G-CV0ZL47F6D
USD32,58
EURO34,87
GBP40,56
BIST9.645,02
GR. ALTIN2.441,05
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? / Haberin Peşinde Urfa

11 ayın sultanı Ramazan nihayet geldi. Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Peki camilerde teravih namazı kılınacak mı? Teravih namazı evde nasıl kılınır?

İslam alemi bu akşam teravih namazıyla Ramazan ayını karşılayacak. Vatandaşlar bu mübarek ay öncesi teravih namazında camilerin açık olup olmadığını merak ediyor. Konuyla ilgili olarak en çok camiler açık mı, teravih namazı camilerde kılınabilir mi sorgulamaları yapılıyor. 

Camilerde Teravih Namazı Kılınacak mı?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kovid-19 tedbirleri kapsamında, ramazanda teravih namazının camilerde değil evlerde kılınmasının uygun olduğuna karar verildiğini bildirdi. Erbaş açıklamasında, ‘”Yaptığımız çok yönlü değerlendirmeler ve başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere, devletimizin yetkili organlarıyla yaptığımız çok yönlü istişareler neticesinde mevcut şartlarda teravih namazlarımızı camilerde değil evlerimizde kılmanın daha uygun olduğuna karar verdik. Elbette gönlümüz istiyordu ki teravih namazlarımızı camilerimizde kılalım, çoluğumuzla çocuğumuzla o coşkuyu camilerimizde yaşayalım.

Ancak, salgın hastalık tehlikesi, teravih namazının uzun süre kapalı bir alanda kalmayı gerektirmesi, belirti göstermeyen vakaların varlığı gibi nedenlerden dolayı geçen sene olduğu gibi teravih namazlarımızı evlerimizde kılacağız. Tabii acı ve üzücü. Yani böyle bir duyuruyu yapmak benim için gerçekten çok acı ama sağlık çok önemli.’ cümlelerine yer verdi.

Teravih Namazının Hükmü ve Mahiyeti Nedir?

Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı bırakarak yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 177-178). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.

Teravih Namazı Kaç Rekattır?

Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekât olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve âlimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır.

Bununla birlikte şunu da ifade etmek gerekir ki, teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi  doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât kılınması hâlinde de sünnet yerine getirilmiş olur.

Teravih namazı kılmaya başlarken ilk olarak niyet edilir. ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için teravih namazı kılmaya’ diyerek niyet edilir ve tekbir (Allah-u Ekber) getirerek namaza durulur. 

1. Rekat

Tekbir getirdikten sonra Sübhaneke duası, ardından Euzü Besmele getirerek Fatiha suresi okunur, Fatiha suresinden sonra ise zammı sure okunur. Dualar okunduktan sonra rüku ve secdeye gidilir.

2. Rekat

Secdeden kalktıktan sonra Besleme ve Fatiha Sureleri okunur. Fatiha suresinden sonra yeniden zammı sure okunur ve rüku ve secdeye gidilir. Secdeden kalktıktan sonra oturarak Tayyihat duası, salli-barik duaları okunur.
Eğer teravih namazı 2’şer rekattan kılınacaksa salli-barik dualarını okuduktan sonra Rabbena duaları da okunarak selam verilir. Ancak 2’şerden değil de 4 rekattan kılınacaksa salli-barik dualarının okunmasından sonra 3. Rekata kalkılır.

3. Rekat

Sübhaneke, Besmele, Fatiha Suresi ve zammı sure okunduktan sonra rüku ve secdeye gidilir. 

4. Rekat

Besmele, Fatiha Suresi, zammı sure okunduktan sonra rüku ve secdeye gidilir. Oturur vaziyete geldikten sonra Tayyihat duası, Salli-Barik duları ve Rabbena duaları okunduktan sonra selam verilir. Bu şekilde 20 rekat tamamlanır ve teravih namazı kılındıktan sonra son olarak vitir namazı kılınır ve dua, zikir ve tespihlerle namaz bitirilir. 

RAMAZAN, ORUÇ, ibadet, teravih namazı nasıl kılınır, teravih namazı nedir, camiler açık mı, camide teravih namazı kılınır mı, GÜNCEL Haberleri

Teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!