G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,96
GBP40,98
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.325,47
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Paşinyan: Parlamenter sistemden yarı başkanlık sistemine geçiş yapılmasına yönelik referandum planlıyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Paşinyan: Parlamenter sistemden yarı başkanlık sistemine geçiş yapılmasına yönelik referandum planlıyoruz / Haberin Peşinde Urfa

“Hem hükümetimiz hem de şahsım olarak yaptığımız tüm hatalar nedeniyle Ermenistan halkından özür diliyorum”

Askeri darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, düzenlediği mitingde “Ermenistan halkından özür diliyorum” dedi. Paşinyan, parlamenter sistemden yarı başkanlık sistemine geçiş yapılması için de referandum yapmayı planladıklarını söyledi.

Ermenistan’da ordunun istifasını talep ettiği Başbakan Nikol Paşinyan, bunu “darbe girişimi” olarak nitelendirerek destekçilerini meydanlara çağırmıştı. Geçtiğimiz hafta yaşanan olayın ardından artan yüksek tansiyon devam ederken, Paşinyan hem darbe girişimine karşı hem de 1 Mart 2008 yılında Ermenistan’da yaşanan olayların yıl dönümünde düzenlediği mitingle destekçilerine seslendi.

Darbe girişiminden eski Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ı sorumlu tuttu

Başkent Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı’nda destekçileriyle bir araya gelen Paşinyan, Ermenistan ordusunun darbe girişimine karşı sert mesajlar verdi. Paşinyan, darbe girişiminden eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan‘ı sorumlu tutarak, “Direkt olarak söylemek isterim ki, Genelkurmay Başkanlığının açıklaması eski hükümetlerin, özellikle de Serj Sarkisyan’ın nüfuzunun bir sonucu. Genelkurmay başkanı, bu açıklamasıyla yasayı ihlal etti ve istifa etmesi gerekiyor. Bu kaçınılmaz ancak bu gelecekte ordu kademelerinde bir kan davası olacağı anlamına gelmez. Sarkisyan ve eski hükümetler, orduyu meşru hükümetlere karşı harekete geçirmeye çalışıyor” dedi.

Paşinyan, Ermenistan’da yeni anayasa çalışmalarını duyurdu

Siyasi sistemi de eleştiren Paşinyan, “Ekim ayında parlamenter sistemden yarı başkanlık sistemine geçiş yapılmasını öngören yeni anayasanın veya düzenlemelerin kabul edilmesine yönelik bir referandum yapmayı planlıyoruz. Yeni hükümet sistemi, ülkemizde istikrarı garanti altına alacak ve gelecekte iç siyasi krizlerin çıkmasının önüne geçecek” ifadelerini kullandı.

“Özür dilerim”

Paşinyan, yaklaşık 10 bin destekçisine seslendiği konuşmasında kendi hükümetinin de hatalarda bulunduğunu ve af dilediğini belirterek, “Hem hükümetimiz hem de şahsım olarak yaptığımız tüm hatalar nedeniyle Ermenistan halkından özür diliyorum. Hem ben hem de hükümet olarak yaptığımız bu hatalardan dersler çıkarmaya çalışacağız” dedi.

Paşinyan’ın özür açıklaması meydandaki binlerce kişiden büyük alkış alırken, Paşinyan’ın konuşması sürekli atılan sloganlarla kesildi.

Muhalefette aynı saatte miting yaptı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın binlerce kişiye seslendiği miting ile aynı saatte muhalifler de miting yaptı. Başkent Erivan’daki Mareşal Bağramyan Caddesi’nde platform kuran muhalifler, Paşinyan’ın derhal istifa etmesi gerektiğini vurguladı. Paşinyan’ın mitingine nazaran daha az kitleye hitap eden muhalefet liderleri, Paşinyan’ı ülkeye ihanet etmekle suçladı.

Ermenistan’da 19 Şubat 2008 yılında yapılan seçimleri muhalefetin adayı Levon Ter-Petrosyan’ın kaybetmesi üzerine muhalefet seçimlere hile karıştırıldığını öne sürmüş, 1 Mart tarihinde sokaklara çıkmıştı. Çıkan olaylarda 10 kişi hayatını kaybetmiş, 200’den fazla kişi yaralanmıştı. 

Nikol Paşinyan,Ermenistan,Serj Sarkisyan,darbe girişimi

Paşinyan: Parlamenter sistemden yarı başkanlık sistemine geçiş yapılmasına yönelik referandum planlıyoruz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!