G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,95
GBP40,96
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.325,50
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Rektal (makat) kanaması nedir? Rektal kanama hangi hastalıkların habercisidir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rektal (makat) kanaması nedir? Rektal kanama hangi hastalıkların habercisidir? / Haberin Peşinde Urfa

Toplumda her bireyde birinde görülme olasılığı olan makat kanama ya da rektal kanama bazı hastalıkalrın habercisidir. Yaşamı olumsuz etkileyen rektal kanama genellikle orta yaş ve üzeri görülme sıklığı artar. Peki rektal kanaması nedir? Rektal kanama hangi hastalıkların habercisidir?

Toplumda her bireyde birinde görülme olasılığı olan makat kanama ya da rektal kanama bazı hastalıkalrın habercisidir. Yaşamı olumsuz etkileyen rektal kanama genellikle orta yaş ve üzeri görülme sıklığı artar. Peki rektal kanaması nedir? Rektal kanama hangi hastalıkların habercisidir?

Kanser gibi ciddi rahatsızlıkların habercidi de olan bilen makatta kanama ya da rektal kanama, çoğu kişinin utandığından dolayı uzmana danışmaktan çekindiği rahatsızlıkların başında gelir. Genellikle  yaş ve üstü kişilerde sıklıkal görülen makat kanamasında erken teşhis oldukça önemlidir. Bilimsel adı rektal kanama olan makat kanaması sadece dışkılama sırasında değil nomral bir şekilde de kanamaya yol açar. Rektal kanama genellikle kalın bağırsak ya da anüs kısmında meydana gelen olumsuz bir rahatsızlık sonucu görülür. Makattaki kanama şekli ikiye ayrılır. Dışkılama haricinde damla şeklinde iç çamaşırında rastlanan kanamada hemoroid ve fissür gibi rahatsızlıkların belirtisidir. Buna anala hastalıklar denir. Bunun dışında makat ile beraber gelen kanama ise bağırsaklarda bir sorun olabileceğine işarettir. Bu kanama şekline ise melena olarak adlandırılır. Genel Cerrah Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Muhammed Zübeyr Üçüncü rektal kanamalar hakkında  “Makattan kan gelmesi normal bir durum değildir. Böyle bir kanama iki nedenle önem taşır: Birincisi bu bir hastalıktır ve vücudumuzda yanlış giden bir durumun habercisidir. İkincisi önemsenmeyip doktora geç başvurulduğunda kolay bir tedaviden daha zorlu bir tedaviye geçmemize sebep olabilecektir” şekliden konuştu. Üçüncü, ayrıca sindirim sorunu yaşayanların iki ayda bir kolonoskopi sağlıklı bireylerin ise yılda bir kez yaptırmaları gerektiğini hatırlattı. 

REKTAL KANAMA NEDEN OLUR?

Yapılan araştırmalara kanamaya en fazla sindirim sistemi rahatsızlıklarının neden olduğu saptanmıştır. Sindirirm yolu sisteminin genelinde yaşanan herhangi olumsuz bir durum kanamaya yol açabilir. Örneğin bağırsaklarda biriken dışkılama ya da enzimlenmemiş besinler burada birikir. Enfeksiyona neden olur. Bu da zamanda bağırsakların fonksiyonunu bozar. Dışkılama sırasında ise hasta zorlandığından kanama başlar. Bu durum genellikle yanlış beslenmeden dolayı yaşanır. Özellikle lifsiz beslenme şekli bağırsak fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bunun aynı sıra aşırı karbonhidrat ve yağ tüketimi de bağırsakların sağlıklı çalışmasını engeller. Bu durumlar sonucu yaşanan kanmalar dışkılama ile beraber gelir. Ancak makat çevresinde oluşan hemorid yani basur genellikle dışkılama olmadan da kanamaya yol açar. 

REKTAL KANAMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rektal kanama gözle görülür bir sağlık sorunudur. En yaygın belirtisi ise dışkıdan kan akması ya da iç çamaşırıda kan görülmesidir. Bunun aynı sıra tuvalet kağıdında görülen kan dışkılama sırasında aşırı ağrı ve şişlik yaşanır. Ayrıca yemek yedikten sonra bağırsaklarda gaz sancısı gibi sancıların görülmesi. Bağırsak kramplarının artması. Hastanın dayanılmaz ağrılar çekmesi. Ağrılara dayalı artan terleme rahat tuvalete çıkamama gibi sağlık sorunların rektal kanama belirtileri arasında yer alır. Bu durumlar şiddetini artırmadan hastanın kesinlikle bir uzmana başvurması şarttır. 

KANAMANIN RENGİ VE ZAMANI NEYE İŞARETTİR?

Alt sindirim kaynaklı görülen kanamaların çoğunda açık parlak kırmızı renktir. Koyu renkli kanamalarda ise üst sindirim hastalıklarına bağlı gelişir. Ayrıca kanamanın ne zaman geldiği de tedavi için oldukça önemlidir. Dışkılama sırasında gelişen kanama bağırsaklara yönlendirir. Ancak dışkılama sonrası görülenler genellikle basur kaynaklı yaşanır. Kanama ile beraber sümüksü bir sıvının gelemsi kanser hastalığının belirtisi olabilir. Kanama ile beraber görülen aşırı kilo kaybı hastalığın şiddetinin artığının göstergesidir. Bu yüzden erken tanı ile kanser riski ya da kanserin ilk evrelerinde yakalayarak tedavi olumlu sonuçlanabilir. 

REKTAL KANAMANIN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hızlı bir iyileşmenin en etkili yolu kanamayı erken tanıdır. Bu yüzden uzmanalr kanama görülür görülmez bir doktora başvurulması gerektiğini söyler. Hastalıklar genellikle ilaç tedavi ile iyileştirilir. Ancak bunun yanı sıra doğru beslenme egzersiz ve bol su tüketimi de oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra kronik bir kabılzık hastalığın nüksetme oranını artırır. 

SAĞLIK haberleri,rektal kanma,rektal kanam nedir

Rektal (makat) kanaması nedir? Rektal kanama hangi hastalıkların habercisidir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!