G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Uyaran da devlet uygulamayan da

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uyaran da devlet uygulamayan da / Haberin Peşinde Urfa

İzmir depreminin yaraları sarılmaya çalışılırken, Sayıştay raporları depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bir kez daha ortaya koydu. Uyarılara rağmen karayolları deprem yönetmeliğine göre yapılmamış, öğrenci yurtları da depreme dayanıksız 

Türkiye, İzmir’de yaşanan depremin yaralarını sarmaya çalışırken, Sayıştay raporları depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bir kez daha ortaya koydu. TBMM’ye sunulan 2019 yılı Sayıştay raporlarına göre, bazı karayollarının yapımında Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne uyulmadı. Yurtlarda da durum vahim. Depreme dayanıksız ve elverişsiz binalar, öğrenci yurdu olarak kullanılıyor ve bu binalarda büyük risk var. Bursa Şehir Hastanesi’nde ise sözleşmede yer almasına rağmen deprem izolatörleri bulunmuyor. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin Entegre Sağlık Kampüsü’ne de fore kazık temel sistemi yapılmadı. Sayıştay’ın kurumlara yaptığı uyarılar şöyle:

YURTLAR RİSK ALTINDA

Sayıştay’ın Gençlik ve Spor Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu denetim raporuna göre, bazı öğrenci yurtlarının fiziki ve teknik altyapısının uygunsuz olduğu saptandı. Kullanıma elverişli olmayan binaların faal olduğu, biten kira sözleşmelerinin de yenilendiği belirtildi. Raporda “Yönetmelikte yurt binaları uzun süreli ve yoğun kullanılan binalar olarak tanımlanmaktadır. Konut ve işyeri binası olarak tasarlanmış binaların yurt olarak kullanılması, can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olacaktır” denildi.

KARAYOLLARINDA ÇATLAKLAR

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Sayıştay raporlarına göre bazı yolların yapımında deprem yönetmeliği ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından yayımlanan Yapım Kuralları TS 500’e uyulmadı. Trabzon Şehir Geçişi Kanuni Bulvarı ile Akyazı ve Sahil Bağlantı Yolları’nın projeye uygun olduğu ancak projelendirme hatası yapıldığı, minimum donatı aralığı yönünden TS 500’deki koşulu sağlamadığı, çok sayıda prefabrik kapağın çatlak olduğu ve risk oluşturduğu, ‘Trabzon-Aşkale Yolu’nun ise minimum donatı aralığı yönünden TS 500’deki koşulu sağlamadığı için risk oluşturduğu görüldü.

DEPREM İZOLATÖRÜ YOK

Sağlık Bakanlığı’na ilişkin raporlarda ise Bursa Şehir Hastanesi’nde sözleşmede yer alan deprem izolatörlerinin tamamlanmadığı saptandı. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Entegre Sağlık Kampüsü’nün proje aşamasında da “Her türlü zemin iyileştirmesi yapılacak, kazık temel sistemi uygulanacaktır. Yapının temel sisteminin tamamında deprem sismik izolatörleri kullanılacaktır” ifadesi geçmesine rağmen, temel sisteminin fore kazık temel olmadığı tespit edildi.

Uyaran da devlet uygulamayan da

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!