G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,98
GBP41,01
BIST9.069,43
GR. ALTIN2.326,26
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Toplu taşımada yüzde 50 kuralı mesai saatlerini bozdu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toplu taşımada yüzde 50 kuralı mesai saatlerini bozdu / Haberin Peşinde Urfa

Ahmet Bey sabah saat 08:00’de kalktı. 08:30’da evinden çıktı. Her sabah 08:35’te gelen otobüsüne binmek için durağa vardı. Otobüs geldiğinde şoförün ‘sosyal mesafe’ uyarısı sonucu otobüse binemedi. Çaresi yoktu, bir sonrakini bekledi. Bir sonraki de dolu gelince bir sonrakini bekledi. Ahmet Bey böylece her sabah saat 09:00’da iş başı yaparken o gün saat 09:30’da anca işine başlayabildi. Ve bu sorun sadece kendisine ait değil, şu an toplu taşıma ile işine giden herkes Ahmet Bey gibi mesai saatine yetişmek için büyük zorluk yaşıyor. İçişleri Bakanlığı’nın halk sağlığını korumak için yayımladığı corona virüsü genelgesinin ardından işine geç kalan, öğle molasından geç gelen işçiler ile patronlar arasında sorunlar yaşanıyor. 

Ali Ekber ŞEN

Uğur ENÇ

Halil ATAŞ

İsmail AKIN

İçişleri Bakanlığı’nın 81 ilin valiliğine gönderdiği yeni corona virüsü önlemleri kapsamında toplu taşımalarda ayakta yolcu kısıtlamasına geçildi. Devletin toplu taşıma imkanları yetersiz olduğu için kullanılan minibüslerin ayakta yolcu alması yasaklandı, otobüs ve metrobüslerde oturan yolcu kapasitesinin yüzde 30’u kadar ayakta yolcu alınırken metro ve tramvaylarda ise kapasitenin yüzde 50’si kadar ayakta yolcu alınabileceğine karar verildi.

İzmir Valisi Selim Köşger toplu taşımada yüzde 50 kuralına uyulup uyulmadığını denetliyor. Fotoğraf: İHA

Mersin’de tekstil atölyesi işleten Doğan Aktaş iş yerine gelen çalışanların servisle ulaşım sağladığını sosyal mesafe gerekçesiyle servis sayılarını artırmak zorunda kaldıklarını söyledi. Servis kullanmayan atölyelerde iş yerine sabah gelişlerde yarım saat ve 1 saat arası gecikmeler yaşandığını aktaran Aktaş yeni toplu taşıma düzeninde işçilerin öğle molasından eskisine göre daha geç döndüğünü söyledi.

Aktaş, “Bizde işçilerin toplu taşıma ile çarşıya gidiş gelişlerinde minibüslerde ayakta yolcu almak yasak olduğu için ister istemez zorun oluyor. İşçilerimiz işine yarım saat 1 saat gecikmeli geliyor. Biz idare etmeye çalışıyoruz ama işlerin yürümesi için işçilerin zamanında işe gelmesi önemli” diyor.

Doğan Aktaş/Fotoğraf: SÖZCÜ

Aynı tekstil atölyesinde çalışan 18 yaşındaki Mihriban Savaş iş yerine servisle gidip geldiklerini yinelerken ikinci servisi bekledikleri için mesaiye geç başlayabildiklerini söyledi. Savaş, “Çarşıya gidiş gelişlerde otobüs ve minibüslerde yer bulma konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Yarım saat 1 saat gecikmelerde patronla karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle minibüs ve otobüs sayıları artırılmalı” ifadesini kullandı.

Mihriban Savaş

MESAİ SAATLERİ UZAYACAK

Kocaeli’de matbaa işletmeciliği yapan Caner Arduç işletmesinde 10 kişinin çalıştığını söylerken önümüzdeki dönemde işe geçe kalmalar kaynaklı mesai saatlerinin ileri alınacağını söyledi. Arduç, “Elbette virüs tedbirleri bizim için daha önemli. Tek dileğimiz bir an önce bu kötü günleri atlatmak” diyor.

Caner Arduç

Aynı ilde garsonluk yapan Canberk Hayali ise sabahları saat 08:00’de dükkan açtığını belirterek, “Temizlik yaptıktan sonra mesaiye başlıyorum. Bugün bir sıkıntı yaşamadım ancak kapasite yarı yarıya düşürülürse otobüslerde sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum. Bütün otobüsler dolu olacak. Biz saat 5’te mi otobüs beklemeye başlayacağız?” diyerek yeni düzenlemeye tepki gösterdi.

Canberk Hayali

Bursa’da elektrik teknisyeni olarak çalışan Murat Baykala (26) ‘virüse yakalanmaktansa işe geç kalmayı tercih ederim’ diyor. Baykala belediyeden otobüs sayısının artırılması talebinde bulunuyor.

Murat Baykala

İşletme sahibi İlknur Özer ise çalışanlara mesai saatleri için toplu taşımadan kaynaklanabilecek aksaklıklar sebebiyle anlayış göstereceklerini vurguluyor.

İşletme sahibi İlknur Özer

‘TAŞIMACILIK BİTME NOKTASINA GELDİ’

Antalya Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Muhammed Demirtop taşımacıların giderleri olduğunu ve yüzde 50 uygulaması ile masrafların iyice artacağını söylüyor. Demirtop, “Taşımacılık neredeyse bitme noktasına geldi. Yayınlanan genelgede kapasitenin yüzde 50’ye düşürüleceği duyuruldu. Elbette yapılması gereken bir uygulama, vatandaşın sağlığı açısından. Fakat taşımacılığın bir gideri var. Hiç kimse bunu ortaya koymuyor. Bunun yanında birde bedavaya binenler var. Zaten kapasite düşük bunun yanında bedavaya binenler olunca durum bizim açımızdan sıkıntı oluşuyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘VATANDAŞ BİNMEK İSTİYOR, ŞOFÖR KAPASİTEYE BAKIYOR’

Halk otobüsü şoförü Tuncay Ökmen ise ayakta yüzde 50 yolcu uygulamasının sahada sorunlara yol açtığını söyledi. Ökmen, “İnsanlar işlerine gitmek ya da işlerinden dönmek için toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Durum böyle olunca bir kargaşa oluşuyor. Vatandaş binmek istiyor, şoför kapasiteyi korumak istiyor. Uygulamanın mesai saatlerini çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Çünkü 17 saate varan mesailer var. Daha ne kadar olacak merak ediyorum. Karar insan ve çalışan şoför sağlığı açısında iyi fakat uygulamak zor” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Ulaştırma Komisyonu üyesi Birkan Birol Yıldız, corona virüsü vaka sayısının artması sonrası alınan ayakta yolcu taşıma kısıtlamasını değerlendirdi. Yıldız, “Eğer ayakta yolcu hizmeti vermeyecek isek toplamda 14 bin yeni araca ihtiyacımız var. Türkiye’deki bütün otobüs fabrikaları yan yana gelip bir yıl bize çalışsa bu sayıyı üretemezler” dedi.

Toplu taşımada yüzde 50 kuralı mesai saatlerini bozdu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!