G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO35,03
GBP41,62
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.328,35
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Sadece ilk gün ateşim yükseldi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sadece ilk gün ateşim yükseldi! / Haberin Peşinde Urfa

Prof. Dr. Necmettin Ünal ilk aşı deneyimini SÖZCÜ HAFTASONU’na anlattı. Ünal, Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman firma BioNTech’in coronaya karşı geliştirdiği ve %90 başarı sağlayan aşı için gönüllü oldu. Aşının başarılı olduğuna inanan Ünal “Aşı retleri Türkiye’de de arttı. Bunun yanlışlığını ortaya koymak için rol-model oldum” dedi. 

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman BioNTech firmasının coronavirüse karşı geliştirdiği ilk aşı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal’a uygulandı. BioNTech’in kurucusu Prof. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin katkıları ile geliştirilen yüzde 90 başarı sağlanan aşı için ilk uygulamaya gönüllü olarak katılan ve 27 Ekim günü aşı olan Prof. Ünal, yaşadığı deneyimi anlattı:

RİSK ALTINDAYDIM: Yoğun bakımcı olmam nedeni ile risk olasılığım oldukça yüksek… Bu konuda en iyi önlem, başarılı bir uygulama olduğuna inandığım aşıyı yaptırmak oldu. Aşı 27 Ekim günü bende uygulandı ve ilk gün hafif biçimde ateşim yükseldi, onun dışında hiçbir yakınmam yok. Aşı retleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de maalesef arttı. Bunun yanlışlığını da ortaya koymak için rol-model oldum. BionTHech aşısı faz 3 aşamasında Türkiye’den de denek kabul etti. Ben de gönüllü katıldım. Birçok ülkede aşı ile ilgili araştırma var ve bunlardan 10 kadarı son aşamaya (Faz 3) geldi. Bunlardan ve Moderna ve BioNThech aşıları da Faz 3 seviyesine ulaştı. Aşı tüm dünyada en kısa süreçte uygulanabilir olma potansiyele sahip bulunmalı. Maliyeti, tüm dünyada uygulanmasına olanak sağlayacak kadar düşük olmalı. Yan etkisi bulunmamalı ve bağışıklık açısından etkin olmalı.

BEKLEYECEK ZAMAN YOK: Aşılama sonrasında araştırmaya katılan denekler olası yan etkiler ve aşının etkinliği açısından 2 sene takip edilecek. İki senenin sonunda durum değerlendirilmesi yapılıp bu aşının kullanılabilir olup olmadığına karar verilecek. Yani en az 2-2.5 sene sonra kesin sonuçlar ortaya çıkacak. Ancak pandeminin giderek daha fazla insanı etkiler hale gelmesi beklememize olanak vermiyor. Bu nedenle deneklerin durumu daha kısa sürede değerlendirilecek ve aşı bir an önce kullanılır hale gelecek.

1.5 MİLYAR DOZ: Bu aşının ve diğerlerinin yaygın kullanım için onay alması bu yılın sonunu bulacak ve yaygın uygulama 2021’de başlayacak. BioNTech aşısının 2021 yılı sonuna kadar 1.5 milyar doz üretilmesi bekleniyor. Ama 2021 yılı sonuna kadar 750 milyon kişi aşılanabilecek. Bu sayı salgının kontrol altına alınması için yetersiz. Öncelikle hastalığa yakalanma, bu hastalığı daha fazla kişiye bulaştırma potansiyeli olan kişilerin aşılanması gerekecek. Bağışıklık süresi çok uzun olmasa bile COVID-19 aşılarının yaygın olarak uygulanması gerekir. Yaygın aşılama ile geçici de olsa bağışıklık sağlanması, virüsün bulaşabileceği yeni bireyler bulamadığı için yayılma hızını yavaşlatacak, belki de yok olmasını sağlayacak. Aşıyı reddetmek ise, toplum sağlığı açısından risk oluşturur.

