G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Son dakika: Merkez Bankası enflasyon tahminini artırdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dakika: Merkez Bankası enflasyon tahminini artırdı / Haberin Peşinde Urfa

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7,4’ten, yüzde 8,9’a çıkardı. 2021 yıl sonu için yapılan tahmin ise 5.4’ten 6.2’ye çıktı. 

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, Covid-19 pandemisine karşı önlemlerin hafifletilmesinin de etkisiyle, yılın üçüncü çeyreğinde küresel aktivitede kısmi toparlanma sinyalleri göründüğünü söyledi.

Uysal, yılın üçüncü enflasyon raporu sunumunda, ticari kredilerdeki artışın “son dönemde ivme” yitirmekle birlikte güçlü geliştiğine işaret etti ve “İş gücü piyasasında zayıf seyir sürüyor” dedi.

Uysal, nisan enflasyon raporu ile kıyaslandığında, “arz yönlü unsurların bir miktar daha güçlü” geliştiğinin gözlemlendiğine dikkat çekerek, “Talep yönlü dezenflasyonist etkilerin yılın ikinci yarısında daha belirgin hale gelmesini bekliyoruz” dedi.

Gelişmekte olan piyasalara yönelik portföy akımlarında yılın birinci çeyreğinin ardından, ikinci çeyrekte de çıkışların gözlendiğine işaret eden Uysal’a göre, sermaye akımlarının yılın ikinci yarısında “bir miktar toparlanması” bekleniyor.

Uysal, “Tüketici kredileri ise mayıs sonrası dönemde belirgin ivme kazandı. Önümüzdeki dönemde turizm gelirlerinde kısmi bir iyileşme bekliyoruz” diye ekledi.

SORU-CEVAP

Soru: Rezervlerdeki azalmayı risk olarak görüyor musunuz?

Rezervlerimi her zaman ifade ettiğimiz gibi hem altın hem döviz olarak takip etmek gerekir. Salgın sonrası dönemde gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışları gördük. Biz de bunlardan etkilendik. Salgının etkileri ihracatımızı ithalata göre daha hızlı etkiledi. İlk 6 ayda 20 milyar dolar cari açık vermiş olduk. İkinci yarıda cari açıkta daha ılımlı bir tablo görüyoruz. Böyle dönemlerde rezervlerde bir dalgalanma olması normal. Sadece bize özgü değil. Merkez Bankası olarak biz piyasa koşulları elverdiği sürece rezervlerdeki artış politikamızı devam ettireceğiz. Yılın ikinci yarısında bu noktada daha olumlu bir döneme girmiş olduğumuzu düşünüyoruz.

Kredi gelişmelerine baktığımızda salgının başından itibaren alınana önlemler çevresinde ciddi bir kredi ivmelenmesi yaşandı. Bunu özellikle ticari kredilerde gördük. 3. çeyrekte ise bir miktar yavaşlama sinyalleri var. Bireysel kredilerde ciddi bir ivmelenme öngörüyoruz. Kredi gelişmeleri ve kompozisyonunun hem iç denge hem dış denge için yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Soru: Kredi büyümesinin enflasyona etkisi yönünde bir hesaplamanız var mı?

Haziran enflasyonunu incelediğimizde bunun daha çok arz yönlü etkilerden kaynaklandığını söyledik. Talep tarafından gelen etkiler de olacak. Kredi gelişmelerinin kompozisyonunun bu açıdan bakıldığında yakından takip edilmesi gerekiyor. Enflasyon üzerindeki etkisinin de bu kapsamda sınırlı kalacağını düşünüyoruz.

Son dakika: Merkez Bankası enflasyon tahminini artırdı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!