G-CV0ZL47F6D
USD32,22
EURO34,94
GBP41,09
BIST10.676,65
GR. ALTIN2.418,50
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Subway’in 0 KDV’li ekmek planı tutmadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Subway’in 0 KDV’li ekmek planı tutmadı / Haberin Peşinde Urfa

Dünyanın en büyük fast food franchise zinciri Subway, İrlanda’da “ekmekte 0 KDV” düzenlemesinden faydalanmak için dava açtı. Ancak önce yerel mahkeme, sonra da yüksek mahkeme, normal ekmek için öngörülenden çok daha fazla şeker içerdiği için talebi kabul etmedi. 

Dünyanın en büyük fast food franchise zinciri olan Subway’a İrlanda Yüksek Mahkemesi’nden kötü haber geldi.

Mahkekeme, Subway sandviçlerinde kullanılan ekmeğin, ekmek sayılamayacağına karar verdi. Gerekçe ise, Subway ekmeklerinin içinde normal ekmek için öngörülen yasal limitlerden çok daha fazla şeker olması olarak açıklandı.

29 Eylül Çarşamba günü açıklanan karar nedeniyle, Subway’in İrlanda yasalarında yer alan “ekmekte 0 KDV” düzenlemesinden yararlanamayacak ve yüzde 13,5 KDV ödemeye devam edecek.

Dava, ABD merkezli olan Subway’in İrlanda’nın Galway Kontluğu’nda bir şubesini franchise olarak işleten Bookfinders Ltd. adlı şirket tarafından açılmıştı.

İRLANDA’DA EKMEKTE KDV YOK

İrlanda’nın 1972 tarihli kanuna göre, ekmeğin içindeki yağ ve şeker gibi maddelerin oranı, hamurdaki un ağırlığının yüzde 2’sini geçemiyor.

Mahkeme ise kararında, Subway sandviçlerindeki ekmeğin şeker oranının hem beyaz hem de kahverengi ekmeklerinde un oranının yüzde 10’u civarında olduğuna işaret etti.

Business Insider’a konuşan bir Subway Sözcüsü ise “Subway’in ekmeği, tabii ki ekmektir. 30 yıldan uzun süredir ekmeklerimizi kendi dükkanlarımızda pişiriyoruz ve müşterilerimiz her gün bu ekmeklerle yapılan sandviçleri almak için dönüyor” dedi.

Dava, İrlanda vergi makamlarının, Subway İrlanda şubesinin 2004-2005 arasında ödenen KDV’yi geri istemesine kadar uzanıyor. Subway İrlanda’nın bu talebi 2006’da reddedilmişti.

Daha sonra da konu Yüksek Mahkeme’nin önüne kadar geldi.

KİMYASAL KATKI MADDESİ TARTIŞMASI

BBC’nin aktardığına göre, Subway’in kullandığı ekmekler geçmişte de tartışma konusu olmuştu. Şirket 2014’te “yoga matı kimyasalı” diye de anılan azodikarbonamit adlı kimyasalın ekmeklerde kullanımını durdurduğunu açıklamıştı.

Kimyasal, unu beyazlaştırmak ve hamuru şişirmek için kullanılıyordu. Bu madde aynı zamanda, yoga matı gibi ürünlerin imalatında da kulanılıyor.

Subway’in bu maddenin kullanımını altı yıl önce durdurmasına karşın, ABD Gıda ve İlaç dairesi hala bu kimyasalın gıdada kullanılmasına onay veriyor.

Subway’in 0 KDV’li ekmek planı tutmadı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!