G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,98
GBP41,01
BIST9.069,43
GR. ALTIN2.326,26
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Prof. Dr. Pınar Çıragil: Maskeler hala yanlış takılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prof. Dr. Pınar Çıragil: Maskeler hala yanlış takılıyor / Haberin Peşinde Urfa

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil, corona virüsü salgının başlamasının üzerinden 7 ay geçmesine rağmen maskelerin hala yanlış takıldığını söyledi. Çıralıgil, bol gelen maskelerin yanlardan hava almaması için bir yöntem göstererek vatandaşlara tavsiye verdi ve nasıl saklanması gerektiğini anlattı. 

Türkiye’de ilk corona virüsü vakasının 11 Mart’ta açıklanmasının üzerinden yaklaşık olarak 7 ay geçti. Ancak salgından koruyacak en önemli malzeme olan maskeler doğru takılmadığı için riski engellemiyor.

HALAYDA MENDİL OLARAK KULLANANLAR VAR

Maskenin kullanımı ile ilgili hatalar sosyal medyada sık sık gündeme geliyor. Maskeler bazen güneşten korunmak için göze, bazen bir düğün halayında mendil, bazen de kolda aksesuar gibi tutuluyor. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil bol gelen maskelerin yanlardan hava almaması için bir yöntem göstererek vatandaşlara tavsiye verdi.

MASKE TAKMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Maskelerin kullanımını hakkında bilgi veren Çıragil şunları söyledi:

*”Öncelikle maske takmak şart. Hastalık belirtisi olmayan, kendini hasta hissetmeyen kişiler de mutlaka maske takmalılar.

*Maske takılmadan önce eller su ve sabunla 20 saniye süre ile yıkanmalı, su ve sabuna ulaşım olmadığı durumlarda da dezenfektan ile hijyen kurallarına uyularak temizlenmelidir.

*Maske takılırken kenarlarından lastik veya iplerinden tutularak kulak arkasına takılmalı ve maske ön yüzüne dokunulmamalıdır; dokunulduğu durumda ise eller yine hijyen kurallarına uyularak temizlenmelidir.

ÇIKARDIKTAN SONRA ELLERİNİZİ YIKAYIN

*Maskenin yüze tam olarak yerleştiğinden emin olunmalı, boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir. Buruna tam olarak yerleştirmek için metal kısmı üst taraftan bastırılmalıdır.

*Maskelerin yan taraflarında boşluk kalmaması için lastik kısmı kumaş tarafına yakın olacak şekilde bağlanabilir. Böylece maske yan taraflar da kapanarak bulaşın önüne geçilebilir.

*Maske çıkarılırken de yine sadece iplerinden veya lastik kısımlarından tutularak çıkarılmalı ve kâğıt havluya sarılarak veya bir poşet içine konularak ağzı kapalı kutulara atılmalıdır.

*Ayrıca maske çıkarıldıktan sonra da mutlaka eller su ve sabunla yıkanmalı veya el dezenfektanı ile temizlenmelidir. Bunun yanısıra maske nemlendiğinde, öksürme veya hapşırma sonrasında da maske mutlaka değiştirilmelidir.”

MASKELERİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

Maskenin yemek yeme gibi herhangi bir ihtiyaç için çıkarılması durumunda, kola veya alına takılmaması, çeneye indirilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çıragil son olarak şu uyarıyı yaptı:

” Maskeler çıkarıldığında direk olarak cebe, çantaya konulmamalı, içe doğru katlanıp kağıt bir havlu ya da kilitli bir poşet içine konulması gerekmektedir”. (DHA)

Prof. Dr. Pınar Çıragil: Maskeler hala yanlış takılıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!