G-CV0ZL47F6D
USD32,51
EURO34,80
GBP40,48
BIST9.712,46
GR. ALTIN2.427,77
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Tekir balığının faydaları nelerdir? Kanserli hücrelere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tekir balığının faydaları nelerdir? Kanserli hücrelere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir! / Haberin Peşinde Urfa

Görünüş olarak barbunya balığıyla sürekli karıştırılan tekir balığı tropikal balık türleri arasında yer alır. Kırmızı ve pembe karışımı renklere sahip olan tekir balığının bıyıkları vardır. Lezzeti sayesinde sıklıka tercih edilen tekir balığı vücuttaki hücrelerin deforme olmasını önleyerek kanser hastalıklarının oluşmasını önler. Ayrıca bağışıklığı güçlendirir. Peki Tekir balığının faydaları nelerdir?

Görünüş olarak barbunya balığıyla sürekli karıştırılan tekir balığı tropikal balık türleri arasında yer alır. Kırmızı ve pembe karışımı renklere sahip olan tekir balığının bıyıkları vardır. Lezzeti sayesinde sıklıka tercih edilen tekir balığı vücuttaki hücrelerin deforme olmasını önleyerek kanser hastalıklarının oluşmasını önler. Ayrıca bağışıklığı güçlendirir. Peki Tekir balığının faydaları nelerdir?

Bilim literatüründe Mullus Surmuletus sınıflandırmasında yer alan tekir balığı Mullidae ailesine aittir. Başları diğer balık türlerine göre daha yuvarlak olan tekir balığı kırmızı pembe karışımı bir renge sahiptir. Çift tarafında da tıpkı kediler gibi bıyıkları olan tekir balıkları genellikle 15 ya da 25 cm arasıdır. Çok nadiren de olsa 40 cm olarak görüldüğü sularda vardır. Dokuz yıla aşkın yaşayabilen tekir balıkları renkleri itibaren süs balığı zannedilir. Yağ asitleri bakımından zengin olmasının yanı sıra omega-3 yağ asidinin doğrudan vücuda geçtiği nadir balıklar arasında yer alır. Bu sayede insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Özellikle bağışıklığı güçlendiren tekir balıkları bu sayede virüs ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Vücut direncini artıran tekir balığı kalp, damar hastalıklarının yanı sıra saç dökülmesi ya da cilt hastalıklarına kadar fayda sağlar. Tıpkı barbunya balığı gibi kağıt kebap usulü pişirilerek tüketilmesi daha yaygındır. Kum, çamur ve taşlık suları severler. Bıyıklarından dolayı tekir adını almışlardır. Denizlerin derinliklerinde olan küçük kabuklu besinleri tüketerek yaşarlar. Akdeniz ve Ege’de yaygın olarak görülür. Yaz aylarında göç eden bu balıklar, kış aylarıyla beraber deniz diplerine inerler. Ülkemizde taze olarak tüketilir. Ancak birçok ülke bu balığı konserve olarak ithal eder. Omega-3 yağ asidinin yanı sıra kalsiyum bakımından da zengindir.

TEKİR BALIĞININ FAYDALARI NELERDİR?

– Hemen hemen herkes tarafından bilinen omega- yağ asidi kalp ve damar hastalıklarının yaşanmasını önler. Kan akışını sağlayan tekir balığı damarların tıkanmasını ve yağ birikimini önler. İyi kolesterol seviyesini artıran tekir balığı özellikle çocuk çağlardan ya da hamile kadınların bol bol tüketilmesi tavsiye edilir.

– Omega-3 yağ asidinin yanı sıra kalsiyum maddesinin yüksek olması kemik ve kas gelişimi için olumlu etkiler. Bu fayda aynı zamanda diş gelişimine de katkı sağlar. 

– Yapılan araştırmalarda tekir balıkları vücuda ekstra oksijen takviyesi sağladığından astım ve solunum hastalarının bol bol tüketmesinde fayda olacağı söyleniyor. Uzmanlar akciğerlerin yenilenmesi için tekir balığı tavsiye ediyor.

– Karaciğer fonksiyonlarını olumlu etkileyerek vücutta yağ birikmesini önleyen tekir balığı aynı zamanda cilt dibi katmanı olan dermis tabakasının da yenilenmesini sağlar. Bu sayede akne ve gözenek oluşumu azalır. 

– Erkeklerde ileri yaşlarda görülen prostat kanserini önler. Bunun yanı sıra içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde vücut hücrelerini güçlendirerek kanser hastalıklarını engeller. 

– Uzmanlar şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği besin olduğunu söylüyor. 

SAĞLIK haberleri,tekir balığı nasıl pişirilir,tekir balığı nedir

Tekir balığının faydaları nelerdir? Kanserli hücrelere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!