G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,98
GBP41,01
BIST9.069,43
GR. ALTIN2.326,26
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Salgın Temalı Oyunlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir yandan COVID-19 öte yandan The Last of Us Part II derken gündemimizde salgınlar önemli bir yer tutuyor. Madem böyle bir tablo var, biz de bir bakalım oyun dünyasındaki salgın temalı yapımlar nelermiş dedik, bir liste oluşturduk. Her zamanki gibi, listeye katkılarınızdan memnun oluruz:

Plague Inc: Evolved

Listenin geri kalanından ayrılan bir oyun ile başlayayım istedim. Bir strateji oyunu olan Plague Inc: Evolved’da ilk hastaya bulaşan patojenimizin, şartlara uyum sağlayıp tüm dünyaya yayılmasını hedefliyoruz. COVID-19 salgını sonrasında epey popüler hale gelen oyun için bu senaryonun tam zıddı bir hikâye modu da geliştiriliyor, bir salgını engellemeye çalıştığımız bir senaryoyu da oynayabileceğiz. İşin salgın kısmını bol istatistikli ve teknik boyutuyla ele almak isterseniz, Plague tam da sizin kaleminiz.

Telltale’s The Walking Dead Serisi

Telltale oyun dünyasının hazin hikayelerinden birisidir. Bir firmanın güzel başladığı hikâyeyi sonrasında yönetim hatalarıyla üzücü bir şekilde noktalamak durumunda kalışını izledik. Ama bugünkü konumuz Telltale’in kapanış hikayesi değil. Onların sektöre girişini sağlayan, popüler bir oyun türünün yükselişini tetikleyen ve duygusal yönü çok kuvvetli bir oyun olan The Walking Dead serisi ve elbette serinin ilk sezonu. ‘Telltale oyunları gibi’ tabirinin ortaya çıkışı bu oyunla birlikte oldu. Oyunun sezon sezon yayınlanması da zaten ‘etkileşimli film’ tanımının bir anlamda teyit edilmesiydi. Serinin geri kalan oyunlarında nasıl bir tecrübe yaşadığınızı bilemem, ama neredeyse herkesin mutabık kaldığı nokta, ilk sezonun bizleri etkilemeyi, hafızalarımızda ve yüreğimizde yer edinmeyi başardığı şeklindeydi. Ufacık kızımız Clementine, resmen ellerimizde büyüdü yahu. Lee ile Clementine arasındaki bağ bizleri derinden etkiledi, finali de gözlerimizden iki damla yaş süzülmesini sağladı. Bu arada ilk sezonun finali kadar etkileyici olup olmadığı tartışılabilir, ama son sezonunun (ve dolayısıyla serinin) finali de duygusal bir final sundu diyebiliriz. Her halükarda TWD, salgın oyunları denildiğinde ilk akla gelecek serilerden birisi olmayı başardı.

Days Gone

Sony’nin PS4’e özel oyunlarından birisi olarak geliştirilen Days Gone, kimilerince çok sevildi, kimilerince öyle pek de beğenilmeyen bir oyun oldu. Teknik aksaklıklarını veya kimilerini pek de içine çekmeyi başaramayan hikayesini bir kenara bıraktığımızda, zombi sürüleriyle mücadelenin gayet zevkli olduğu konusunda herkes hemfikir gibi görünmekte. World War Z filminde olduğu gibi, üzerinize aynı anda yüzlerce zombi salan kaç oyun var ki zaten? Bu arada Syphon Filter evrenine göndermelerinin altının da özellikle çizilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Bend Studios, geçmiş oyunlarına selam çakıp gelecekteki projelere göz kırpmış çaktırmadan :)

Dead Island Serisi

Tanıtım filmleriyle de bir türlü çıkmak bilmeyen devam oyunuyla da gayet popüler bir seri. Kendinizi tropik bir adada bir salgının ortasında buluverirseniz ne yaparsınız? Hayatta kalabilmek için etrafta bulduğunuz pek çok şeyi silah olarak kullanmanız gerek elbette. Oyunun çeşit çeşit (ve bazıları gayet sıra dışı) silahlarının yanında zaman zaman absürt tarafa kayan sunumu da ilgi çekmeyi başarmıştı. Bu ilgiyi yeni oyunuyla da sürdürebilecek mi bakalım.

Left 4 Dead Serisi

Valve’ın “3” lanetine takılıp, 2. oyunda kalan bir diğer seri :) Co-op zombi avı tecrübesi yaşamak isteyenlerin ilk adresiydi Left 4 Dead. 4 kişiye kadar bir araya gelip, üzerinize hücum eden zombi sürülerini haklamaya çalışıyordunuz. Dead Island serisinde silah çeşitliliğinden bahsedip de burada beyzbol sopasından kızartma tavasına uzanan çeşitliliği anmadan olmaz, öyle değil mi :) Valve bir gün laneti sonlandırmaya karar verip 3. oyunları çıkartmaya başlarsa, Left 4 Dead serisi de kendisine o listede yer bulur büyük ihtimalle.

