G-CV0ZL47F6D
USD32,29
EURO34,79
GBP40,60
BIST10.279,08
GR. ALTIN2.401,07
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Piyasalar bu kararı bekliyor! Merkez Bankası saat 14.00’te açıklayacak…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Piyasalar bu kararı bekliyor! Merkez Bankası saat 14.00’te açıklayacak… / Haberin Peşinde Urfa

Merkez Bankası temmuz ayı faiz kararını bugün saat 14.00’te açıklayacak. Analistler tekrar yükselen enflasyona bağlı olarak politika faizinin yüzde 8.25 seviyesinde sabit bırakılmasını bekliyor. Eski başkan Murat Çetinkaya görevinden alındığından bu yana her toplantıda indirilen faiz 11 ay sonra ilk kez haziranda sabit bırakılmıştı. Merkez, geçen ay yapılan toplantıdan önce arka arkaya 9 defa indirime giderek politika faizini 1.575 baz puan düşürmüştü. 

Geçtiğimiz ay çekirdek enflasyon göstergelerindeki yükseliş eğilimine vurgu yaparak neredeyse bir yıldır süren faiz indirimlerine beklenmedik bir ara veren Merkez Bankası’nın bu ay da politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Reuters’ın 12 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette medyan beklentisi TCMB’nin politika faizini %8.25’te sabit tutacağına işaret ederken, tahminler arasında değişim bekleyen yok. Merkez Bankası, nisan sonunda yıl sonu enflasyon tahminini corona virüsünün petrol fiyatları başta olmak üzere ekonomideki etkisiyle %8.2’den %7.4’e indirirken düşüşün temmuzdan itibaren belirginleşeceğini öngörmüştü.

Para Politikası Kurulu (PPK), haziran toplantısından sonra yapılan açıklamada corona virüsü salgını kaynaklı toplam talep
koşullarının sınırlayıcı etkisine rağmen, “Salgına bağlı birim maliyet artışlarının yansımalarıyla çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde bir miktar yükseliş gözlenmektedir” denildi ve gıda enflasyonunun dönemsel ve salgın etkileri nedeniyle arttığına dikkat çekildi.

Enflasyon mayıs ayında %11.39’a yükseldikten sonra haziranda beklentilerin üzerinde artış kaydederek %12.62 olmuştu.

ENFLASYON TAHMİNİ ARASINDA MAKAS AÇILDI

Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın haziranda duraklamasının sebebinin çekirdek enflasyondaki yükseliş olduğunu dikkat
çekerek, “Merkez Bankası’nın temmuz ayı enflasyon beklenti anketi bir bozulma gösterirken, analistler yıl sonu enflasyonunu
haziranda %9.5’e karşı 10.2% olarak gerçekleşmesini bekliyorlar, bu da Merkez Bankası’nın şu anki %7.4 tahmininin oldukça üstünde” dedi.

Geçen yıl temmuz ayında kur krizinden sonra yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, corona virüsü salgını sırasında da faiz indirimlerini sürdürdü. Ancak enflasyondaki artışla birlikte piyasanın ve TCMB’nin enflasyon tahmini arasındaki makas açıldı.

Yıl sonu için ankete katılan 9 kurumun tahminlerinin medyanı ise politika faizinin 2020 sonunda %8.25 seviyesinde kalacağına işaret ederken, yalnız bir katılımcı politika faizinin %8’e çekilmesini bekliyor.

Geçtiğimiz ayki ankette yıl sonu politika faizi tahmini %7.75, mayıs anketinde %8, nisan anketinde ise %8.25’ti. Merkez Bankası faiz kararını bugün saat 14.00’te açıklayacak. (REUTERS)

 

Piyasalar bu kararı bekliyor! Merkez Bankası saat 14.00’te açıklayacak…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!