G-CV0ZL47F6D
USD32,47
EURO34,95
GBP40,66
BIST9.716,77
GR. ALTIN2.435,47
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Türkiye’nin buğday talebi Rusya’da fiyatları artırdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin buğday talebi Rusya’da fiyatları artırdı / Haberin Peşinde Urfa

Kendine yeter bir ülke iken önce ‘un ve makarna üretimi’ için denilerek başlanılan buğday ithalatı iç tüketimde de giderek artan şekilde kullanılıyor ve gelinen noktada Türkiye’nin buğday ithalatı dünya fiyatlarını oynatıyor. 

Son olarak Rusya’da buğday fiyatlarının son 4 haftadır sürekli yükseldiği, bu yükselişin en önemli nedeninin Türkiye’nin yoğun buğday talebi olduğu açıklandı. Son 4 haftada Türkiye’den yoğun talep geldiğini belirten Rus yetkililer, buğday fiyatlarının geçtiğimiz bir haftada 11 dolar birden yükselerek tonu 235 dolar seviyesine yükseldiğini açıkladı.

1.5 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK

Türkiye 2019’da 2.3 milyar dolarlık ithalatıyla dünyanın en büyük buğday ithalatçısı haline geldi. Bu ithalatın 1.5 milyar dolarlık bölümü Rusya’dan gerçekleştirildi. TÜİK verilerine göre son 12 yılda Türkiye’de çiftçi sayısı yüzde 48 azaldı, tarım alanlarındaki azalma ise yüzde 12.3 seviyesinde.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Kapıkıran, “Buğdayda ekim alanları 2002 yılında 9.3 milyon hektar iken 2018’de 7.3 milyon hektara, 2019 yılında ise 6.85 milyon hektara geriledi. Bunlar TÜİK verisidir. Buğday üretimi 2002 yılında 19.5 milyon ton iken 2019 yılında üretimimiz 19 milyon ton. Aradan geçen 18 yılda nüfusumuz 65 milyondan 83 milyona çıkmış ancak üretim aynı kalmış hatta düşmüş. Bu veriler Türkiye’nin buğdayda geldiği noktayı ortaya koyuyor” dedi.

Veriler, tarım yönetiminin adım adım ithalata mecbur hale düştüğünü ortaya koyuyor. Zira para kazanmayan çiftçiler tarım arazilerini terk ediyor.

Ruble ile buğday ithalatı başlıyor
Rusya merkezli SovEkon Analitik Merkezi, Türkiye’nin Rusya’dan ruble ile buğday ithal etmeye başlayacağını açıkladı. Bu sistemle buğday ithalatının tonuna 17 bin ruble ödenecek. Hedef; kur kaybının önüne geçilmesi… Konuya yakın uzmanlar, “Hükümet eğer ruble ile ürün ithal ettirecekse buna karşın bizim sattığımız tarım ürünlerinin de Türk Lirası ile alınması için şart koşmalı” yorumunu yaptı.

Türkiye’nin buğday talebi Rusya’da fiyatları artırdı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!