DayZ

Yoluna bir mod olarak başlayıp sonrasında bağımsız bir oyun haline gelen DayZ, çok oyunculu bir açık dünya hayatta kalma oyunu. Önceden turistik bir bölge olan ve şimdi zombi kaynayan bir haritada hayata tutunmaya çalışıyorsunuz. Bohemia Interactive, Arma’da olduğu gibi burada da gerçekçiliği ön plana koyalım demiş, oyunda hiçbir kayıt noktası bulunmuyor; dolayısıyla öldüğünüz anda her şeyi kaybediyor ve yeniden başlamak durumunda kalıyorsunuz. Avlanma, inşa etme, kaynak yönetimi kısımlarında da benzer şekilde gerçekçi bir tecrübe sunulmaya çalışılmış. Ama oyunun esas vurgulanması gereken kısmı, diğer oyuncularla etkileşim meselesi. İttifaklar kurabilir, sonra bu ittifakları bozabilir, birilerini kandırabilir veya kandırılan olup sırtınızdan bir hançer yiyebilir, azıcık bir erzak için karşınıza çıkanları öldürebilir veya tam tersi, siz öldürülebilirsiniz. İnsanlık işte, durduğu yerde akıllı uslu duramıyor.

Dying Light

İkinci oyununu merakla beklediğimiz Dying Light, gün döngüsü detayıyla ilgi çeken oyunlardandı; gündüzleri tehdit düzeyi düşüyor, geceleri zombiler daha aktif hale geliyorlardı. Ülkemiz oyuncuları için dikkat çeken bir diğer detay da oyunun Harran isimli bir kurgu şehirde geçmesi ve pek çok karakterin bize aşina gelebilecek isimlere sahip olmasıydı. Ama tabii oyunu bu listenin önemli parçalarından birisi haline getiren böyle isimlere sahip olması değil, parkur dinamiklerini gayet başarılı bir şekilde kullanması ve bu yönüyle farklı bir zombi oyunu deneyimi yaşatması olmuştu. Tanıtımlarda gördüğümüz kadarıyla ikinci oyunu senaryo kısmıyla ve aldığımız kararlar, yaptığımız hareketlerle işin akışını önemli ölçüde değiştirebilmemizle de ön plana çıkacak. Zaten başarılı olan bir oyunu bir adım öteye götürecek bu hamleyle, zihinlerimizdeki yerini perçinleyebilecek mi bakalım. Umutluyuz, merakla bekliyoruz.

A Plague Tale: Innocence

Liste sadece zombi istilası temalı oyunlarından ibaret kalmasın, değil mi? A Plague Tale: Innıcence, geçtiğimiz yılın hoş sürprizlerinden biriydi. Aslında öncesinde de takip ettiğimiz, çıkışını beklediğimiz bir oyundu ama görece düşük bütçeli bir yapım olarak beklentileri ziyadesiyle karşıladığını söylemek mümkün. Kahramanımız Amicia ve kardeşi Hugo’nun engizisyonun elinden kurtulmaya çalıştıkları macerada, Orta Çağ’ın o karanlık atmosferini sonuna kadar hissediyor, veba salgınının etkilerini gayet net bir şekilde görebiliyorduk. Öyle devrimsel bir yönü olmasa da keyifli oynanışı, sürprizler de barındıran hikayesi ve Amicia-Hugo ikilisiyle akıllarımızda yer etmeyi başardı. Kim bilir, belki bir gün bir devam oyunu da gelir.

Resident Evil Serisi

Resident Evil, salgın oyunları denildiğinde ilk akla gelen serilerden olsa gerek. Kaç jenerasyondur seriye dahil olan yeni oyunlarla yola devam ediyoruz. Yetmiyor bir de eskilerin yenilenmiş hallerini oynuyoruz. Hala doymuyor, sıradaki oyunları bekliyoruz. Bir seri, daha ne kadar ilgi çekebilir ki? Umbrella Corp. tarafından geliştirilen bir virüsün yol açtığı salgın sonucunda kendimizi türlü zombi tehdidiyle mücadele ederken bulmuş, sonrasında da bu işin ardındaki komployu açığa çıkarmak, bu salgının sorumlularına hak ettikleri cezayı vermek için uğraşmıştık. Görülen o ki, yeni oyunda işin içine doğaüstü güçler, cadılar, kurtadamlar da dahil olacak. Nasıl olur, ne vadeder bilemiyorum, ama öyle ya da böyle yine oynanmayı başaracak ve biz serinin bir sonraki oyunu için beklemeye devam edeceğiz.

The Last of Us Serisi

Elbette bu listeyi hazırlayıp da her anlamda zirveye oynayan bir diğer seriyi de paylaşmadan geçecek değildik. Hep tekrar ettiğim üzere benim için dramatik hikâye anlatımı konusunda bir mihenk taşıdır The Last of Us. Oyunlarda duygusal bağ kurmayı seviyorsanız, oynanması gereken oyunlar listenize şu veya bu şekilde girer. Açılış bölümünde sizi kavrayıp finale kadar o duygularla taşımayı başarır. Zombileri (oyundaki adıyla ‘hastalıklılar’) öldürüp hayatta kalmaya çalıştığınız bir oyunda, böyle bir duygu yoğunluğu yaşatmayı başarmak hiç de kolay olmasa gerek. İlk oyunla yüreğimizi dağlayan Naughty Dog, ikinci oyunda çok daha karanlık bir yolda ilerlemeyi tercih etmiş ve bu riskli görevin altından da başarılı bir şekilde kalkmış görünüyor. Darısı üçüncü oyunun başına diyelim o zaman.

Plants vs. Zombies :)

Zombilerden bahsedip de bu tatlı zombilerimizi anmadan olur mu hiç! Her yaştan oyuncunun oynayabileceği bir zombi oyunu olur mu? Oluyormuş işte. Bahçemizi hain zombilerin istilasından korumak için tatlı mı tatlı bitkilerimizin yardımını alıyoruz. Ama bazen zombiler daha sevimli gözükebiliyor gözümüze, onu nasıl yapacağız :)

Salgın Temalı Oyunlar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!