G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Twitter’da mağdur olan kullanıcılar tazminat alabilir mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Twitter’da mağdur olan kullanıcılar tazminat alabilir mi? / Haberin Peşinde Urfa

Dünyaca ünlü isimlerin Twiitter hesaplarının hacklenmesi, mağdur olan kullanıcıların haklarını nasıl alacağı sorusunu gündeme getirdi. Bilişim Hukuku Derneği’nden yapılan açıklamaya göre yüksek miktarlarda parasını kaybeden mağdur kişilere Twitter’ın güvenlik yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle tazminat hakkı doğdu. Türkiye’de ise durum daha farklı. Twitter’ın Türkiye’de yasal olarak muhatap alınacak bir bürosu ve temsilciliği yok. Hackin kaynağı Türkiye ise bu kişilerin tespiti ve zararın giderilmesi için dava açılabilir ancak yurt dışı ise, o ülkede yasal işleme başvurabilir. Ya da Twitter’ın bürosu olan ülkelerde dava açılabilir. 

15 Temmuz gecesi Twitter’da sosyal medya tarihinin gördüğü en büyük siber saldırılardan biri gerçekleştirildi. Milyonlarca takipçisi olan Barrack Obama, Elon Musk, Bill Gates, Kanye West gibi isimlerin mavi tikli hesapları bir takım kişilerce ele geçirildi ve ele geçirilen hesaplar üzerinden bir takım dolandırıcılık faaliyetleri yürütüldü. Çok sayıda kişi mağdur edildi.

Twitter yönetimi tarafından yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere söz konusu ataklar Twitter’ın teknik açıklıklarından faydalanarak gerçekleştirildi.

BİLİŞİM HUKUKU DERNEĞİ: TAZMİNAT HAKKI DOĞAR

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Av. Kürşat Ergün konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Twitter’ın kullanıcı hesaplarının güvenliğiyle ilgili taahhüt ve sorumlulukları bulunduğunu belirten Ergün, “Pek çok piyasa yönlendiricisinin ve devlet başkanının tüm dünyayı doğrudan etkileyen pek çok olayı, Twitter üzerinden verdikleri mesajlarla yönlendirdikleri düşünüldüğünde; Twitter’ın şirket olarak üstlendiği sorumluluğun ne denli ağır olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple Twitter, kullanıcılarının güvenliğini sağlamak adına kendi sisteminin güvenliğini hiçbir açığa yer vermeyecek şekilde sağlamak zorundadır.” dedi.

Saldırganlar, Twitter’ın güvenlik açıklarına ilişkin tüm dünyaya çok açık bir mesaj verdiğini belirten Ergün, “Bu saldırılarla birlikte ortaya çıkan büyük çaplı maddi zararın yanında dünya gündemine yön veren, tanınan ve güvenilen isimlerin dahi Twitter üzerinden verdikleri mesajların her türlü manipülasyona açık olduğu ortaya koyulmuştur.” açıklamasında bulundu.

Tazminat hukuku açısından; Twitter’ın güvenlik sistemine itimat ederek kullanıcı hesapları açan pek çok ünlü isme ve ele geçirilen hesaplar üzerinden atılan tweetlere inanarak yüksek miktarlarda parasını kaybeden mağdur kişilere Twitterın güvenlik yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle tazminat hakkı doğduğunu belirten Ergün, “Bu hakkın davaya dönüşmesi halinde Twitter’ın yüksek miktarlarda tazminat talepleriyle karşı karşıya kalacağı aşikardır.” ifadelerini kullandı.

SÖBE: YASAL MUHATAP YOK

Avukat Cenk Söbe de konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. 

Söz konusu durumun Türkiye’de pek geçerli olmadığını söyleyen Söbe, “Çünkü Twitter’ın Türkiye’de yasal olarak muhatap alacağımız bir bürosu ve temsilciliği yok. Ancak güvenlik ve kişisel bilgileri koruma taahhüdü veren Twitter normal şartlarda hack olayının mağdurlarına karşı sorumlu tabii ki. Hackin kaynağı Türkiye ise bu kişilerin tespiti ve zararın giderilmesi için dava açılabilir ancak yurt dışı ise o ülkede yasal işleme başvurabilir. Ya da Twitter’ın bürosu olan ülkelerde dava açılabilir.” dedi.

Twitter’da mağdur olan kullanıcılar tazminat alabilir mi?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!