G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

TL’nin değer kaybı en çok hangi şirketleri etkileyecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TL’nin değer kaybı en çok hangi şirketleri etkileyecek? / Haberin Peşinde Urfa

İngiltere merkezli HSBC, Merkez Bankası’nın 24 Eylül’de aldığı faiz kararının ardından Türkiye’deki şirketlerin Türk Lirası’nın performansından nasıl etkileneceğine dair dikkat çeken bir rapor yayımladı. 

HSBC’nin yayımladığı raporda, Merkez Bankası’nın 200 baz puanlık beklenmedik faiz artırımının Türk Lirası üzerinde kısa süreli bir etkisinin olduğu vurgulandı.

Raporda, TL’nin kısa bir süre içinde faiz artırımı öncesi seviyelere tekrar inerek değer kaybı yaşadığı aktarıldı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, şirketlerin bilançolarındaki pozisyonların, kaldıraç pozisyonlarının, gelirlerinin ve maliyetlerinin incelendiği raporda, dövizdeki değişikliklerden en çok hangilerinin etkilenmesinin muhtemel olduğu değerlendirildi.

EN DİRENÇLİ ŞİRKETLER

Rapora göre Türk Lirası’nın değer kaybına karşı en dirençli olan şirketler BİM, Aselsan, Erdemir, Ford Otosan, Şişecam ve Tofaş.

TL’nin güçlü bir performans izlemesinden en olumlu şekilde yararlanacak şirketler ise Doğuş, Kardemir, Medical Park, Türk Telekom, Türk Traktör, Coca-Cola ve Migros olarak sıralandı.

2021 yılında bu yıl getirilen sınırlamanın devam etmemesi halinde en fazla temettü ödemesi beklenen şirketler ise Erdemir, Tofaş, Enerjisa, BİM, Türk Telekom, Türk Traktör ve Ford Otosan.

DÖVİZ POZİSYONLARI

Çoğu şirketin operasyonel anlamda dövize karşı nötr olduğu ve bundan dolayı döviz dalgalanmalarına karşı büyük ölçüde nötr kaldığı belirtildi. Bu şirketlerin arasında BİM, Şok, Migros, Enerjisa, Turkcell, Türk Telekom ve Arçelik sıralandı.

Şirketlerin bilançolarında taşıdıkları döviz pozisyonlarının değerlendirildiği raporda, en fazla miktarda uzun döviz pozisyonu taşıyan şirketlerin Şişecam, Tekfen ve Aselsan olduğu aktarıldı.

En fazla kısa döviz pozisyonu taşıyan şirketlerin ise Medical Park, Türk Telekom, Coca Cola İçecek ve yatırımcıların doğal kaldıraçlarının dışarıda bırakılması takdirinde Tüpraş olduğu belirtildi.

Raporda, “Faaliyet kârlarındaki toparlanmanın bu yılın ikinci çeyreğinden sonra düşük borçluluk rasyolarına neden olmasını bekliyoruz; ancak TL’nin zayıflığı devam ederse toparlanma sınırlanabilir” ifadesi kullanıldı.

Temettülere getirilen sınırlama
Halka açık şirketlerin bilançolarının incelendiği raporda, bu yıl temettü ödemelerine dair getirilen sınırlandırmaya da değinildi.

Koronavirüs önlemleri kapsamında Mart ayının sonunda Resmi Gazete’de yer alan karara göre şirketler, 2019 yılı hesap dönemine ilişkin nakit kâr payı dağıtımını %25 ile sınırlı tutacak.

HSBC’nin raporunda da bu temettü sınırlaması yüzünden bu yıl şirketlerin daha az ödeme yaptığı, bunun da önümüzdeki yıl daha çok ödeme yapılması anlamına gelebileceği belirtildi.

Bunun da koronavirüsün etkisine paralel olarak operasyonel faaliyetlere ve sınırlamanın kaldırılıp kaldırılmayacağına bağlı olduğu vurgulandı.

TL’nin değer kaybı en çok hangi şirketleri etkileyecek?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!