G-CV0ZL47F6D
USD32,49
EURO34,75
GBP40,63
BIST9.509,13
GR. ALTIN2.486,02
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Tarihin en büyük tekelleşme davası: ABD devleti Google’a karşı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihin en büyük tekelleşme davası: ABD devleti Google’a karşı / Haberin Peşinde Urfa

iPhone’un internet tarayıcısında varsayılan arama motoru olduğu gerekçesiyle Google hakkında tarihin en büyük tekelleşme davası açıldı. Dava dosyasında yer alan bilgilere göre Google Apple’a her yıl milyarlarca dolar ödüyormuş. 

ABD Adalet Bakanlığı tarihindeki en büyük tekelleşme davasını dün Google’a karşı açtı. Trump hükümetinin arama sonuçlarında Cumhuriyetçilerin ilgilenebileceği sonuçları çıkarmadığı gerekçesiyle Google’ı suçlamasının ardından davanın açılması dikkat çekti.

Google’ın hakkında daha önce Avrupa’da da olduğu gibi soruşturma açılabilecek pek çok konu varken Adalet Bakanlığı’nın sadece arama sonuçlarına odaklandı.

Sozcu.com.tr’nin incelediği 64 sayfalık dava dosyasında yer alan bilgilere göre Google’ın Apple ile yaptığı işbirliği Adalet Bakanlığı tarafından uzun süredir takip ediliyormuş.

Dosyada yer alan bilgilere göre Google, iPhone’ların internet tarayıcısı Safari’nin varsayılan arama motoru olmak için Apple’a yılda yaklaşık 11 milyar dolar ödüyor. (Google’ın bağlı olduğu Alphabet’in kârının üçte biri) Bunun karşılığında ise Google’ın arama hacminin yüzde 50’sinin iPhone aramalarından oluştuğu ifade ediliyor. Wall Street Journal’da yer alan bilgilere göre Google söz konusu istatistik hakkında yorum yapmadı.

Google’ın CEO’su Pichai ve Apple’ın CEO’su Tim Cook/Fotoğraf: Reuters

İKİ CEO BULUŞTU

Google ve Apple arama sonuçları hakkında birbirlerine ne kadar ücret ödediklerini açıklamıyor fakat dava dosyasına göre Apple’ın yıllık kârının yüzde 15-20’si arasında bir oran Google’dan geliyor. Dava dosyasında 2018 yılında Apple’ın CEO’su Tim Cook ve Google’ın CEO’su Sundar Pichai’nin buluştuğu belirtilerek iki şirketin tek bir firma gibi çalışmasının tarafların çıkarına olduğu konusunda mutabık kaldılar. Dosyada firmanın CEO’ları isimleriyle anılmadı. İddialara göre taraflar birbirlerine “Görevimiz tek bir şirket gibi çalışmak” diyor.

Hükümet aynı zamanda Google’ın Android işletim sistemine sahip telefonlarda ki bu cihazlar akıllı telefon pazarının yüzde 40’ını oluşturuyor, Google arama motorunun varsayılan arama motoru olarak ayarlanmasının da rekabete aykırı bir durum oluşturduğunu iddia etti.

GOOGLE: HERHANGİ BİR ŞİRKETLE İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ

Google hakkında astronomik bir ceza çıkabilecek dava ardından şaşırtıcı bir biçimde şirketin hisseleri etkilenmedi. Google kağıtları önceki gün günü yüzde 2 yukarıda tamamladı.

MICROSOFT EXPLORER DAVASINI KAYBETMİŞTİ
ABD’deki en büyük tekelleşme davası kamu tarafından Microsoft’a açılmıştı. Federal Ticaret Komisyonu (FTC) 1992 yılında açtığı soruşturma ile Microsoft’u incelemeye aldı. 1998’e gelindiğinde yazılım pazarındaki yasal olmayan yollardan dışladığı ve Windows işletim sisteminde Netscape gibi tarayıcıların kullanılması yerine insanları Internet Explorer ürününe yönlendirdiği gerekçesiyle kurum hakkında dava açılmıştı. Microsoft’un dava kurallarını ihlal ettiğine karar verildi.

UZMANLAR NE DİYOR?

Reuters’a konuşan Pennsylvania Devlet Üniversitesi’nden hukuk profesörü John Lopatka Google’ın pazarda hakim konumda olduğunu belirtirken soruşturmanın zamanlamasının önemli olduğunu vurguluyor. Lopatka Google’ın davada elinin güçlü olduğunu belirterek, “Evet kötü bir firmayız ama iyi iş çıkartıyoruz, bu yüzden pazarda hakim konumdayız diyebilirler” değerlendirmesinde bulundu.

Eski Federal Ticaret Komisyonu Başkanı olan George Washington Üniversitesi öğretim üyesi William Kovacic, “Hükümet size dava açtıysa bunu aşma şansınız zor değilse bile imkansıza yakın” ifadelerini kullandı.

Tarihin en büyük tekelleşme davası: ABD devleti Google’a karşı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!