G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,96
GBP40,98
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.325,47
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

TikTok’ta işler yine karıştı: Microsoft yarış dışı, Oracle ortak olacak mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TikTok’ta işler yine karıştı: Microsoft yarış dışı, Oracle ortak olacak mı? / Haberin Peşinde Urfa

Dünyada 2 milyar kez indirilen sosyal video performans uygulaması TikTok’un ABD biriminin satışı yılan hikayesine döndü. Başkanlık emri ile millileştirilmesine karar verilen uygulama için Microsoft yarıştan çekilirken uygulamanın Trump’a yakınlığı ile bilinen iş insanı Larry Ellison’ın şirketi Oracle ile ortaklık yapacağı belirtildi. Çin devlet televizyonu bu gelişmeyi kısa süre sonra yalanladı. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde, yerli bir şirkete satışı beklenen TikTok’un Microsoft’un teklifini redettiği Oracle ile ortaklık yaparak ABD’de yasaklanmasının önüne geçmek istediği belirtildi.

Konu hakkında Retuers’a bilgi veren kaynaklar Oracle’ın TikTok’un yeni teknoloji partneri olacağı aynı zamanda kişisel verilerin kontrolünün de ABD’li bir firma olan Oracle’da kalacağını söyledi. Bu haberden kısa bir süre sonra Çin devlet televizyonu CGTN tarafından servis edilen haberde uygulamanın Oracle’a satılmayacağı bildirildi.

SON SÖZ TRUMP’TA

Söz konusu teklifin ABD Başkanı Donald Trump tarafından kabul edilip edilmeyeceği bilinmiyor. Trump TikTok’un kontrolünün tamamen ABD’li bir şirkette olmasını istiyordu. Trump uygulamanın yerli bir firmaya satışı için ByteDance’e 15 Ağustos tarihinde 90 günlük süre vermişti. Söz konusu sürenin dolmasına iki ay kaldı.

TikTok’un satış, devir veya ortaklık görüşmelerini inceleyen Yabancı Yatırımlar Komitesi (CFIUS) Oracle ile ByteDance arasındaki görüşmeleri de yakından takip ediyor. Konu hakkında görüş alınmak istenen Oracle, ByteDance ve Beyaz Saray bir açıklama yapmadı.

Oracle’ın sahibi Larry Ellison 67,2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 11. insanı. Fotoğraf: Reuters

Oracle’ın başında Trump’a yakınlığı ile bilinen Cumhuriyetçi iş insanı Larry Ellison bulunuyor. Veri güvenliği konusunda güçlü bir deneyimi olan Oracle daha önce herhangi bir sosyal medya işi yapmadı. TikTok’un kişisel verileri hali hazırda Google’ın sahibi Alphabet’in bulutunda saklanıyor.

MICROSOFT: BİZ ALMIYORUZ

Dün TikTok’u satın alması beklenen Microsoft yaptığı açıklamada anlaşma görüşmelerinin sonlandığını bildirdi. Microsoft ile TikTok’un potansiyel alıcılarından olan Walmart bu anlaşmanın en büyük kaybedenleri arasında gösteriliyor. Amazon’a rakip bir e-ticaret platformu yaratmak isteyen şirket TikTok’taki kullanıcı verileri ile kişiselleştirilmiş bir e-ticaret deneyimi sunmak istiyordu.

NE OLMUŞTU?
Dünyada 2 milyar kez indirilen Türkiye’de yaklaşık 30 milyon kullanıcısı olan TikTok çok sayıda soruşturmanın muhatabı olmuştu. Son aylarda ters mühendislik yapılarak ortaya çıkan bilgilere göre kullanıcıların tüm kişisel verilerini çaldığı iddia edilen uygulama, farklı ülkelerde farklı gerekçelerle soruşturuluyor. Cep telefonlarına gelen SMS’ler ile TikTok’ta içerik silinip yüklenebildiği ortaya çıkarken firma kişisel verilere saygılı olduğunu ve gerekli çalışmaları yaptığını anlatıyor. İngiltere ve Hollanda çocukları korumak için TikTok üzerine soruşturma açarken Avrupa Birliği uygulama üzerinde sert yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. Türkiye de temmuz ayı başında kişisel verilerin ihlali gerekçesi ile TikTok hakkında inceleme başlattı.

Ipsos/Retuers anketine göre ABD’lilerin yüzde 40’ı TikTok’un millileştirme projesine destek veriyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın TikTok, Oracle anlaşmasına nasıl bakacağı merak ediliyor. Fotoğraf: Reuters

JAPONYA’DA DEVRİ TARTIŞIYOR

Öte yandan TikTok’un sahipliğini değiştirmeyi düşünen tek ülke ABD değil. Japonya da benzer bir yol izlemek üzere. Başbakan Shinzo Abe’nin de üyesi olduğu Liberal Demokrat Parti adına açıklamalarda bulunan parlamentonun deneyimli üyesi Norihiro Nakayama TikTok’u yasaklamayı düşünmediklerini fakat sahipliğini değiştirmenin gündemde olduğunu söyledi.

‘GÜVENLİ BİR ORTAM YARATMAK İSTİYORUZ’

Reuters’ta yer alan habere göre Nakayama, “Kullanıcıların TikTok’u güvenle kullanabileceği bir ortam yaratmak istiyoruz” açıklamasında bulundu. Aynı zamanda Parlamento Dışişleri Başkan Yardımcısı olan Norihiro TikTok’a yerli bir sahip bulmanın sorunları çözebileceğini belirtti.

Norhiro görüşünün kişisel olduğunu partisini bağlamadığını söylerken parti içinde etkin bir ismin böyle bir kanaat ortaya koyması dikkat çekti.

TikTok’un Japonya ofisi konu hakkında açıklamada bulunmadı. Japonya parlamentosunda yürütülen soruşturma kapsamında 10 Eylül tarihinde TikTok ve Çin menşeli başka uygulamalar hakkında da detaylı bir rapor sunulacak.

TikTok’ta işler yine karıştı: Microsoft yarış dışı, Oracle ortak olacak mı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!