G-CV0ZL47F6D
USD32,21
EURO34,83
GBP40,97
BIST10.792,53
GR. ALTIN2.417,77
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Salavat nasıl getirilir? Salavat nedir, nasıl okunur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Salavat nasıl getirilir? Salavat nedir, nasıl okunur? / Haberin Peşinde Urfa

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in adını andıktan sonra saygı göstermek adına yapılan dualara salatü selam denmektedir. Allah’ın rahmetinin Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in üzerinden eksik olmaması için edilen salavatlar pek çok şekilde olduğu ve sürekli olarak okunmasının hem hadislerde hem de ayetlerde .ok faziletli olduğu aktarılmaktadır. Peki Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e salavat nasıl getirilir?

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in adını andıktan sonra saygı göstermek için zikredilen dualara salatu selam yani salavat denmektedir. Salavat, salat kelimesinin çoğuludur Peygamber Efendimiz (s.a.s) anıldıktan sonra okunmasının yanında özellikle Perşembe ve Cuma günleri Allah’ın rahmeti ve bereketinin Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in üzerinden eksik olmaması için okunması tavsiye edilmektedir. Ahzab Suresi 56. Ayetinde  ‘Allah ve melekler peygambere salât ediyorlar; ey iman edenler, siz de ona salât ve selâm okuyun.’ Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e salat ve selam getirmenin ehemmiyeti aktarılmaktadır. Tirmizi’nin naklettiği hadis-i şerife göre ise ‘Tahkîkan sizden bana en yakın olan kimse beni çokça salât ve selâmla yâd edenlerdir.’ Hz. Muhammed (s.a.s)’a salavat getirmenin önemi bir kez daha vurgulanmaktadır. 

Pek çok farklı şekilde ve farklı uzunluklarla salavatlar bulunmaktadır. En genel bilinen salavatlar ise Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in adını andıktan sonra dile getirilen ‘sallallahu aleyhi ve sellem’ olanıdır. Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in adını andıktan sonra çoğunlukla bu salatu selamın getirilmesi önerilmektedir. 

Bir diğer yaygın olan salavat ise Perşembe ve Cuma günleri Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e gönderilen ‘Allahümme salli ala Muhammed.’ Salavat bulunmaktadır. Rivayete göre Cuma saatinde Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e salatu selam getirmenin çok faziletli olduğu aktarılmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadis-i şerifine göre salavat getirmenin önemi şöyle aktarılmaktadır: ‘Kıyamet günü insanların bana en yakını, bana en çok salavat okuyandır.’

1- Aleyhissalatu vesselam 

Anlamı: Allahın salatu selamı onun üzerine olsun.

2- Sallallahu aleyhi ve sellem

Anlamı: Allahu Teala, Ona salatu selam etsin.

3- Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed

Manası: Allahım! (peygamberimiz) Hz.Muhammed’e ve aline (evladu iyaline) rahmet eyle.

4- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim

Anlamı: Ey Allahım ! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle.(Rahmet et, selametlik ver.)

5- Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhul’muk’adel’mukarrabe indeke yevmel’kıyameti.

Anlamı: Ey Allah’ım! Hz. Muhammed’e Salatu selam et, ve onu kıyamet gününde sana yakın bir yere(makam-ı Mahmut’a) indir.

6- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin tıbbil’kulubi ve devaiha ve afiyetil, abdani ve şifaiha ve nuril’ebsari ve ziyaiha ve ala alihi ve sahbihi ve sellim.

Anlamı: Ey Allahım ! kalblerin doktoru ve devası, vucutların şifası, gözlerin nuru ve ziyası olan Muhammed’e (S.A.V.) aline ve ashabına salatu selam eyle.

7- Allahümme salli ve sellim ve barik ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammedin bi’adedi ilmike

Anlamı: Ey Allahım ! efendimiz Hz. Muhammed’e (S.A.V.) ve efendimiz Hz.Muhammedin (S.A.V.) aline nihayetsiz olan ilminin adedince salatu selam ve bereketler ihsan eyle.

8- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin mahtelefel-melevani ve teakabel-asarani ve kerraral-cedidani vestekbelel-ferkadani ve belliğ ruhahu ve ervaha ehl-i beytihi minnat-tahiyyete vesselame verham ve barik ve sellim aleyhi ve aleyhim teslimen kesiran kesira.

Anlamı: Allah’ım melevan, asaran, cedidan ve ferkadan yıldızları devam ettiği müddetçe Efendimiz Muhammed’e (S.A.V.) salat ve selam eyle. O’nun ve ehl-i beytinin ruhuna bizden saygı ve selam ulaştır.

9- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin veala ali Muhammedin ve Ademe ve Nuhin ve İbrahime ve Musa ve İsa ve ma beynehum minen’nebiyyine vel’murselin. Salevatullahi ve selamuhu aleyhim ecmain.

Anlamı: Allahım ! Hz.Muhammed’e(S.A.V.), Hz.Adem, Hz.Nuh,Hz.İbrahim,Hz.İsa(A.S.V.) ve bunların arasında (gelip geçmiş bütün) peygamberlere rahmet ihsan eyle.

10- Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin abdike ve Resulike ve alel’muminine vel’muminati vel’muslimine vel’muslimati

Anlamı: Allahım ! kulun ve Resulun Hz.Muhammed’e salat (Rahmet) et. Mümin olan erkek ve kadınlara, müslüman olan erkek ve kadınlara da merhamet eyle.

salavat, salavat nedir, salavat nasıl getirilir, YAŞAM Haberleri

Salavat nasıl getirilir? Salavat nedir, nasıl okunur?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!