G-CV0ZL47F6D
USD32,51
EURO34,98
GBP40,79
BIST9.716,77
GR. ALTIN2.440,15
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

TTB ve TPD: Sağlık çalışanları arasında istifa ve intiharlar arttı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TTB ve TPD: Sağlık çalışanları arasında istifa ve intiharlar arttı / Haberin Peşinde Urfa

Sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu ve ruhsal durumlarına dikkat çekmek için ortak açıklama yapan Türk Tabipler Birliği (TTB) ile Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), sağlık çalışanları arasında istifa ve intiharların arttığını belirterek “Sağlık çalışanları tükendiğinde yerleri doldurulmaz” uyarısı yaptı. 

Covid-19 nedeniyle yoğun bir çalışma temposu içindeki sağlık çalışanlarının içinde bulundukları tükenmişlik sendromu ve ruhsal durumlarına ilişkin İnternet ortamında düzenlenen basın toplantısında, “Sağlık çalışanları tükendiğinde yerleri doldurulmaz” uyarısı yapıldı. Sağlık çalışanlarının enfeksiyon etkenine ve Covid-19 hastalığına toplumun genelinden 14 kat daha sık yakalandıkları açıklandı. Yaşanan sürecin etkisiyle istifalar, intiharlar emekliye ayrılmaların arttığına dikkat çekildi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENDİĞİNDE TOPLUM ÇARESİZ KALACAK”

TTB ile TPD’nin ortak basın açıklanmasının okunmasından önce konuşan  Türkiye Psikiyatri Derneği başkanı Prof. Dr. Ömer Böke, herkese evde kalın denilirken sağlık çalışanlarına gidin daha çok çalışın denildiğini belirterek yaşanan süreci şöyle anlattı:

“Tükenmişlik sendromu, iş yüküne bağlı uzun süre çalışmayla birlikte ortaya çıkar. Duyarsızlaşma, duygusal yorulma hali ile başlar, performans düşer ve başarısızlık endişesi ortaya çıkar. Buna sağlıkta şiddet ve sahiplenilmeme duygusu da eklenince ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Yeterli destek sağlanmazsa önümüze tükenme çıkacak, sağlık çalışanları tükendiğinde toplum çaresiz kalacak.”

FOTO: DHA

“14 KAT DAHA ÇOK VİRÜSE YAKALANIYORLAR”

Ortak açıklamayı TPD Ruhsal Travma Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi Koordinatörlerinden Dr. Kerem Laçiner okudu. Laçiner, sağlık çalışanlarının tükenmişliğini artıran faktörleri; sağlık çalışanlarının yaşamı koruma sorumluluğu, yaşam ile ölüm arasında bıçak sırtında çalışma, şiddet görme riski, aile bireylerine virüs bulaştırma endişesi şeklinde sıralayarak, “Sağlık çalışanları Covid-19 enfeksiyonuna toplum genelinden 14 kat daha çok ve sık yakalanıyor. Sağlık çalışanlarının ne beden enerjisi, ne ruhsal gücü sonsuzdur. Sağlık çalışanlarının tükenmesi, toplum sağlığı için corona virüs enfeksiyonu kadar önemli bir sorundur” dedi.

“İSTİFALAR, İNTİHARLAR ARTTI”

Dr. Laçiner, Salgınla mücadelenin tüm yükünün sağlık çalışanlarına yüklenmesi yüzünden pek çok ilde istifaların açılması ile birlikte toplu istifalar olduğuna, pek çok çalışanın emekliye ayrıldığına, hatta bu dönemde intihar oranlarında artış olduğuna dikkat çekti. Sağlık çalışanlarının tükenmelerini önlemek amacıyla ruh sağlığı yönünden tarama çizelgeleri ve psikiyatrik muayenelerle izlenmeleri gerektiğini vurguladı.

“TÜKENMİŞLİK, TOPLUM SAĞLIĞI SORUNU OLACAK”

Sağlık çalışanlarının tükenmeleri ve iş verimlerinin azalmasının doğrudan doğruya toplum sağlığı sorunu olarak baş göstereceğini belirten Laçiner, “Bu süreç sağlık çalışanlarının toplu tükenmesi ile sonuçlandığında, bu sorunla baş edecek başka bir meslek grubu bulunmayacaktır. Sağlık çalışanlarının ruh sağlığının korunması ve tükenmelerinin önlenmesi için gerekli sistemsel çözümlerin ve önlemlerin alınması gereklidir. Alınacak önlemler ile beraber tükenmişliğin önüne geçebilir” diyerek herkesi üzerine düşen görevi yerine getirmeye davet etti.

TTB ve TPD: Sağlık çalışanları arasında istifa ve intiharlar arttı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!