G-CV0ZL47F6D
USD32,32
EURO35,14
GBP41,05
BIST9.053,83
GR. ALTIN2.297,44
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Pasifik’te corona etkisi: Ekonomik tsunami

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pasifik Okyanusu’nda bulunan irili ufaklı ada ülkeleri, corona virüsü salgınından çok etkilenmedi. Bazılarında henüz vaka bile görülmedi. Ancak turizmin bitmesi, bu ülkeleri ekonomik anlamda çöküşün eşiğine getirdi. Bir yandan da küresel ısınmanın etkileriyle mücadele eden Pasifik ülkelerinin yöneticileri, corona virüsü için ’yüzyılın iş katili’ ve ‘ekonomik tsunami’ yorumlarını yaptı.

Neredeyse tüm dünyaya bulaşan corona virüsü salgını, Pasifik’teki ada ülkelerinde az sayıda görüldü. Hatta bazı ülkelerde şimdiye kadar vakaya rastlanmadı. The Guardian’da yer alan habere göre, virüsün buradaki etkisi insanlar üzerinde değil ama ekonomi üzerinde yıkıcı oldu.

‘DALIŞ EĞİTMENİYSENİZ EVDEN ÇALIŞAMAZSINIZ’

Turizmin durma noktasına gelmesi, Pasifik’teki ülkelerde işsizlik oranlarının zirveye çıkmasına neden oldu. Bu ülkelerden biri de Fiji. Başbakan Frank Bainimarama, “Eğer bir su altı dalış eğitmeniyseniz, bölgesel tedarik zincirine bağlı bir tekstil fabrikasında işçiyseniz ya da turistlere el sanatları ürünleri satıyorsanız; bir anda evden çalışmaya başlayamazsınız. Bunlar istihdamın görünmeyen yüzleri. Corona virüsü açıkça yüzyılın iş katili oldu” diye konuştu.

Fiji Başsavcısı Aiyaz Sayed-Khaiyum, zaten iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele ettiklerini söyleyerek, “Corona virüsü ile iklim değişikliği birleşti ve kusursuz fırtınayı oluşturdular. Bunun zararları on yıllarca sürebilir” yorumunu yaptı.

COOK ADALARI’NDA EKONOMİNİN YÜZDE 65’İ TURİZM

Polinezya’da bulunan Cook Adaları’nın Başbakan Yardımcısı Mark Brown’a göre salgın, kendileri için ‘ekonomik bir tsunami’ oldu. Ülkenin Maliye Bakanlığı verilerine göre ekonominin yüzde 65’ini turizm gelirleri oluşturuyordu ve şu anda turizm neredeyse sıfırlandı.

ABD’ye bağlı Hawaii’de ise salgınla mücadelenin başka hastalıklara olan etkisi araştırıldı. Sağlık ve Sosyal Refah Dergisi’nde yayımlanan rapora göre, salgınla mücadele için alınan önlemler, Pasifik’te zaten yaygın olan hipertansiyon, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklar konusunda uzun vadede risk oluşturuyor.

Raporu hazırlayan ekibin lideri olan Sydney Üniversitesi’nden Dr. Si Thu Win Tin, “Ticaret kısıtlamaları, insanların sağlıklı gıdalara ulaşımını kısıtladı. Bunun sonucunda, sağlıksız işlenmiş gıdalara yönelim arttı” ifadelerini kullandı.

KURTARICI AVUSTRALYA VE YENİ ZELANDA

Kiribati’de pirinç fiyatları yüzde 50 yükseldi. Fiji’de meyve ve sebze bahçelerinden yapılan hırsızlıklarla ilgili polise gelen ihbarlar hiç olmadığı kadar arttı.

Birleşmiş Milletler’in gıda ve tarım organizasyonu, corona virüsü salgınının Asya ve Pasifik’te gıda güvenliğini ve beslenmeyi ciddi şekilde tehdit ettiği uyarısında bulundu. Avustralya ve Yeni Zelanda’nın, Pasifik ve çevresindeki ülkelere bağış yapması ve gıda ticaretini aksatmama taahhüdü vermesi, olası bir yiyecek krizinin önlenmesindeki en önemli faktör.

Pasifik’te corona etkisi: Ekonomik tsunami

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!