gösterin. 

 Soru? Sena hanım merhaba…
Diyet yaparken canımız tatlı istediği zaman sağlıklı bir şekilde neler tüketmemiz gerekir?

 Cevap:  Merhaba, Öncelikle diyet programınızı incelemek gerekli eğer sürekli tatlı krizi ve açlık atakları yaşıyorsanız beslenme programınız size uygun olmayabilir. Önemli olan porsiyon kontrolü ve tüketim sıklığıdır yani sağlıksız ya da kilo aldıran yiyecek diye bir şey yoktur unutmayın zehirin tesir etmesi bile dozuna bağlıdır. Diyetinize üç porsiyon meyve eklemenizi öneririm bunun bir porsiyonunu kuru meyve olarak değerlendirebilirsiniz. Örneğin sütlü kahve yanına üç tane kuru kayısı ya da iki tane hurma ile ikindi ara öğünü oluşturabilirsiniz. Sevgiler

 Soru?  Sena Hanım merhabalar.. Size şöyle bir sorum olacak.. Bir gün çok yedik ve diyet listemizden çıktık ertesi gün bu durumu nasıl toparlarız?

 Cevap:  Merhaba, Bu olağan bir durum önemli olan bu noktada kendinizi suçlu hissetmemeniz. Bilinç suçluluk duygusuyla kendini cezalandırmaya, az yemeye yönelebiliyor bu sebeple abarttığınızı düşünüp ertesi gün kahvaltı yapmayayım ya da öğün atlayayım düşüncesine girmeyin. Bu yaklaşım kan şekerinizde dalgalanmalara sebep olur ve açlığın peşini takip eden yeme atakları gelişebilir dolayısıyla uzun vadede daha fazla kilo almanıza sebep olabilir. Ertesi gün diyetinize kaldığınız yerden devam edin ve öğün atlamayın bunun yerine o gün içindeki hareketinizi arttırmanız metabolizmanızı canlı tutacaktır. Gün içinde kısa süreli olsa da yürüyüşler yapmaya gayret edin.Bir günlük diyetin dışına çıkmak size kalıcı kilo kazanımı sağlamaz, tartıda gördüğünüz artı sayılar muhtemelen ödemden kaynaklı olacaktır motivasyonunuzu düşürmeyin. Sevgiler…

 Soru?  Sena hanım merhaba… Emziren bir anneyim kilo verirken nelere dikkat etmeli ve nasıl beslenmeliyim? Soruma yanıt verirseniz çok sevinirim hayırlı günler…

 Cevap:  Merhaba, Emzirme dönemi hem anne hem bebek için önemli bir süreç acele hareket etmemek gerekli. Emzirmeye devam ettiğiniz sürece ekstra kalori harcadığınızı unutmayın bu sebeple aşırıya kaçmadığınız sürece yavaş yavaş kilo kaybı yaşayacaksınız. Sütün verimliliği için yeterli ve dengeli beslenip günde en az 2,5lt su içmeye özen gösterin. Şekerli, paketli gıdalardan uzak durun ve tencere yemeklerini tercih edin. 9 ayı doldurduktan sonra diyete başlamanız hem sizin hem bebeğiniz için daha sağlıklı olacaktır. Sevgiler..

 Soru?  Sena hanım merhabalar, 1 seneden beri diyet yapıyorum toplam 15 kilo verdim ama son iki ay hiç kilo veremedim kilom sabit kaldı bu durum için ne önerirsiniz? İyi çalışmalar…

 Cevap:  Merhaba, 1 sene içinde 15 kg güzel bir sonuç kendinizi tebrik etmeyi unutmayın ve motivasyonunuzu düşürmeyin  bununla beraber yağ, kas dağılımınızı değerlendirmek gerekli uzun süreli diyetlerde kas kaybı yaşandığında metabolizmada yavaşlama olabiliyor. Kas kütlemiz ne kadar yüksekse metabolizmamız o kadar hızlı çalışıyor bu sebeple kas kazanımına yönelik antrenman yapmanız kilo veriş sürecinizi destekleyecektir. Mümkünse her gün 30dk tempolu yürüyüş yapın ve diyetinizde proteinden zengin besinlere yer verin. Sevgiler…

 Soru?  Sena hanım merhabalar, Emziren bir anneyim 3 ay önce doğum yaptım, şuanda 90 kiloyum acil kilo vermem gerekiyor, nasıl beslenmeliyim?

 Cevap:  Merhaba, Yenidoğan için ilk altı ay annesütü çok önemli ve bebeğin tek besin kaynağı bu sebeple üç ay diyete başlamak için çok erken lütfen kısıtlı diyetlere yönelmeyin. Öğünlerinizi günlük rutininize uygun olacak şekilde belirleyin ve muhakkak ara öğünleriniz olsun böylece enerjiniz düşmemiş ve kan şekeriniz dengede kalmış olacak. 6 ay dolana kadar 1800kcal altında beslenmeyin ve her besin grubundan tüketmeye dikkat edin. Sevgiler

diyette yapılan hatalar,Diyetisyen Sena Karahan

Uzman Diyetisyen Sena Karahan merak edilen soruları yanıtladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!