G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,70
GBP40,35
BIST10.247,75
GR. ALTIN2.399,71
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Uçak endüstrisinin kaybı 60 milyar dolar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Corona virüsü salgını, birçok sektörde zincirleme zarara neden oldu. Salgının etkilerini en fazla hissedenlerden biri hava yolu taşımacılığı endüstrisiydi. Buna bağlı olarak, uçak bakım firmaları ile yedek parça üreten şirketler de ağır darbe aldı. Sektörün bu seneki kaybının 60 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 2019’daki seviyeye dönülmesi ise 2023 senesinden sonra olacak.

Reuters’ta yer alan habere göre bu firmaların gelir kaybı 2020’de yüzde 75’i bulacak. Bunun anlamı, 2019’da 80 milyar dolar (548 milyar TL) kazanan uçak endüstrisi, bu yıl 60 milyar dolar (412 milyar TL) kayıp yaşayacak.

DÜNYADAKİ UÇAK FİLOSUNUN YÜZDE 65’İ YERDE

Bu kayıp, motor üreticileri General Electric ve Rolls-Royce’tan uçak sistemlerine bakan Honeywell ve Raytheon Technologies’e kadar sayısız şirketin bütçelerine yansıyacak. Örneğin, bir uçağın senelik bakım maliyeti yaklaşık 3 milyon dolar (20.5 milyon TL). Ancak dünyadaki uçak filosunun yüzde 65’i son aylarda hiç havalanmadığı için, bakım ve yedek parça şirketleri bu gelirden mahrum kaldı.

UÇAK ÜRETİMİ YÜZDE 50 DÜŞEBİLİR

Havacılık sektöründe danışmanlık yapan AeroDynamic’in genel müdürü Kevin Michaels, “Ticari uçak motorlarının bakım ve onarım talebinde bu yıl en az yüzde 60’lık azalma olacak. Ayrıca üretimin de yüzde 40 ila 50 oranında düşmesini bekliyoruz. Birkaç yıl boyunca ihtiyaç duyulandan fazla uçak olacak. Bu nedenle bazılarının emekliye ayrılması gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Yeni uçak alımına olan ilginin azalması, önümüzdeki senelerde de bakım ve onarıma olan talebin düşük olacağının işareti. Birçok şirket, zaten binlerce çalışanını işten çıkarttı ya da bu yönde planlamalar yaptı. Uzmanlara göre sektörün yaşadığı kriz, tahmin edilenden de derin oldu. Uçak yedek parça ve bakım sektöründe 2019 yılındaki seviyenin ancak 2023 senesinden itibaren yakalanacağı öngörülüyor.

2019’DA 27 BİN UÇAK, 2021’DE 20 BİN UÇAK!

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin geçen haftaki raporunda, tarihteki en kötü seneyi yaşayan hava yolu şirketlerinin 2020’de gelirlerinin yarı yarıya azalarak 419 milyar dolar (2 trilyon 900 milyar TL) olarak gerçekleşeceğini ve toplam zararın 84 milyar dolar (576 milyar TL) olacağını açıklamıştı.

2019’da dünya çapında 27 bin uçak aktif olarak göklerdeydi. Tahminlere göre, corona virüsü salgınının etkisini kaybetmesinin beklendiği 2021’de bu sayı 20 bin olacak.

Uçak endüstrisinin kaybı 60 milyar dolar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!