G-CV0ZL47F6D
USD32,48
EURO34,77
GBP40,77
BIST9.530,47
GR. ALTIN2.477,69
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Rotavirüs Aşılaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rotavirüs Aşılaması / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Rotavirüs Aşılaması makalesine göz atın ve Çocuk Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin 

Rotavirüs enfeksiyonu beş yaş altında hastaneye en sık yatış gerektiren ishalli enfeksiyonların başında gelmektedir. Hastalarımız Rotavirüs’e bağlı günde on – on beş defaya kadar su şeklinde ishal, kusma, ateş, genel durumda bozulma yaşayabilmektedir. Hatta özellikle bir yaş altı bebeklerimiz Rotavirüs’e yakalandıklarında hastaneye yatışın yanında maalesef yoğun bakım yatışı bile gerekebilmektedir. Rotavirüs özellikle bahar ve yaz aylarında çocuk doktorlarının korkulu rüyası haline gelmiştir ve tedavide gecikildiği veya edilemediği durumlarda ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

    Bu kadar ağır seyirli olma potansiyeline sahip Rotavirüs’e karşı günümüz teknolojisinde herhangi bir tedavi bulunmamaktadır maalesef. Tedavi sadece şikayetlere yönelik ishal veya kusma ile kaybedilen sıvının eğer hastamız alabiliyorsa ağızdan rehidratasyon çözeltileri ile; alamıyorsa ise maalesef hastane şartlarında damardan serum şeklinde olmaktadır. İshale yönelik beslenme önerileri, probiyotık ve prebiyotık damlalar, çinkolu şuruplar Rotavirüsün kendisine değil, yarattığı ishale karşı tedavide bize destek olmaktadır.

    Hastalık genelde sonbahar ve yaz aylarında salgın yapmaktadır ve fekal oral yolla bulaşmaktadır. Hijyenik olmayan suların kullanılması, temiz olmayan el hijyeni gibi durumlarda hızlıca salgınlar görebilmekteyiz. Özellikle ek gıdaya bu aylarda geçecek 1 yaş altı çocuklarımız maalesef risk altındadır. 

    Rotavirüse karşı etkin bir tedavi olmamakla birlikte; enfeksiyona karşı aşılama mevcuttur. Rotavirüs aşıları Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmamakta olup özel aşılar kapsamında yer almaktadır Ülkemizde iki farklı çeşit rotavirüs aşısı oldugundan ikisi hakkında da bahsetmek istiyorum. 

  1. Monovalan aşı; ağızdan iki doz şeklinde uygulanmaktadır. Aşı en erken hayatın altıncı haftasından itibaren uygulanabilmektedir. Aşının birinci dozunun 16. haftadan ( 4 ay) sonraya kalmaması gerekmektedir. Aşının her iki dozu arasında tercihen 2 ay bulunması yeterlı olmakla birlikte ikinci dozu 32. haftaya kadar yaptırabilirsiniz. 

  2. Pentavalan aşı; ağızdan 3 doz şeklinde uygulanmaktadır. Dozlar arası en az 4 hafta olması gerekmektedir. Tıpkı monovalan aşıda olduğu gibi ilk dozu 6.haftadan itibaren yapabilirmekteyiz ve son dozun en son 32. haftaya kadar yapılmış olması gerekmektedir.

    Aşılar ağızdan damla şeklinde uygulanabilir. Ancak medikal bir tedavi olduğu için mutlaka hastane şartlarında uygulanması gerekmektedir.

    Rotavirüs aşıları canlı virüs aşısıdr. Ancak ağızdan damla şeklinde uygulandığı için aile hekimliklerince yapılan diğer aşılarla herhangi bir etkileşimi bulunmamaktadır. Bu nedenle aile hekimliklerinde yapılan aşılarla aynı gün yaptırabilirsiniz.

    Unutulmaması gereken bir diğer nokta da şudur; rotavirüs aşısı yapılsa dahi hastaların rotavirüs enfeksiyonu geçirme ihtimali bulunmaktadır. Ancak aşı enfeksiyonun çok daha hafif geçirilmesine yardımcı olmaktadır ve bir çok hastamız hastaneye yatış gerektrmeden ev tedavisi ile bu enfeksiyonu atlatabilecektir.

Rotavirüs Aşılaması

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!