G-CV0ZL47F6D
USD32,39
EURO35,04
GBP41,08
BIST9.143,03
GR. ALTIN2.326,71
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Son Zamanların Popüler Konusu “Şeker”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son Zamanların Popüler Konusu “Şeker” / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Son Zamanların Popüler Konusu “Şeker” makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Bir çoğumuzun “fit tatlı” tariflerinin içerisine beyaz şeker yerine eklediğimiz; hindistan cevizi şekeri, agave şurubu, akçaağaç şurubu gibi şekerleri/tatlandırıcıları gelin birlikte inceleyelim.

Akçaağaç Şurubu:

Akçaağaç şurubunun kimyasal bileşimi %60’tan (w / w) fazla sükroz, ardından eser miktarda glikoz (%0,43 w/w) ve fruktoz (% 0,34 w / w) içerir. Akçaağaç şurubunun fenolik bakımından zenginleştirilmiş özütlerinin; insan akciğeri, kolorektal, prostat, beyin ve göğüs tümör hücre hatlarına karşı antiproliferatif etkisi, antioksidan aktivite, antimutajenik, antikanser, antiinflamatuar ve anti-nörodejeneratif etkileri vardır. Glisemik indeksi daha düşüktür. Ancak şeker içeriğinin yüksek olduğu unutulmamalı ve kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.

Agave Şurubu:

Bir diğer popüler tatlandırıcılardan biri olan agave şurubu; %90 oranında früktoz içermektedir. Düşük glisemik indeksli olmasından dolayı sağlıklı olarak düşünülebilir ancak, yüksek fruktoz içeriğinden dolayı hızlı bir şekilde yağa dönüşerek hareketsiz bireylerde karaciğer yağlanmasına neden olabilmektedir. Uzun süre agave şurubu kullanımı ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Uzun bir süre boyunca abartılı bir fruktoz tüketiminin zararlı olduğu bildirilmiştir. Aslında fruktoz, doğrudan karaciğerde metabolize olmasıyla diğer şekerlerden farklıdır. Bu nedenle bu şeker, metabolik işlev bozukluğuna yol açan hepatik trigliseritler şeklinde birikir. Ayrıca, birçok çalışma fruktoz açısından zengin bir diyetin uzun süreli tüketiminin glikoz intoleransı ve kan basıncının bozulmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir

Hindistan Cevizi Şekeri:

Hindistan cevizi şekeri, geleneksel olarak Güney ve Güney Doğu Asya mutfağında kullanılan bir tatlandırıcıdır. Hindistan cevizi hurma ağacının (Cocos nucifera L.) çiçeğinin floem özünden üretilir. Daha sonra ise kaynatılır ve öğütülür.

Hindistan cevizi şekerinin yapısında sofra şekeriyle kıyasladığımızda glikoz oranı daha yüksek, früktoz oranı ve sükroz oranı daha düşüktür bu yüzden de glisemik indeksi sofra şekerine kıyasla daha düşüktür. Aynı zamanda yapısında c, b1, b2, b3, b4, b10 vitaminlerini bulundurur. Mineral bakımından zengindir. Ancak Hindistan cevizi şekerinin de bir şeker olduğu dolayısıyla da vücuda giren toplam şeker miktarını değiştirmediğini unutmamak gerekir.

Son Zamanların Popüler Konusu “Şeker”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!