G-CV0ZL47F6D
USD32,51
EURO34,93
GBP40,80
BIST9.794,86
GR. ALTIN2.435,04
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Ruşeym nedir ve nasıl elde edilir? Ruşeymin faydaları nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ruşeym nedir ve nasıl elde edilir? Ruşeymin faydaları nelerdir? / Haberin Peşinde Urfa

Çoğu kimsenin bilmediği ruşeym buğdayın tanesinin içinde bulunur. E vitamini bakımından zengin olan bu bölgeden özel un elde edilerek hamur yapılır. Bazı yörelerde ise ince buğday kıvamına getirilerek tüketilir. Bir ton buğdaydan sadece 1 kilo çıkartılabilen ruşeym B vitamini kompleksi kaynağıdır. Peki Ruşeym nedir ve nasıl elde edilir? Ruşeymin faydaları nelerdir?

Çoğu kimsenin bilmediği ruşeym buğdayın tanesinin içinde bulunur. E vitamini bakımından zengin olan bu bölgeden özel un elde edilerek hamur yapılır. Bazı yörelerde ise ince buğday kıvamına getirilerek tüketilir. Bir ton buğdaydan sadece 1 kilo çıkartılabilen ruşeym B vitamini kompleksi kaynağıdır. Peki Ruşeym nedir ve nasıl elde edilir? Ruşeymin faydaları nelerdir?

İnsanlık tarihiyle hemen hemen aynı olan buğday besininden elde edilen ruşeyme buğday ruşeymi de denir. Karbonhidrat bakımından zengin olan buğday vücut sağlığı için gereklidir. Ancak bazı insanlara içerdiği gluten maddesi alerjiye neden olur. Tıpkı buğdaydaki gibi ruşeymde de bulunana glutenden dolayı uzmanlar çölyak hastalığı olanların uzak durması gerektiği konusunda uyarıyor. Çoğu insan ruşeymin ne olduğunu bilmiyor. Buğdayın en üst kısmında embiryo gibi görülen ruşeym eski çağlardan beri ayırtılarak tüketilir. Şimdilerde yeniden popüler olan ruşeym, buğdayın yeşermesi ve çoğalmasını sağlar. Doğru şartlarda toplanması gereken ruşeym yanlış bir toplamada hızla kaybolabilir. Çok küçük olan bu besinin içeriğinde protein ve magnezyum ciddi miktarda fazla bulunur. Doyurcu etkisi sayesinde bazı diyetisyenler tek öğün programlarda önerir. Buğdayda daha fazla lif içerdiğinden sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.  Ayrıca doymamış yağ asitleri içeren ruşeym kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarının oluşmasını engeller. 

RUŞEYMİN FAYDALARI NELERDİR?

– E ve B vitaminleri bakımından zengin olan ruşeym cilt sağlığı için inanılmaz faydalar sağlar. Özellikle hücrelerin hızla yenilenmesini destekleyen ruşeym yaşlanmayı geciktirir. Bunun yanı sıra B vitaminleriyle organlardaki hücreleri de yenileyerek fonksiyonlarını artırır. Hücrelerin mutasyona uğramasını böylece tümör oluşumunu engeller.

– Kan basıncını ve şekerini dengeleyerek hızlı acıkmaların önüne geçer. Folik asit bakımından zengin olan tatlı gibi aniden gelen krizleri önleyerek kişinin aşırı yemek yemesini önler. 

– Güçlü bir karbonhidrat kaynağı olduğundan vücudun enerji oranını yükseltir. Sürekli enerjik hissetmenizi sağlar. Uzmanlar bu yüzden spor öncesi tüketilmesi gereken besin olduğunu vurgular.

– İçerdiği zengin minareller sayesinde saç dökülmesinin önüne geçer. Saç köklerini güçlendirdiği gibi tırnakları da güçlendirir. Tırnak ve saç kaybını önler. 

RUŞEYM NASIL TÜKETİLİR?

Buğdaydan ayrıştırıldıktan sonra genellikle ince bulgur gibi öğütülür. Bu yüzden kefir, ev yoğurdu ya da taze sütün içine eklenerek tüketilir. Sabah kahvaltılarında pişirilerek lapa kıvamına getirilerek de tüketimi tercih edilebilir. Ancak en sık şekil de ekmeği yapılır. Bazı diyetisyen uzmanları diyet yapanlar için hazırlanan ekmek yada kurabiyelerin içine eklenebileceğini öneriyor. 

SAĞLIK haberleri,faydaları,ruşeym nedir,ruyeşm nasıl elde edilir,buğday rüşeymi

Ruşeym nedir ve nasıl elde edilir? Ruşeymin faydaları nelerdir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!