G-CV0ZL47F6D
USD32,50
EURO34,69
GBP40,29
BIST9.693,46
GR. ALTIN2.496,86
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Ortostatik hipotansiyon (Düşük Tansiyon) nedir? Ortostatik hipotansiyon belirtileri nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ortostatik hipotansiyon (Düşük Tansiyon) nedir? Ortostatik hipotansiyon belirtileri nelerdir? / Haberin Peşinde Urfa

Tansiyon hastalıkları arasında en az riskli olan düşük tansiyon baş dönmesi gibi sorunlara yol açar. İlerlemiş düşük tansiyon hastalığı erken tedavi edilmelidir. Kişinin yaşam kalitesini düşüren ortostatik hipotansiyon yani düşük tansiyon kan basıncının düşmesiyle yaşanır. Peki Ortostatik hipotansiyon (Düşük Tansiyon) nedir? Ortostatik hipotansiyon belirtileri nelerdir? Haberin detayında:

Tansiyon hastalıkları arasında en az riskli olan düşük tansiyon baş dönmesi gibi sorunlara yol açar. İlerlemiş düşük tansiyon hastalığı erken tedavi edilmelidir. Kişinin yaşam kalitesini düşüren ortostatik hipotansiyon yani düşük tansiyon kan basıncının düşmesiyle yaşanır. Peki Ortostatik hipotansiyon (Düşük Tansiyon) nedir? Ortostatik hipotansiyon belirtileri nelerdir? Haberin detayında:

Kalp vücuda eşit bir şekilde kanı dağıtmak için pompalama görevi sırasında yer çekimine göre de hareket etmektedir. Kan seviyesi aşı düştükçe kalp kanı beyne ve oradan tüm organların fonksiyonel çalışması için iletir. Oksijen azlığı ya da yeterli miktarda kan olmayınca kalp kanı beyne pompalayamaz bu da baş ağrısına neden olur. Uzmanlar yüksek tansiyona göre düşük tansiyonun olmasının daha sağlıklı olduğunu söyler. Ancak ileri düzeyde olan düşük tansiyon ölüm riski taşır. ABD’de bir sağlık merkezinde yapılan araştırmada 65 yaş üstü kişilerin yüzde 40’ında düşük tansiyon tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra erkeklere oranla kadınlarda düşük tansiyon riski daha fazla görülür. Hastalığın yaşlandıkça görülmesinin nedeni de vücut ileri yaşlarda fonksiyonları düştüğünden kan basıncı da azalır.  

ORTOSTATİK HİPOTANSİYONUN NEDENLERİ NELERDİR?

– Düşük tansiyon yani ortostatik hipotasniyonun en sık nedeni damarlar için deki sıvı miktarının azalmasıdır. Kan ne kadar katılaşırsa basıncın düşme ihtimali o kadar artar. Bu da genellikle ishal ya da az su tüketimi gibi durumlardan kaynaklı görülür. İshal sırasında vücuttan çıkan aşırı sıvı hücrelerin kurumasına yol açar. Böylece kandaki sıvı oranı da düşer. 

– Demir eksikliğinin yol açtığı kansızlık ya da kan değerlerindeki düşüklükte ortostatik hipotansiyona yol açar. Kan dolaşımındaki yetersiz oksijen de düşük tansiyona zemin hazırlar. Yetersiz oksijen alımı da genellikle burun tıkanıklığı ya da burun bezlerinin büyümesi gibi sağlık sorunlarında yaşanır.

– Aşırı miktarda alınan antidepresyon ilaçlar da düşük tansiyona neden olan durumlar arasındadır. Ayrıca düzensiz yapılan spor egzersizleri ve diyet listesi de düşük tansiyona yol açar. 

– Hamilelik, düzensiz kalp ritimleri ve parkinson gibi kan basıncını düşüren hastalıklarda ortostatik hipotansiyona neden olur. 

ORTOSTATİK HİPOTANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ayağa kalkarken aniden başın dönmesi ardından gelen mide bulantısı ve kusma isteği düşük kan basıncının belirtilerinden ilkleridir. 

Yürürken aniden sersemlik hissetme sürekli olarak yorgun vücut hallerinin görülmesi.

Belirtiler artıkça vücudun duruş oturuş uzanış pozisyonu da değişir. 

Sıcak ortamda uzun süre kalamamak

Alerjik ve enfeksiyon durumlarında artışların yaşanması düşük tansiyon belirtileri arasında yer alır. 

DÜŞÜK TANSİYONA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

HAVUÇ

Potasyum kan düzeyini etkileyen güçlü değerlerden biridir. Havuçta bu değer bakımından hemen hemen en zengin besindir. Havuç hem yüksek hem düşük tansiyon sorunlarına fayda dağlar. Uzmanlar özellikle suyu çıkartılarak tüketilmesi tavsiye edilir. 

ISPANAK

Hem demir hem de magnezyum bakımından zengin olan ıspanak, vücut sağlığı için inanılmaz faydalarından biri de düşük tansiyonu önlemesidir. Magnezyum kan basıncını dengeler. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarını önleyerek kan akışını kolaylaştırır. 

USKUMRU BALIK

Omega-3 yaş asidi kalp ve damar hastalıklarına fayda sağladığı kadar kan akışını da olumlu etkiler. Bu yüzden uzmanlar haftada bir iki defa balım tüketimini tavsiye eder. Ancak özellikle uskumru balığının düşük tansiyona fayda sağladığını açıklayan uzmanlar içerdiği magnezyum sayesinde en garanti besin olduğunu söyler. 

ZEYTİN 

Tuz oranı en yüksek besin olan zeytini, uzmanlar kahvaltıda en az 10 tane tüketilmesini tavsiye eder. Tuz oranı düştükçe kandaki basınçta düşer. Bu yüzden vücudu bir yerde dengelemek için tuz takviyesi yapılmalıdır. 

düşük tansiyon belirtileri,ortostatik tansiyon belirtileri,düşük tansiyona iyi gelen besinler nelerdir

Ortostatik hipotansiyon (Düşük Tansiyon) nedir? Ortostatik hipotansiyon belirtileri nelerdir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!