G-CV0ZL47F6D
USD32,33
EURO35,09
GBP41,07
BIST9.056,60
GR. ALTIN2.300,09
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Sperm kalitesi nasıl anlaşılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sperm, erkek bireylere ait üreme hücresidir. Bir başka deyişle; ejakülasyon (boşalma) sırasında dışarı atılan meni içerisinde bulunan hücrelerdir. Bilimsel adı spermatozoon’dur. Spermin kalitesi ve sayısı sağlıklı bir gebelik için oldukça önemlidir. Peki, sperm kalitesi nasıl anlaşılır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Ergenliğe ulaşmış bir erkek her gün yaklaşık 0.002 inç (0.05 milimetre) uzunluğunda milyonlarca sperm hücresi üretir. Bir sperm bir yumurta hücresine ulaştığında, yumurtaya girmek için kuyruğunu dışarıda bırakıp, yumurta zarını deler, geçer ve yumurtayı döller. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında erkeğin sperm kalitesiyle ilgili sorunlar etkendir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalar dünya genelinde erkeklerde sperm sayısı ve kalitesinin giderek olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Peki, sperm kalitesi nasıl anlaşılır? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

SPERM HAKKINDA

Erkek üreme sistemi, testis, üretra, vas deferens, prostat bezi, seminal vezikül ve penisi içerir. Testisler, sperm üretim bölgeleri olan, seminifer boru adı verilen sarmal yapılar içerir. Sperm üretimi, testislerde gerçekleşir. Ergenliğe ulaşmış bir erkek her gün yaklaşık 0.002 inç (0.05 milimetre) uzunluğunda milyonlarca sperm hücresi üretir.

SPERM NASIL OLUŞUR?

Testislerde küçük bir tüp sistemi bulunmaktadır. Seminifer tübüller adı verilen bu tüpler, erkek cinsiyet hormonu olan testosteron dahil olmak üzere hormonların sperm haline dönüşmesine neden olan germ hücrelerini barındırır. Germ hücreleri, baş ve kısa kuyruklu kurbağa yavrularına benzeyene kadar bölünür ve değişir.

Kuyrukları spermi epididimis denilen testislerin arkasındaki bir tüpe iter. Sperm yaklaşık beş hafta boyunca epididim içerisinde ilerleyerek gelişimini tamamlar. Epididimden çıktıktan sonra sperm vas deferens’e geçer.

Bir erkek cinsel aktivite için uyarıldığında, sperm meniyi oluşturmak için seminal sıvıyla karışır (seminal veziküller ve prostat bezi tarafından üretilen beyazımsı bir sıvı) Stimülasyonun (vücutta uyarıcı reaksiyon, orgazm) bir sonucu olarak, sperm üretra yoluyla penisin dışına itilir (boşalır).

Bir germ hücresinden yumurta dölleme yeteneğine sahip olgun bir sperm hücresine gitme süreci yaklaşık 2,5 ay sürer.

SPERM KALİTESİ NASIL ANLAŞILIR?

Spermin sayısına, hareketliliğine ve yapısal bozukluğu olup olmadığına sperm analizi ile bakılır. Sperm analizinde temel olarak; sperm sayısı, sperm hücrelerinin yapısı ve spermlerin hareket kabiliyeti değerlendirilir.

Genel olarak eşlerin herhangi bir korunma yöntemi uygulamadan ve düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen 1 yıl boyunca gebelik elde edememesi durumunda mutlaka sperm testi yaptırmaları gerekir.

Sperm testinin normal değerleri aşağıdaki gibi olmalıdır;

Değerlendirilen parametre Normal değer Alt-Üst değerler

Volüm (mL) >1,5

Mililitredeki spermatoza 15 12-16 sayısı/ml (106/ml)

Totlam spermatoza sayısı 39 33-46 (106/ejakulat)

Toplam ileri 32 31-34 hareketlilik (%)

Canlı spermatozoa (%) 58 55-63

Şekil (normal %) 4 3-4

PH ≥ 7.2

Sperm kalitesi nasıl anlaşılır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!