G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,78
GBP40,53
BIST10.189,89
GR. ALTIN2.398,30
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Türkiye yola çıkamadan Avrupa elektrikliye geçti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye yola çıkamadan Avrupa elektrikliye geçti / Haberin Peşinde Urfa

Çevreci özelliği ile ön plana çıkan elektrikli araçlarda pek çok ülkede altyapı için önemli adımlar atılırken, Türkiye’de henüz yerli araç projesi dışında bir plan bulunmuyor.

Avrupa’daki kamyon üreticileri, elektrikli kamyonların piyasada daha çabuk satılması için şarj istasyonu ağının artırılmasını Avrupa Komisyonu’ndan talep etti. Avrupa genelinde 2025 yılında 11 bin, 2030 yılında da 42 bin kamyon şarj istasyonu kurulmasını talep eden kamyon üreticileri, bu sayede elektrikli kamyonların kullanımının artacağını bildirdi. Bununla birlikte hidrojen istasyonlarının da sayılarının aynı dönemde 300 ve 1.000 adete çıkarılması istendi.

Küresel çapta karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 20’si, fosil yakıtlı ulaşımdan kaynaklanıyor. Bunun da en az yarısını, dizel yakıt kullanan kamyon ve otobüsler oluşturuyor. Bu nedenle emisyonların azaltılması için ağır vasıtaların da elektrikli hale getirilmesi hayati önem taşıyor. TÜİK’in verilerine göre Türkiye’deki karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 17’si karayolu ulaşımından kaynaklanıyor. Lojistikte kamyonların halen en önemli araç oluşu, emisyonların yüksek seviyede kalmasına neden oluyor.

Elektrikli TIR ve kamyonların yollara çıkması karbon emisyonlarının düşürülmesinde önemli etki yapacak.

BÜYÜK YATIRIM YAPILIYOR

Avrupa’da kamyonların elektrik kullanmasını Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) ile Avrupa Ulaştırma ve Çevre Federasyonu da destekliyor. Ortak bir mektup kaleme alan birlik ve federasyon temsilcileri, kamyonların hem yüksek elektrik hem de alan ihtiyacı nedeniyle Avrupa Komisyonu’ndan bu konu ile ilgili adım atmasını istiyorlar. Daimler Kamyon CEO’su Martin Daum, sektörün en geç 2050 yılına kadar karbonsuz karayolu ulaşımını hedeflediğini söyleyerek, “Bu amaçlar karbon nötr kamyonlara büyük yatırımlar yapıyoruz” dedi.

Türkiye yola çıkamadan Avrupa elektrikliye geçti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!