G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Türk mühendisler “Reaktör İşletim Uzmanı” sertifikalarını aldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk mühendisler “Reaktör İşletim Uzmanı” sertifikalarını aldı / Haberin Peşinde Urfa

Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) projesi kapsamında başlatılan personel eğitim programına katılarak Rusya’da eğitim gören Emre Yarar, Yunus Emre Saldıran, Mehmet Çağrı Çeyner, Mehmet Ali Çakır ve Cihan Karakuş  endüstriyel reaktör kontrolünde sertifika aldı.

Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) projesi kapsamında başlatılan personel eğitim programına katılarak Rusya’da eğitim gören Emre Yarar, Yunus Emre Saldıran, Mehmet Çağrı Çeyner, Mehmet Ali Çakır ve Cihan Karakuş  endüstriyel reaktör kontrolünde sertifika aldı.

Akkuyu Nükleer  A.Ş çalışanları Rusya Obninsk’te bulunan Rosatom Teknik Akademisi’nde aldıkları teorik eğitimin ardından Leningrad NGS-2’de “Reaktör Departmanı Kıdemli Operatörü” pozisyonu için eğitimlere devam etti. “Reaktör Kontrol Baş Uzmanı” pozisyonu için Rusya’daki eğitimlerini tamamlayıp sınavı geçen Türk mühendisler, Akkuyu NGS sahasında çalışmaya geri döndü.

Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi’nde eğitimlerini tamamlayan ve birkaç yıldır Akkuyu NGS’de görev yapan uzmanlar Emre Yarar, Yunus Emre Saldıran, Mehmet Çağrı Çeyner, Mehmet Ali Çakır ve Cihan Karakuş, aldıkları ek eğitimle endüstriyel reaktör kontrolünde uzmanlaştı.

Akkuyu Nükleer  A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Türk mühendislerin eğitiminde ulaşılan yeni aşama hakkında “Yapım aşamasında olan Akkuyu NGS için Türk uzmanlar ve mühendisler yetiştirmeye yönelik program 10 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Rosatom, geçtiğimiz yıllarda 300’den fazla uzman yetiştirmiştir. Çalışanlarımızın, yani genç Türk mühendislerinin, bununla yetinmemesinden ve şeref diplomalarının onlar için nihai hayal olmamasından gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin artık sertifikalı reaktör bölümü operatörleri olduğunu belirten Zoteeva,  “ Akkuyu Nükleer A.Ş. olarak bizler nükleer santrallerde her yıl sadece daha fazla Türk mühendis olacağından eminiz. Bilgi ve teknolojinin sürekliliği, Türkiye’de ilk nükleer santral projesinin hayata geçirilmesinin temellerinden biridir.”dedi.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Reaktör Kontrol Baş Uzmanı Emre Yarar, “Kendime deneyimli bilim insanlarından mümkün olan en fazla bilgiyi edinerek ülkemde uygulamak için bir hedef koymuştum. Şimdi diyebilirim ki; bu bilgileri alarak nükleer santrallerin işletilmesindeki uygulamaları tamamladım. Artık ülkeme ve bir bütün olarak nükleer endüstriye maksimum fayda sağlamaya hazırım.” şeklinde konuştu.

Akkuyu NGS’nin Türk uzmanlarının eğitimi hakkında bilgi:

Akkuyu NGS için hedeflenen personel eğitimi programı, “Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Türkiye Cumhuriyeti Akkuyu NGS sahasında nükleer santralin inşası ve işletilmesi alanında iş birliğine ilişkin anlaşma” temelinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasından uzmanlar yetiştirme ve Akkuyu Nükleer A.Ş.’de daha fazla istihdam etme amacıyla uygulanmaktadır. Eğitim programı Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından 2011 yılında başlatılmıştır. Uzmanlarının eğitim masrafları Rus tarafı tarafından karşılanmaktadır.

Eğitim, Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi’nde (MEPHI) ve Peter the Great St. Petersburg Devlet Politeknik Üniversitesi’nde gerçekleşmektedir. Türkiye’den ilk öğrenciler 2011 yılında “Nükleer Santraller: Tasarım, İşletme ve Mühendislik” uzmanlık programı kapsamında Rus üniversitelerinde eğitim görmeye başlamıştır.

Hibya Haber Ajansı

Türk mühendisler “Reaktör İşletim Uzmanı” sertifikalarını aldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!