G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

TÜİK’E kritik soru: 3.7 milyon işsiz nereye gitti?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK’E kritik soru: 3.7 milyon işsiz nereye gitti? / Haberin Peşinde Urfa

Son 5 yılda 3 milyon 695 bin işsizin TÜİK hesaplarında görünmediği belirtilerek TBMM’de acilen araştırma komisyonu kurulması istendi.

Enflasyon, büyüme ve işsizlik gibi verileri toplumda ciddi güven tartışmalarına yol açan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) çelişkili hesaplamalarının incelenmesi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulması istendi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TÜİK’in hesaplarına göre son 5 yılda çalışabilir nüfusun 4 milyon 816 bine, işgücü nüfusunun 1 milyon 120 bine çıkmasına rağmen istihdamın 208 bin işsizliğin de sadece 913 bin kişi artığını, bu durumda 3 milyon 695 bin kişinin hesaplarda görünmediğini söyledi. TÜİK’e “3 milyon 695 bin kişi nereye kayboldu?” diye soran Demirtaş, TÜİK’in gerçek işsizlik, gerçek enflasyon ve gerçek büyüme gibi kritik verileri gizleyerek sorunların çözümünü engellediğini ifade etti.

MAKYAJLAMA ÇABASI

Demirtaş, TÜİK’in enflasyon, büyüme ve işgücü gibi önemli konularda yayımladığı çelişkili verileriyle kuruluş kanunda belirlenen tarafsızlık, şeffaflık ve tutarlılık ilkelerine uygun davranmadığını belirterek, “Veriler, TÜİK’in işgücü istatistiklerini makyajlayıp, işsizlik sorununu küçültme çabası içinde olduğunun somut bir göstergesidir” dedi.

AB RAPORUNA DA YANSIDI

Ünal Demirtaş, TÜİK’in şeffaflığına dair eleştirilerin AB Türkiye ilerleme raporlarına da yansıdığını, raporda, “TÜİK içindeki atama ve görevden alma süreçlerinin şeffaflığına ilişkin bir takım endişeler hâlâ söz konusudur” eleştirisi yapıldığını bildirdi. Eleştirilere rağmen bu yılın mart ayında TÜİK Başkanı’nın yeniden değiştirildiğini, temmuz ayının başında ise iki başkan yardımcısının görevden alınıp üç yeni başkan yardımcısının atandığını hatırlatan Demirtaş, ulusal hesaplar, enflasyon ve işgücü konularının yeni atanan başkan yardımcılarına verildiğine dikkat çekti.

TÜİK’E kritik soru: 3.7 milyon işsiz nereye gitti?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!