SOSYAL ORTAMLAR: Hastane ortamında bizim ünitemizde çalışanlara bu virüs bulaşmadı. Ancak çalışanlarımızdan yaklaşık 30 kişi COVID-19’a yakalandı veya yakınları COVID-19 olduğu için karantinaya alındı. Maalesef arkadaşlarımızın hemen hepsi hastane dışında bunu kaptı. Bu durum sosyal ortamlarda, aile içinde, en güvendiklerimizin yanında gerekli tedbirlere uyulmadığının göstergesidir.

BELİRTİSİ OLMAYANLAR: DSÖ tüm ülkelerin PCR testi pozitif olan veya PCR testi negatif olduğu halde klinik ve radyolojik bulguları olan vakaların COVID-19 vakası olarak rapor edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Ülkemizde ise neyin raporlandığı içinden çıkılamayan bir muammadır. Testi pozitif çıkanlardan da sadece hastalık belirtilerini gösterenler, belki de sadece hastaneye yatanlar raporlanmaktadır. Bu durum belirtisiz olarak SARS-CoV-2 ile enfekte olmuş ve başkalarına hastalığı bulaştırma riski olanların atlanmasına neden olmaktadır. Belirti göstermeyen COVID-19 hasta oranlarının yüzde 50-75 arasında olduğu düşünülürse PCR testinin tüm temaslılara yapılmamasının hastalığın yayılmasının temel nedenlerinden olduğu söylenebilir.

Prof. Dr. Necmettin Ünal

YENİ KISITLAMALAR KURALLAR GELEBİLİR

Prof Ünal, salgınla ilgili yeni tedbirlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı ve önerilerini şöyle sıraladı:

– Ülke genelinde toplu kapanma ile alakalı uygulamalar gündeme getirilebilir;

– Şehirlerarası ve uluslararası seyahatler kısıtlanabilir;

– Her türlü toplu aktiviteyi kısıtlayıcı kurallar getirilebilir;

– Metropollerde toplu taşım kaynaklı bulaşı önlemek amacı ile devlette ve özel sektörde kaydırmalı/kademeli mesai uygulaması başlanabilir veya geliştirilebilir;

–  Yurtdışından gelenlerde hastalık veya taşıyıcılık olmadığının kesin teyidi ve/veya 14 günlük karantina zorunluluğu getirilebilir;

– Günlük ve kümülatif COVID-19 vaka sayıları her il, her mahalle olarak günlük olarak paylaşılabilir;

–  Hastanelerin web sitelerinde başvuran hasta, yatan hasta, yoğun bakımda yatan hasta, COVID-19 testi yapılan hasta, testi pozitif çıkan hasta sayılarının ilan edilmesi sağlanabilir. İş yerlerindeki COVID-19 vaka sayılarının da ilanı sağlanabilir.

ETKİNLİĞİ AÇISINDAN 2 YIL TAKİP
Prof. Dr. Necmettin Ünal geçtiğimiz 27 Ekim günü aşıyı oldu. İlk gün ateşlendiğini söyleyen Prof. Ünal, “Başka sıkıntı yaşamadım. 2 yıl takibi olacak” diye konuştu.

SAĞLIKÇI YORGUN VE MORALSİZ

Sağlık çalışanları yorgun, moralsiz ve umutsuz. Personel sayısı ile alakalı ciddi problemler var. Bu süreçte sağlık personeline COVID-19 nedeni ile ek ödeme yapılacağının bildirilmesine karşın bunun sürekliliği, miktarı, değişik kurumlara ödenmesindeki eşitsizlikler; primlerin dağıtımı ile alakalı olumsuzluklar ciddi mutsuzluk nedeni olmuştur. Pandemi başladığından beri özveri ile çalışan, sevdiklerinden ayrı yaşamak zorunda kalan, yerine göre hiç izin kullanamayan, gelir düzeyi azalan, COVID-19’un meslek hastalığı sayılmaması nedeni ile vefat ettiği takdirde ailesinin ciddi hak mağduriyetine uğrayacağını bilen sağlık çalışanlarının moralsiz ve umutsuz olması ile sonuçlanmaktadır.

Sadece ilk gün ateşim yükseldi!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!