G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO35,06
GBP41,07
BIST9.103,66
GR. ALTIN2.326,52
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Sağlık enflasyonu uçtu: Özele mecbur kalan yurttaşa yüksek fatura

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık enflasyonu uçtu: Özele mecbur kalan yurttaşa yüksek fatura / Haberin Peşinde Urfa

TÜİK verilerine göre, yıl başından bu yana tüketici fiyatları genel olarak yüzde 7,29 artarken, sağlıkta fiyat artışı yüzde 11,77 oldu. Sozcu.com.tr’ye konuşan bir TÜİK yetkilisi, pandemi döneminde özel hastanelere artan talebin ve özel hastanelerin yüzde 200’e kadar ek ücret almasının sağlık enflasyonunu artırdığını söyledi. İzmir Tabip Odası’ndan Dr. Ergün Demir de, pandemi döneminde kamu hastanelerindeki yoğunluk ve ertelemeler nedeniyle vatandaşların özel sağlık kuruluşlarına yönelmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Ekonomist Özlem Derici Şengül, döviz kurlarındaki artışın sağlıkta fiyatları daha da artırabileceğini söyledi. TÜİK’in sağlık harcama grubunda yer alan 16 mal ve hizmetin 15’inde fiyatlar özel hastaneler ve eczanelerden derlenerek hesaplanıyor. 

Milyonlarca vatandaşın geliri salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileriyle birlikte gerilerken, hayati bir ihtiyaç olan sağlıktaki yüksek enflasyon dikkat çekiyor.

TÜİK verilerine göre, tüketici fiyatları (TÜFE) yıl başından bu yana yüzde 7,29 artarken, bu rakam sağlıkla ilişkili mal ve hizmetlerde yüzde 12,86’ya ulaştı. Son bir yıllık enflasyon yüzde 11,77 olurken, bu rakam sağlık harcama grubunda yüzde 14,68’e ulaştı. Sağlıktaki yüksek fiyat artışları, genel enflasyonu da 0,42 puan yükseltti.

Son iki yılda sağlıkla ilişkili mal ve hizmetlerin fiyatları ortalamada yüzde 34,7 oranında arttı.

DİŞ DOLGU ÜCRETİ FİYAT ARTIŞINDA BİRİNCİ

TÜİK’in enflasyon hesabında yer alan 12 ana harcama grubundan biri olan sağlıkta, 16 adet mal ve hizmet bulunuyor. Bir TÜİK yetkilisinin sozcu.com.tr’yla paylaştığı bilgiye göre, 16 maddelik listede sadece muayene ücreti kalemi devletteki katkı payı ücreti de hesaba katılarak hesaplanıyor, diğer 15 mal ve hizmet, yurt genelinde ezcane ve özel hastanelerden derlenen fiyatların ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Buna göre, son bir yılda sağlık grubunda fiyatı en çok artan hizmet, yüzde 28,23’lük artışla diş dolgu ücreti oldu. Bu kalemde son iki yıllık fiyat artışı yüzde 53,57’ye ulaştı.

Diş çekme ücreti de son bir yılda yüzde 23,63, son iki yılda yüzde 50,08’lik fiyat artışıyla ikinci sırada.

AMELİYAT ÜCRETİ YÜZDE 22 ARTTI

Son bir yılda ameliyat ücretinde yüzde 22,10’luk, normal doğum ücretinde yüzde 17,06’lık, hastane yatak ücretinde yüzde 15,74’lük artış kaydedildi.

16 kalemden 11’inde son bir yıldaki fiyat artışı, genel enflasyon oranı olan yüzde 11,77’nin üzerinde.

Son iki yılda, 16 kalemin 15’inde yüzde 30 ile yüzde 75 arasında değişen oranlarda fiyat artışları yaşandı.

PANDEMİDE ÖZEL HASTANELERE TALEP ARTIŞI ETKİLİ OLDU

Konuştuğumuz TÜİK yetkilisi, sağlıktaki fiyat artışlarında özel hastanelerin yüzde 200’e kadar ek ücret almasının ve pandemi nedeniyle özel hastanelere talep artışının etkili olduğunu söyledi.

Uzun yıllardır sağlık ve sosyal güvenlik sistemi üzerine çalışmalar yapan İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Ergün Demir de sağlıktaki yüksek fiyat artışlarını sozcu.com.tr’ye değerlendirdi.

Demir, pandemi döneminde kamu hastanelerindeki yoğunluk ve ertelemeler nedeniyle vatandaşların özel sağlık kuruluşlarına yönelmek zorunda kalmasının, sağlıkta fiyatları artırdığına dikkat çekti.

Demir’e göre, salgın ile birlikte hastanelerin pandemi hastanesi ilan edilmesi ve elektif vakaların ertelenmesi, özellikle de riskli gruplara yönelik sağlık hizmetlerine ulaşım konusunda bir planlama yapılmaması nedeniyle yaşlı hastalar, gebeler, hematoloji-onkoloji hastaları, kronik hastalığı (kalp, şeker, hipertansiyon, böbrek, KOAH,) olanlar, stres düzeyi yüksek olan gruplar, acil ameliyat olması gerekenler özel sağlık kuruluşlarına yöneldi.

YÜZDE 200 EK ÜCRET

Kamu hastanelerinde randevu almanın zorlaşmasının ve virüs bulaşma korkusunun da özel hastanelere yönelişte etkili olduğun belirten Demir, “Salgının başlangıcından bugüne birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu yüzde 200 ve üzeri informel ücret almaya devam ettiler. Ayrıca, cepten sağlık harcamalarına pandemi ilavesi: hane başına 250 TL/ay maske ve hijyen malzemesi ücreti olarak yansıdı” ifadelerini kullandı.

Sürecin sonunda hane halkları tarafından tedavi, ilaç vb. amaçlı yapılan cepten sağlık harcamalarına bir de maske, yüz siperliği, hijyen malzemesi, ateş ölçer vs. için aylık yaklaşık 250 TL eklenmiş olduğunu belirten Demir, “Vatandaşların geliri azalırken harcama kalemlerinden sağlık, gıda, haberleşme ve ulaşım olmak üzere hane halkı tüketim harcamalarında artış olmaktadır” ifadelerini kullandı.

KUR ARTIŞI DA ETKİLİYOR

Sozcu.com.tr’ye konuşan Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ekonomist Özlem Derici Şengül, döviz kurlarındaki artışın da son yıllarda sağlık mal ve hizmetlerinde fiyat artışlarında etkili olduğunu söyledi.

Sağlıkta kullanılan birçok mal ve hizmette ithal girdi kullanıldığını hatırlatan Şengül’e göre, kur artışının sağlıkla ilgili kalemlere fiyat artışı olarak etkisi önümüzdeki aylarda devam edecek.

Sağlık enflasyonu uçtu: Özele mecbur kalan yurttaşa yüksek fatura

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!