G-CV0ZL47F6D
USD32,59
EURO34,71
GBP40,72
BIST9.524,59
GR. ALTIN2.520,94
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

TÜİK ‘işsiz sayısı beklentisi’ endeksini hesaplamadan çıkardı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK ‘işsiz sayısı beklentisi’ endeksini hesaplamadan çıkardı / Haberin Peşinde Urfa

Türkiye İstatistik Kurumu, “tüketici güven endeksi” hesaplamasında kullandığı dört alt endeksten ikisi olan “işsiz sayısı beklentisi” ve “tasarruf etme ihtimalini” hesaplamadan çıkardı. Açıklamada, değişikliğin “Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Finansal İşler Genel Müdürlüğü’nün (DG ECFIN) tavsiyeleri doğrultusunda” yapıldığı belirtildi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “tüketici güven endeksi” hesaplama yönteminde değişikliğe gitti. Kurumdan yapılan açıklamada, söz konusu endeksin dört alt endeksi arasında yer alan, gelecek 12 aylık döneme ilişkin “işsiz sayısı beklentisi” ve “tasarruf etme ihtimali” endeksleri hesaplamadan çıkarıldı.

Bu endeksler yerine “geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu” ve “gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi” endeksleri hesaplamaya dahil edildi.

“AVRUPA KOMİSYONU TAVSİYE ETTİ”

Açıklamada, “Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Finansal İşler Genel Müdürlüğü’nün (DG ECFIN) tavsiyeleri doğrultusunda ve endeksin uluslararası karşılaştırılabilirliğini sağlamak amacıyla Tüketici Güven Endeksi’nin hesaplama yöntemi güncellenmiştir” denildi.

TÜİK, tüketici değerlendirmelerini, beklentilerini ve eğilimlerini ölçmek üzere tüketici eğilim anketini uygulamakta, bu anket sonuçlarını kullanarak aylık olarak tüketici güven endeksini hesaplıyor.

YARIN YENİ ENDEKS AÇIKLANACAK

Avrupa Birliği metodolojisi ile tam uyumlu olarak hazırlanan tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin; maddi durum, genel ekonomik durum, harcama ve tasarruf eğilimleri gibi konulardaki mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem
beklentileri ölçülüyor.

Tüketici eğilim anketinde bulunan 18 soru için dört alt endeks ve bu endekslerin aritmetik ortalaması hesaplanıp yayımlanıyor. Hesaplamada değişmeden kalan diğer iki alt endeks ise şöyle: “Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi” ve “Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi.”

Güncellenen endeks serileri 22 Eylül 2020 tarihinde saat 10:00’da “Tüketici Güven Endeksi, Eylül 2020” haber bülteni ile yayımlanacak. Eski yöntemle hesaplanan endeksler de haber bülteni tablolarında yayımlanmaya devam edilecek.

TÜİK ‘işsiz sayısı beklentisi’ endeksini hesaplamadan çıkardı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!