G-CV0ZL47F6D
USD32,32
EURO35,14
GBP41,05
BIST9.053,83
GR. ALTIN2.297,44
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Rezerv kasası boş borç için kaynak yok

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rezerv kasası boş borç için kaynak yok / Haberin Peşinde Urfa

Prof. Dr. Steve Hanke, Türkiye’de zımni enflasyonu yıllık yüzde 37.87 olarak hesapladı Hanke’nin hesabı, dolar kuru üzerinden satın alma gücü paritesi değerinin üzerine inşa ediliyor. 

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörü Steve Hanke, Türkiye’de gerçek enflasyonun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin aksine yüzde 11.77 değil, yüzde 37.87 olduğu yorumunda bulundu.

Kendi yöntemiyle yaptığı hesaplamaları Twitter’da paylaşan Hanke, Türkiye’nin 3 Ekim için ölçülen yıllık enflasyon verisinin yüzde 37.87 olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonu yıllık yüzde 11.77 olarak bildiriyor. Ancak benim baz aldığım yüksek frekanslı veriler ve PPP prensiplerine (satın alma gücü paritesi) göre resmi olarak açıklanan bu oran, gerçek enflasyon oranının üçte biri bile değil” dedi.

ENFLASYON BEKLENİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı enflasyon verisini yıllık yüzde 11.77 olarak açıklamıştı. Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki (TÜFE) eylül ayı artışı bugün açıklanacak. Kurdaki artışın nihai fiyatlara yansımasının enflasyonu yükselteceği öngörülüyor. Analistlerin eylül ayına ilişkin yıllık enflasyon tahminleri ise yüzde 11.79 ile yüzde 13 bandında yer seyrediyor. Aylık enflasyonda ise tahmin aralığı yüzde 1.01-yüzde 2.10 bandında bulunuyor.

Prof. Steve Hanke

DIŞ BORÇ BÜYÜK

Hanke, geçtiğimiz ay VOA Türkçe’ye çarpıcı yorumlarda bulundu. Türkiye’nin dış borcuna dikkat çeken Hanke, “Elde bu borçları ödeyecek yeterli kaynak yok” dedi.

Türkiye’nin önümüzdeki birkaç ay içinde ödemesi gereken dış borcunun olduğuna da dikkat çekerek şöyle devam etti: “Türkiye’nin şu anda yabancı rezerv kasası neredeyse bomboş. Önümüzdeki birkaç aylık dönemde ödemesi gereken çok fazla borcu var. Cari açık da çok yüksek. Türkiye köşeye sıkışmış durumda. Borçları ödeyecek yeterli kaynağı yok. O nedenle tek yapılabilecek şey dış borcu daha yüksek faizle geri ödemek. Türkiye tam bir ikilemle karşı karşıya.”

Prof. Dr. Steve Hanke, Türkiye’de zımni enflasyonu yıllık yüzde 37.8 olarak hesapladı. Hanke, “Resmi rakamlar bunun üçte biri bile değil” dedi.

GELİŞEN ÜLKELERİN ANALİZİNİ YAPIYOR

Gelişmekte olan ekonomilere ilişkin analizleri ve döviz kuru tahminleri ile tanınan John Hopkins Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Steve Hanke ‘zımni enflasyon modeli’ ismini verdiği çalışmasında dolar kuru üzerinden satın alma gücü paritesi (SGP) değerini de hesaba katarak enflasyon rakamını tespit ediyor. Hanke’nin yöntemi, kur geçişkenliği oranını bire bir kabul etmesi ve tüm fiyatlar için dolar varsayımı yapması nedeniyle bazı ekonomistler tarafından kabul edilmiyor.

Rezerv kasası boş borç için kaynak yok

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!