G-CV0ZL47F6D
USD32,57
EURO34,89
GBP40,60
BIST9.645,02
GR. ALTIN2.438,63
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Rekor altın ithalatı yastık altına gidiyor: 200 milyar dolara ulaşmış olabilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rekor altın ithalatı yastık altına gidiyor: 200 milyar dolara ulaşmış olabilir / Haberin Peşinde Urfa

Türkiye ağustosta 4,2 milyar dolarlık altın dahil kıymetli maden ithalatıyla aylık bazda rekor kırdı. East Capital Gelişen ve Öncü Piyasalar Portföy Yöneticisi Emre Akçakmak, Türkiye’nin son 25 yılda parasal olmayan net altın ithalatının yaklaşık 3 bin ton olduğunu, bankalarda tutulanlar çıkarılıp 1996 öncesi rakamlar eklendiğinde bugün yastık altındaki altının değerinin yaklaşık 200 milyar dolar olabileceğini söyledi. İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın alım-satım işlemlerine getirilen verginin vatandaşı fiziki altına yönlendirdiğini dile getirdi. 

Türkiye’nin ağustos ayı dış ticaret verileri dün açıklanırken, altın ithalatındaki rekor dikkat çekti. Ağustos 2019’da 967 milyon dolar olan altın dahil kıymetli maden ithalatı, Ağustos 2020’de dörde katlanarak 4 milyar 239 milyon dolara fırladı.

Geçen senenin ilk 8 ayında 7,3 milyar dolar olan bu kalem, bu yılın aynı döneminde 16 milyar 53 milyon dolara yükseldi.

27 Aralık 2019 ile 21 Ağustos 2020 tarihleri arasında bankalarda yurt içi yerleşiklerin altın dahil kıymetli maden depo hesapları da miktar bazında yüzde 85 artışla 16,5 milyon onsa, değer bazında ise yüzde 138 artışla 16,5 milyar dolardan 32,2 milyar dolara yükseldi.

21 Ağustos itibarıyla bankalarda yurt içi yerleşiklerin yaklaşık 468 ton altını bulunuyor. Yıl başında bu rakam yaklaşık 253 tondu.

25 YILDA 3 BİN TON NET PARASAL OLMAYAN ALTIN İTHALATI

East Capital Gelişen ve Öncü Piyasalar Portföy Yöneticisi Emre Akçakmak, parasal olmayan altın ithalatına dair sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu.

Bankalardaki 16,5 milyon ons altın düşüldüğünde, bu rakamın 86 milyon onsu, 168 milyar doları yastık altında bulunuyor. Akçakmak, 1996 öncesi altın stoku da dahil edildiğinde bugün Türkiye’de yastık altında 200 milyar dolarlık altın bulunduğunun söylenebileceğini dile getirdi.

Türkiye’de her zaman çok ciddi bir altın yatırımı kültürü olduğunu hatırlatan Akçakmak, son dönemde artan altın ithalatını ise “Özellikle son dönemde TL’nin önlenemez değer kaybı ve altının dolar üzerinden fiyatlanıp TL’deki değer kaybına karşı bir sigorta görevi görüyor oluşu bu kültürü daha da güçlendirdi” sözleriyle değerlendirdi.

Akçakmak, “Bütün bunların yanında bir de dünya piyasalarında salgın sonrası enflasyon oluşabileceği korkusu ile altın fiyatlarında dolar bazında artışı düşündüğümüzde altın fiyatının TL üzerinden yıl başından beri yüzde 117, son 5 senede ise 4.3 kat arttığını görüyoruz” dedi.

Altının bir kısmının geleneksel olarak yastık altına giderken, bir kısmının bankalarda mevduat olarak değerlendirilmeye başlandığını belirten Akçakmak, “Türkiye’de gayri safi milli hasılanın belki de yüzde 30’u kadar altın varlığı var. Fakat genel ekonomi ve özellikle de kurdaki belirsizlikler tahminimce yastık altındaki altını harcamak bir yana, diğer varlıklarla al-sat bile yapılmayacak bir konuma sokuyor” değerlendirmesinde bulundu.

“VERGİ GELMESİ FİZİKİ ALTIN TALEBİNİ ARTIRDI”

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk da, konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu.

Dünyada yüksek likidite ve eksi faizlerin altın fiyatlarını yükselttiğini belirten Yıldırımtürk, Türkiye’de de TL’deki değer kaybı, yüksek likidite ve faizlerdeki düşüşün altın talebini artırdığını söyledi.

Ekonomilerin kapalı olduğu dönemde ekrandan altın alış-satışının arttığını ancak bu işlemlere vergi konulması sonrasında vatandaşın serbest piyasada fiziki altın talebinin arttığını belirten Yıldırımtürk, gelecek aylarda ağustos ayındaki gibi yüksek rakamda altın ithalatı beklemediğini dile getirdi.

Rekor altın ithalatı yastık altına gidiyor: 200 milyar dolara ulaşmış olabilir

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!